Veľká voda na malej trati

15.6.2010 12:00 Bc. Jozef Gulík

Veľká voda na malej trati

Uplynulý máj a jeho prelom s júnom nepriniesli Slovensku veľa dobrého. Dlhodobé a výdatné dažde spôsobili, že riekam a potokom sa stali ich korytá priúzke. Nešťastie, strata domova, únava, materiálne škody a ďalšie podobné výrazy sa skloňovali na dennom poriadku. Spomienky na zúfalú situáciu a jej následky sa budú odstraňovať ešte veľmi dlho – aj na železnici.

V krátkej obrazovej reportáži sa vrátime do kritických dní, kedy aj rieka Ipeľ ukázala svoju silu a dočasne prevzala vládu nad železničnou traťou Čata – Šahy. 


     Železnice Slovenskej republiky začali zaznamenávať vážnejšie problémy, za ktorými stálo práve daždivé počasie, približne od polovice mája. Okrem množiacich sa porúch a obmedzení museli v niektorých prípadoch prikročiť aj k dlhodobému zastaveniu vlakovej dopravy. Tento radikálny krok postupne postihol nasledovné trate:

Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely HU (17. 5.)
Slivník – Čeľovce (28. 5.)
Fiľakovo – Somoskőújfalu HU (1. 6.)
Hontianske Tesáre – Šahy (1. 6.)
Lučenec – Veľký Krtíš (2. 6., zaplavený úsek v HU)
Zlaté Moravce – Lužianky (2. 6.)
Čaňa – Hidasnémetu HU (3. 6.)

Autobus NAD Čata - Šahy sa brodí obcou Kubáňovo. Osobné autá už neprejdú, ale Karosa ešte áno.

Dielo skazy však dokonal piatok 4. júna, kedy sa k vyššie uvedeným úsekom pridali ďalšie:

Stará Ľubovňa – Plavnica
Plaveč – Muszyna PL
Bardejov – Kľušov
Rimavská Baňa – Rimavská Sobota – Jesenské
Čata – Šahy
Spišské Vlachy – Spišské Podhradie
Kysak – Drienovská Nová Ves.

Traťová koľaj v úseku Šahy - Vyškovce nad Ipľom sa pomaličky ponára pod vodu. Koľko jej asi bude ďalej?

     Stručný prehľad nezahŕňa krátkodobé prerušenia – spôsobené zaplavením koľaje, zosuvom pôdy alebo pádom stromov na trať – ktoré sa vďaka pracovnej obetavosti podarilo v priebehu pár hodín odstrániť. Išlo v tomto prípade najmä o úseky na tratiach Košice – Poprad, Poprad – Plaveč, Červená Skala – Margecany, Fiľakovo – Lučenec. Zúfalú situáciu, v ktorej sa ŽSR ocitli, komplikoval navyše nespočetný rad porúch a obmedzení. Podmočenie zvršku a z neho plynúce pomalé cesty, zaplavené zabezpečovacie zariadenia, suterény, podchody, trafostanice, a ďalšie problémy sa valili zo všetkých strán, rovnako ako samotná voda.

     Nedá nám neoceniť obetavosť všetkých záchranných zložiek, ale keďže sa bavíme o železnici, vysloviť obdiv a uznanie aj všetkým traťovým robotníkom, ktorí po celý deň a po celú noc z piatku na sobotu bojovali s prírodou, len aby udržali prejazdné aspoň hlavné ťahy.

     My si teraz ukážeme situáciu na jednej z tratí menšieho významu, ktorá sa s hlavnými traťami rovnať nemôže. Spojnica Čaty a Šiah nesie v cestovnom poriadku číslo 153 neoplýva ani hustotou dopravy, ale jej prerušenie tiež spôsobilo cestujúcim nemalé komplikácie. Povodeň si totiž nevyberá a rovnako ako neberie do úvahy rozdiely medzi ľuďmi, i všetky železnice sú si pred ňou rovné.

     V piatok 4. júna 2010 prešiel po trati ako posledný vlak Os 6055 s pravidelným príchodom do Šiah o 08.49 h. Ďalší vlak, Os 6054 s odchodom zo Šiah o 12.03 h, už svoju východziu stanicu neopustil, nakoľko doprava bola už od 11.52 h prerušená. Priestor v km 23,4 až 24,5 v blízkosti zastávky Vyškovce nad Ipľom sa ocitol pod vodou, ktorej hladina stále stúpala. Motorový vozeň radu 812 tak musel zostať v Šahách, odrezaný od zvyšku koľajovej siete, keďže smerom na Zvolen bola doprava prerušená už dávnejšie.

     Namiesto osobných vlakov bola zavedená náhradná autobusová doprava, ktorá sa však musela uspokojiť s obchádzkovou trasou Čata – Želiezovce – Zalaba – Ipeľský Sokolec – Sazdice – Šahy. V praxi to znamenalo predĺženie cestovného času približne na dvojnásobok, tj. asi 80 minút oproti „vlakovým“ 40 minútam. Autobus teda nestíhal nahrádzať všetky vlaky, takže niektoré museli byť odriekané bez náhrady. Ale ľudia chápali vážnosť situácie a boli radi aj za také spojenie.

     Rieka Ipeľ kulminovala vo Vyškovciach v sobotu 5. 6. ráno na úrovni 690, kedy už vyliata voda vytvárala na priľahlých poliach obrovské plochy. Nezvyčajný pohľad sa naskytoval aj na železničnú trať, kde výška hladiny dosahovala v niektorých miestach približne 50 cm nad temenom koľajnice.

     K poškodeniu železničného zvršku ani spodku našťastie nedošlo. Keďže obnoveniu dopravy iné nebránilo, tak zostávalo iba čakať na opadnutie vysokej vody. Stalo sa tak v noci z pondelka na utorok 8. júna 2010 a prvým vlakom bol ranný Os 6050 Šahy – Čata. Trať číslo 153 je teda opäť prejazdná, avšak na mnohých ďalších sa bude musieť ešte dlho a tvrdo pracovať, aby opäť získali svoju niekdajšiu "silu"...

Kde sa vzalo, tu sa vzalo ... prekvapenie v podobe vozíka MUV, ktorý bol vyslaný zo Šiah cez zaplavený úsek až do Ipeľského Sokolca. Jednak sa skúmala zjazdnosť trate ...

... a okrem toho poslúžil pri presune vriec, potrebných na upevnenie hrádze, z jedného miesta na druhé. Ich preprava cestnými vozidlami nebola totiž v tomto prípade možná.

Všetky snímky autor, 5. 6. 2010.

 

Súvisiace trate