RAILFILM 2010: Európsky festival železničného filmu

2.6.2010 8:00 Eugen Takács Zdroj: RAILFILM

RAILFILM 2010: Európsky festival železničného filmu

RAILFILM 2010 je už 5. ročníkom európskeho festivalu železničného filmu. Galavečer súťaže RAILFILM 2010 bude 2. októbra 2010 v priestoroch Kulturbahnhofu Rennsteig Illmenau v Nemecku, kde budú ceny odovzdané v 3. kategóriach: amatérska, profesionálna a prvý krát v histórii RAILFILMu aj v detskej kategórii.

V stredu 26.5.2010 prebehla v stanici Rennsteig oficiálna tlačová konferencia. Táto stanica leží na trati s najvyšším stúpaním s adhéznou prevádzkou na sieti nemeckých železníc, kde novinárov priviezil historický vlak ťahaný historickým motorovým rušňom rady 228. Novinárom, medzi ktorými boli aj zástupcovia televízie, bol predstavený projekt RAILFILM 2010. Večer v hlavných správach televízie MDR, ktorý je možné naladiť aj zo satelitu, bola odvysielaná aj krátka správa.

V spolupráci s MedienZentrum Thüringen sa na tento ročník pripravuje aj špeciálna kategória pre deti vo veku do 16 rokov, kde v rámci krúžkov a televíznych relácii pre deti môžu deti pripraviť svoj mediálny projekt pre RAILFILM 2010. Touto cestou vyzývame podobné skupiny aj v iných krajinách, aby pod vedením skúsených inštruktorov pripravili vhodné filmy a predstavili pohľad ich detí na železnicu.

Samozrejme vyzývame všetkých tvorcov videoprogramov a filmov na tému zeleznice, aby sa prihlásili a ukázali ostatným ich tvorivé schopnosti a pohľad na železnicu z ľubovoľného pohľadu. 

Tento rok vyzývame špeciálne železničných modelárov, aby prihlásili film o svojich modelov a koľajiskách, veď Thüringen je významnou baštou svetového modelárskeho priemyslu a očakávame veľký záujem aj modelárskeho priemyslu aj modelárov z blízkeho okolia.

Záverom chceme pripomenúť veľmi vysokú kvalitu filmov z posledných rokov. Jeden z filmov, ktorý mal premiéru na RAILFILM-e 2009 vyhral festival UIC v Paríži v roku 2010!

Tešíme sa na Vaše filmy!

 

 

 

 

 

Uzávierka prihlášok je 14. júla 2010 a súťažné diela musia byť doručené do 2. augusta 2010.

Ďalšie informácie o filmovom festivale RAILFILM 2010 nájdete na stránke festivalu:

http://www.railfilm.net