2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (kuriozity)

6.3.2010 8:00 Milan Vojtek

2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (kuriozity)

Tak se nám zase překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s desítkou na konci. Tak tedy opět nastal čas podívat se do hlubin harddisku počítače a nahlédnout, co zajímavé (aspoň) doufám že zajímavé i pro vás – tam je a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2009. Takže než ta data přesunu do záloh, vybral jsem něco, co myslím stojí za připomenutí.

Přijměte tedy pozvání na krátký průlet rokem minulým. Již jsem vás vytáhl na návrat za normálním provozem i nostalgií řádnou i mimořádnou, do světa přípřeží i měděné pavučiny, nyní nabízím nějaké kuriozitky.


Rok toulek kolem kolejí samozřejmě nemohl být jen rokem pronásledování fénů 350 a dalších vozidel. Ať již člověk chtěl, nebo naopak nechtěl - pochhopitelně platí to první, osud mu občas zavál před objektiv stroje buď exotické a neobvyklé, nebo alespoň v ne zcela obvyklých sestavách. Pokusil jsem se vyfiltrovat z té loňské směsky některé zajímavosti. Nejedná se tedy vždy o ojedinělá vozidla, ale také ojedinělé situace.

 Silvestr v Čadci s vlakoneťáky. No, když už se člověk dostane na tento kousek země slovenské, byl by hřích nezajet se podívat na přechodovou stanici do Polska. Právě tam dojela polská vozba. A i když jsou tyto stroje věkem vcelku srovnatelné s našími dvojičkami, ruský design jim dává archaické vzezření.

Historické jsou už vlastně i rakouské lokomotivy řady 2143. Kdysi nahradily na trati mezi rakouským Hohenau a Břeclavi původní německou řadu 52. Dnes už jsou samy nahrazeny, napřed řadou 1063 OeBB, posléze 1146, 1014 a nakonec Taurusy. Přesto se občas objeví na trati. Vloni takové příležitosti byly. Při výlukách, které si vyžádala rekonstrukce břeclavského nádraží, jezdily 2143 spolu s Herkuly. Například 27. ledna.  

Rakouská 1014 odjíždí s EC do Vídně. Proč tu ta fotka je? Nikoliv zásluhou stroje, ale pro tatrovku s přepravníkem suchých směsí. Její řidič sjel na odkrytou vrstvu podloží kolejí. A protože Dyje zrovna byla na nadprůměrně vysoké hodnotě hladiny, spodní voda rozmáčela okolní terén a řidič tatry beznadějně zapadl, zůstal téměř na hranici převrácení. Hasiči při pokusu jej vyprostit neuspěli a musel pomoci až těžký jeřáb. Bezmocná tatra je tedy tou kuriozitou daného snímku z 21. dubna.

Odjezd vlaku Eurocity z nákladových kolejí v Břeclavi? No, na první pohled to tak vypadá. Ale k situaci z 30. dubna v Břeclavi jsem záměrně vybral snímek, na kterém je vidět v pozadí vyřazená hospoda, kterou strojvedoucí vlaku ve stanici odstavil. NIcméně pro ten dojem odjezdu z nákladové skupiny, jsem i tento snímek zařadil.  

 Pozor, háže to! Vhodné postavení i ohnisková vzdálenost objektivu fotoaparátu pomůže zdůraznit kuriózní postavení kolejí. Tak se vjíždělo vloni do Břeclavi. Dnes je vše jinak, ale napojení nových nástupišť na ještě nerekonstruované zhlaví si vyžádalo i takovou podivnou geometrii kolejí. (30. duben 2009)

Jedenáctého června jsem se zatoulal do Prahy. Šel jsem obhlédnout i slavné nové spojení. A tak jsem se seznámil i s polským zázrakem, opět v archaickém ruském designu. Nehodnotím kvality stroje, může to být silné a spolehlivé vozidlo. Ale přeci jen, nepůsobí na vás taky dojmem muzejního kousku?  

Kraken 470. vzhledem k tomu, že tyhle dvě soupravy pokusu o nové řešení příměstské dopravy již nejsou provozovány, přiřadil jsem i záběr vozidla z 11. června mezi kuriozitky. 

Historie parní (a chlouba rychlosti zvedání se našeho průnyslu po válce) versus chlouba dnešních Českých drah (a smutné memento snahy o moderní železnici, dnes degradované na meziměstské spojení Prahy a Ostravy). To bylo setkání při velmi, velmi skromn= oslavě 170 let železnice u nás. Šlechtična se provětrala do Lednice, italoshit, pardon, vlajková loď pendolino, jelo jako protokolární vlak do Vídně.  (Břeclav, 27.6.)

Stejný den jako výše uvedené setkání bimbadla a parní vozby, se v ojedinělém konvoji vracely do Brna exponáty minivýstavky vozidel z břeclavského nádraží. Kdo pamatuje konvoje z výstavy v roce 1989, jistě se pousměje nad sestavou 242, 754, 854/954, M 262.018 a 814/914.2, neboli šukafon tuning 

Dokončení nového mostu nad údolím Dyje ve Znojmě umožnilo provětrat páru 475.101. Ovšem jen jako studený balast spolu snehodovým jeřábem a vážícím vozem zatěžovala novou konstrukci nad řekou 11. srpna. 

Fén na snímku je tady vlastně neprávem ve středu pozornosti a snímku. Ta skutečná kuriozita je vpovzdálí a na výřezu následujícího snímku. Opodál hasiči odstraňovali následky nehody dvou aut, když jsem se po vyfocení EC 170 upozornil na požár auta. Ale požár to nakonec nebyl. To se jen auto na přepravu peněz dostalo do nesnází. Prý odpálená patrona mezi penězi (3. září u Podivína) 

 

 

 Toulky za parní megaakcí mě na konci roku (30. prosince) zavály na Slovensko. Náhodou poté, co se na esu 362.008 zlomila náprava. Takto, rychlostí chůze a pod bedlivým dohledem, probíhal transport stroje ze Štrby do Popradu.