2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (mimořádnosti)

13.3.2010 8:00 Milan Vojtek

2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (mimořádnosti)

Tak se nám zase překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s desítkou na konci. Tak tedy opět nastal čas podívat se do hlubin harddisku počítače a nahlédnout, co zajímavé (aspoň) doufám že zajímavé i pro vás – tam je a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2009. Takže než ta data přesunu do záloh, vybral jsem něco, co myslím stojí za připomenutí. Přijměte tedy pozvání na krátký průlet rokem minulým.

 

 


Již jsem vás vytáhl na návrat za normálním provozem i nostalgií řádnou i mimořádnou, cestu do světa přípřeží i měděné pavučiny, i kuriozitky. Na řadu přichází pár mimořádností, stojících za zaznamenání fotoaparátem.

Je sobotní ráno, kdy se tento další příspěvek objevuje před vašimi ctěnými zraky. Jeho Veličensto Zbyněk I. Vlakový rozhodl, že moje dílka budou zpestřovat sobotní dopoledne a tak nebudu dlouze mlátit do klávesnice a pozvu vás na ohlédnutí za rokem 2009, na ohlédnutí, které zachycuje jakési mimořádnosti, které se mi objevily před fotoaparátem.  

 Tu první odstartovalo avizo, které mi zaslal LukasH. Prý se BRKS pobatolí na můj konec se stroní jízdou. Vzhledem k avizovanému času a tomu, že se ráno podívalo na svět sluníčko, byla volba jasná. Nechci-li mít na fotce neurčitou černou matlaninu, musím vyrazit do Břeclavi k Vídeňáku. Tedy k tomu, co z něj při započaté rekonstrukci zrovna zbývalo. Pokud jste pedanti, jistě se ptáte na datum focení. Správně. 24. březen 2009.  

Další mimořádnost, tentokrát opravdu mimořádnost. Vykolejejí zálohy v Břeclavi změnilo mnoha lidem program noci 2. dubna 2009. holt, sklopená výkolejka je sklopená výkolejka.   

 

Ze zcela jiného soudku je mimořádnost, datovaná 8. dubnem 2009. V tento den do Břeclavi zavítal v rámci testování pro schvalovací proces stroj německé řady 189. V následujících dnech pak byl k vidění ještě několikrát na tratích stejnosměrné soustavy.  

 Stejný den, 8. duben, mi přivedl před fotoaparát ještě jedno zajímavé vozidlo. Soukromníci s lokomotivou někdejší německé řady V 100 uhání se soupravou nových vozů od Lanžhota do Břeclavi. Jo, byl to uspěšný den, ten osmý duben

 Co je zajímavé či mimořádné na modré laminátce?. Vlastně nic. Ale logo ČD Cargo v čele osobního slaku snad nepatří do normálního provozu. Tak mi snad nikdo nevyčte, že nalakovaný a čistý stroj v čele soupravy vozů, podle minimální velikosti prostoru pro nohy mezi sedadly zvaných vozy pro Vietnamce řadím rovněž mezi mimořádnosti. Tak to vypadalo v úseku Břeclav - Ladná 5. května 2009 

 

 Hned čtyři snímky jsou datovány 14. květnem. V ten den jsem čekal na návrat soupravy RailJet z testování na okruhu u Cerhenic. A zatímco elegantní souprava s taurusem, tehdy ještě v barvách neppříliš úspěšného českého fotbalu nejel a nejel, dočkal jsem se zajímavé podívané z opačné strany. Ejhle, Herkules. No nic, tak otočka a cvak, cvak...  

Nicméně nakonec jsem se, už za tmy, dočkal i Railjetu. Stativ nebyl po ruce, takže něco s bleskem (nahoře) něco bez stativu, Takže, zatajit dech, nehýbat a z ruky cvak - a je tady.  

Výluky při rekonstrukci břeclavského nádraží přinesly vloni několik zajímavých výluk. Tak třeba 17. května se jezdilo v nezávislé trakci z Břeclavi do Hohenau. Kousek u Bernardsthalu, na dohled od hranice s ČR bylo v ten den velmi, velmi rušno. Spousta rakouských šotoušů vyrazila na lov brejlovců, zajíždějících mimořádně na jejjich území. Zejména přípřež brejlovec a pendolina způsobila kulometnou palbu vedle stojících fotografů. Já jsem ale v tomto okamžiku upřednostnil Herkula v čele EC.     

Když mluvíme o výlukách, jejich zásluhou se do Břeclavi občas podívaly brejlovce. Takto se vracely do Brna po výluce 31. května. Foceno z nadjezdu u Podivína  

 Railjet už tu sice byl. 15. června ovšem přijel do Břeclavi znovu. A dokonce nabídl i svezení cestujícím, to když putoval na výstavu do Ostravy. Pravda, v barvách Railjetu provedený taurus 1116 odpočíval, nedisponuje totiž schválením pro provoz v síti SŽDC. Včele vlaku tak byly stroje dva, na přípřeži ještě fotbalový stroj 1216.226

25. června při toulkách kolem staveniště Vídeňáku projeli další soukromníci s dvojicí dieselů. No, nevyfoť to.  

 Tuctový taurus, staveniště mostu, proč tu ta fotka vlastně je... znalci ostří zraky na soupravu. To je.... to je přeci Chopin. Za denního světla se v Břeclavi opravdu často neukáže. Takže do kalendáře píšeme 25. červen a zpožděný Chopin do Vídně.   

Turistické hemžení kolem Mutěnic, neboli pochod Slováckými vinohrady, je oblíbenou akcí milovníků pěší turistiky, vína a burčáku. A vlastně i železničních fotografů Fotit mezi Hodonínem, Čejčem a Zaječím brejlovce, to opravdu není obvyklé. 10. října jsem tak rozhodně nebyl sám, kdo číhal na trati. V prvním případě mezi Mutěnicemi a Čejčem, ve druhém případě mezi Velkými Pavlovicemi a Zaječím.