Prvomájové mechaniky v žst. Komjatice

10.5.2010 8:00 Miroslav Sekela, Marek Gróf

Prvomájové mechaniky v žst. Komjatice

Železničná stanica Komjatice leží v km 15,774 trate ŽSR č. 140 Nové Zámky – Prievidza, medzi zastávkami Ondrochov a Veľký Kýr. V povedomí fanúšikov je zapísaná svojimi mechanickými návestidlami a hlavne unikátnymi závorami na nitrianskom zhlaví stanice. Dlho som už uvažoval, že si ich pôjdem pofotiť, nakoniec ma k tomu dokopal „Mathulo“, s ktorým som prvomájovú sobotu strávil v Komjaticiach.

 

Stanica má 3 dopravné a 2 manipulačné koľaje, je vybavená elektromechanickým staničným zabezpečovacím zariadením, ktoré neumožňuje súčasne postaviť vlakovú cestu do oboch smerov. Všetky návestidlá v stanici sú mechanické – vchodové sú dvojramenné, odchodové jednoramenné.

Na oboch zhlaviach stanice sú priecestia s mechanickými závorami. Zo stavadla č. I na nitrianskom zhlaví sa ovláda aj priecestie s mechanickými závorami v km 16,836. Tieto závory budú onedlho zrušené a nahradené diaľkovo ovládaným svetelným priecestným zabezpečovacím zariadením.

Na priecestí pri stavadle č. I sú osadené unikátne závory. Na rozdiel od bežných závor sa rahná nedvíhajú, ale pohybujú sa horizontálne. Ovládané sú ručne signalistom, ktorý chytí rahno za reťaz a poloblúkom ich otvára a zatvára.

Celá stanica pôsobí veľmi fotogenickým dojmom, škoda len, že je neudržiavaná a obyvatelia si z bývalého skladu uhlia a hangáru pre bicykle urobili smetisko. Mohla by z nej byť veľmi malebná stanička. Aj napriek tomu stojí za návštevu. Len málo staníc je takých, kde má človek pocit, že cestoval v čase a ocitol sa v dobe o sto rokov mladšej.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy