Den matek s „němkou“

20.5.2010 8:00 Lukáš Hučko

Den matek s „němkou“

Na neděli 9.5.2010 asi mnoho maminek, dětí, ale také železničních fotografů hned tak nezapomene. V tento den se uskutečnila jízda zvláštního vlaku na trati Mistelbach – Hohenau a zpět u příležitosti dne matek. Kdo se tam vydal tak nelitoval, neboť největším překvapením bylo nasazení „němky“ 52.7612 Brenner & Brenner, namísto plánované o něco kratší kolegyně 93.1420.

 

 

 

„Němka“ 52.7612 výrobního čísla 16960 WLF (Lokomotivfabrik Floridsdorf) byla vyrobena v roce 1944. Podle dostupných zdrojů byla po válce (od r.1945) provozována ÖStB, později od roku 1953 ÖBB. V roce 2001 prodělala opravu v Českých Velenicích a nyní je majitelem lokomotivy firma Brenner & Brenner. V minulém roce se s ní bylo možné setkat například 27. - 28. června při nočním fotografování parních lokomotiv v Mistelbachu, kde pózovala spolu se svými kolegyněmi 93.1420 a 93.1421 firmy Brenner & Brenner. Ale bezpochyby nejzajímavější nasazení tohoto železničního veterána bylo vloni na nákladním vlaku s cukrovou řepou dne 31.10.2009 v úseku Hohenau – Mistelbach.

Staré a nové označení "němky" © Lukáš Hučko

Ale již k samotné jízdě 9.5.2010. Souprava pěti historických vozů ř. Bp přijela z Vídně do Mistelbachu v dopoledních hodinách, cestou posunu se přesunula na nádraží Mistelbach Lokalbahn. Odtud měla do Hohenau mimořádný vlak podle prvních informací odvézt lokomotiva 93.1420, která jela na minulé zvláštní jízdě (mikulášském vlaku 6.12.2009). Vzhledem k tomu že byl Den matek, tak jsem naložil celou rodinku a jeli jsme na výlet za parní mašinkou.

Pozvánka s jízdním řádem

Podle jízdního řádu měl vlak vyjíždět v 12:20 z Mistelbachu, zastavovat na všech zastávkách a do Hohenau dorazit v 13:55. Z toho důvodu jsem zvolil taktiku místního sedláka, který pozná všechny uličky a ví, která cestička vede ke kolejím. Cílem bylo udělat pár zajímavých záběrů trati, kde normálně jezdí jeden pár manipulačního vlaku s ř. 2070 ÖBB. Parní vlak jsme vyčkali na výjezdu z města Mistelbach, v lokalitě obchodního centra, sice ne příliš pěkné místo na parní stroj, ale nějak se začít musí.

"Němka" v Mistelbachu © Lukáš Hučko

Černý kouř v dáli oznamuje, že vlak vyjel z nádraží, má tak 20.minut zpoždění oproti plánu. Jak se mi roztáhly zorničky při pohledu na mohutnou 52-ku, čekajíc kratší 93-ku. Paráda, říkám si když zjišťuji, že vlak jede opravdu pomalu, maximálně 40 km/h. Naše vozidlo vyrobené v roce 1988 ve VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau není žádný louda, na fotohaltu jsme zpravidla první a zaujímáme vždy místo s výhledem z auta na trať. Taktéž cestující ve vlaku mají úsměv na tváři z našeho trabanta a mávají na pozdrav.

Trabant a "němka" u Bullendorfu © Lukáš Hučko

Postupně vlak předjíždíme, fotografujeme a tak stále dokola. Potkávám rakouské kolegy, kteří si mě a rodinku pamatují ze zimní jízdy. Vesměs všichni jsou mile překvapeni nasazením „velké páry“. Před půl třetí mimořádný vlak zastavuje s půlhodinovým zpožděním v žst. Hohenau. Cestující mají bezmála tři hodiny čas na návštěvu Hohenau před cestou zpět. Vzhledem k tomu, že stovka fotek snad stačí odjíždíme spokojeně domů a na zpáteční jízdu uhlím napřed už nečekáme.

Zvláštní vlak dorazil do Hohenau © Lukáš Hučko

Odkazy:
  1. Verein Neue Landesbahn
  2. Brenner & Brenner
  3. Museum Hohenau an der March

Titulní snímek: "Němka" mezi Prinzendorf a Hauskirchen © Lukáš Hučko

Galéria

Súvisiace odkazy