Skúšobné jazdy s rušňami TRAXX

28.7.2010 16:00 Bc. Jozef Gulík

Skúšobné jazdy s rušňami TRAXX

Po minulotýždňových skúškach s rušňom ER 20-009, ktorým disponuje spoločnosť Express Rail, prichádza na koľaje ŽSR ďalšie prekvapenie od rovnakej spoločnosti. „Stojaté vody“ inak bežnej prevádzky tentoraz rozvírila dvojica strojov z rodiny TRAXX, ktoré vyrába firma Bombardier.

 

 

     Miestom skúšok dvojice moderných rušňov s označením 285.107 + 186.238 sa stal juhozápad Slovenska, presnejšie úsek medzi železničnou stanicou Štúrovo a štátnou hranicou s Maďarskom. Hnacie vozidlá dorazili v utorok do Štúrova z Bratislavy s určitým oneskorením oproti pôvodnému plánu, až vo večerných hodinách, a následne sa podrobili montáži meracích zariadení pracovníkmi z VVÚŽ. Meracie zariadenia boli rovnako inštalované aj na priecestné zabezpečovacie zariadenie na štátnej ceste do Chľaby v km 199, ktoré sa nachádza v úseku Kamenica nad Hronom – Chľaba.

     Po skúšobných jazdách, ktoré mali za cieľ overiť technológie, súčinnosť rušňov a funkčnosť meracích zariadení, sa v stredu ráno začalo testovať už „naostro“. Tým skúšaným strojom je elektrický 186.238, zatiaľ čo druhý menovaný, motorový 285.107, mu slúži ako brzdový a záťažový. Účelom je meranie kompatibility skúšaného rušňa s koľajovými obvodmi pre frekvencie 25 a 400 Hz, ako súčasť povoľovacieho konania ich prístupu na infraštruktúru ŽSR.

     Spojené rušne potom až do poobedňajších hodín v krátkych intervaloch pendlujú po 1. traťovej koľaji medzi stanicou Kamenica nad Hronom a spomínaným priecestím, respektíve po pripočítaní úseku potrebného na zastavenie z rýchlosti 120 km/h a opustenie koľajového obvodu, zhruba až do km 200,5.

     Na dnešný deň je v pláne celkovo dvanásť skúšobných jázd, s predpokladaným ukončením o 16. hodine, pričom niektoré sa môžu v prípade potreby opakovať, ak ich priebeh nespĺňa všetky očakávania. Dôvodom väčšieho počtu jázd je skutočnosť, že prejazd rušňov sa meria pri rôznych hodnotách pomerného ťahu od 20 do 100 %. Čas na prestávku je v stanici Kamenici nad Hronom, ak je 1. traťovú koľaj nutné uvoľniť pre pravidelnú dopravu.

     Skúšky by mali pokračovať aj zajtrajším dňom, so zameraním na obvody s frekvenciou 400 Hz. Opäť by sa malo jazdiť od ôsmej hodiny rannej, avšak pre zmenu v úseku medzi Štúrovom a Kamenicou nad Hronom, resp. na zhlaví stanice Štúrovo. Ukončenie meracích prác sa predpokladá krátko po 12. hodine. Nasledovať bude demontáž zariadení, uvedenie rušňov i PZZ do pôvodného stavu a návrat späť do Bratislavy-Petržalky.

     Poďakovanie za milý a ochotný prístup patrí všetkým, vďaka ktorým mohla táto krátka reportáž vzniknúť.

     Za uvedenie nesprávnych informácií v pôvodnej verzii článku sa autor spoločnosti Express Rail a čitateľom ospravedlňuje.

 Snímky autor, 28. 7. 2010, Kamenica nad Hronom - Chľaba.