Do Zlonic dorazil z Bratislavy nový exponát

24.1.2010 12:00Zdroj: Železniční muzeum Zlonice

Do Zlonic dorazil z Bratislavy nový exponát

Nedávno v naší diskusi Historické vozidlá na Slovensku sledovaná přeprava motorového vozu M 131.1470 ze Slovenska do Čech byla včera úspěšně dovršena a nový majitel Hurvínka při té příležitosti vydal tiskovou zprávu. Nejen o svém novém vozidle. (-zz-)

Železniční muzeum Zlonice zřídí dceřinou společnost. Jejím posláním bude převzetí veškerých provozních aktivit muzea v oblasti železniční dopravy a jejich následný rozvoj.

 

 

V sobotu 23. 1. 2010 přivítala zlonická výtopna nový exponát - motorový vůz M 131.1470, lidově zvaný „Hurvínek“. Vozidlo dodané ČSD 27. 7. 1955 jezdilo až do roku 1985 v okolí Plzně a Klatov. Potom sloužilo při údržbě tunelů v Bratislavě. V minulém týdnu se vydalo zpět do Česka, konkrétně do zlonického železničního muzea.

Příjezd zástupce nejrozšířenějšího typu vozidla lokálkových historických vlaků urychlil i připravovanou zásadní změnu organizační struktury muzea. „Klub Železničního muzea Zlonice" bude od letošní sezóny zajišťovat výhradně rekonstrukci a běžný chod muzea včetně provozu úzkorozchodné železnice a nekolejových exponátů“, říká člen výboru Jiří Hagenštoc. „Vzniklá dceřiná společnost bude mít větší možnosti rozšířit muzejní aktivity a nám umožní s plným nasazením pečovat o spokojenost zákazníků.“

Železniční muzeum Zlonice ukončilo 26. září 2009 pravidelné prohlídky původních expozic. Pronajaté kolejiště zlonické výtopny však bude nadále využívat k příležitostným akcím. Do budoucna by se měly stát i depem pro provozní lokomotivy a vozy. „Velmi jsme uvítali nabídku podpory vzniku našeho klubu“, říká člen přípravného výboru Petr Nepil.„Dlouho jsme usilovali o návrat motoráčku do Česka a jsme rádi, že jsme nakonec získali i potřebné zázemí ve stabilním muzeu“, dodává.

Motorový vůz M 131.1470 projde do roku 2012 opravou. Následně nabídne veřejnosti tradiční turistické návštěvy symbolu české státnosti – památné hory ‚Říp“. Spolu s nákladními vozy tak připomene historii cukrovarnictví v kraji i někdejší smíšené vlaky našich lokálek.

Ing. Tomáš Čech, předseda KŽMZ

Odkazy:
  1. Železniční muzeum Zlonice
  2. YouTube - ZMZLONICE's Channel

Ilustrační snímky: Železniční muzeum Zlonice

Galéria

Súvisiace odkazy