Digitalizácia Hektora T435.0142 ČSD (H0) od PMT

16.10.2010 8:00 Ing. Jaroslav Stehlík

Digitalizácia Hektora T435.0142 ČSD (H0) od PMT

Stal som sa ďalším šťastným majiteľom tejto peknej mašinky od výrobcu PMT. Po surfovaní na internete som nenašiel žiaden článok o digitalizácii tohto Hektora dekodérom ESU, tak preto som sa rozhodol, že sa to pokúsim urobiť doma a o výsledku Vás informovať.

 

 
 
 
 
 
 
Po zakúpení a pokochaní sa s týmto modelom som sa rozhodol, že si ho digitalizujem s dekodérom ESU. Po márnom hľadaní sa mi nepodarilo nájsť, ako to vlastne urobiť. Ďalší úder prišiel, keď som zistil, že model nepoužíva klasické rozhranie ale PluX12. Takýto dekodér však nevlastním a ani som nezačal vyvíjať snahu ho niekde zohnať.

Po otvorení som si prekreslil schému. To som netušil, že všetkých 5 diód budem musieť fyzicky odstrániť. Neviem si predstaviť, že s dekodérom PluX12  mašinka bude svietiť, aj keď stojí nakoľko napájanie dostávali LED diódy priamo od napájania a nie od konektora dekodéra. Rozmýšľal som dosť dlho, ale neprišiel som na to, ako by to s tým dekodérom malo fungovať. Ďalej som sa tomu nevenoval. Po premeraní a zavedení nejakých napätí som zistil, že všetky diódy musia ísť preč. Prepojovali niektoré časti obvodu tak, aby pri prevádzke jednosmerným napätím to krásne svietilo.
 

Skúšobné zapojenie dekodéra (všimnite si odletované diódy)

Po skúšobnom zapojení dekodéra som zistil, že to nakoniec dokážem digitalizovať a tak som započal potrebné úpravy.


 Skúška uloženia dekodéra

Dekodér ESU do priestoru pod plošným spojom krásne vojde (niekde som čítal, že ten priestor je malý), jediný problém je v tom, že sa budem musieť vyhnúť konektoru a budem musieť priletovať kontakty napevno, čo ma veľmi netešilo, lebo pri poškodení dekodéra vyššou mocou budem musieť nový opäť priletovať. Možnosť ho jednoducho vymeniť v tomto prípade nebude možná.
Z tohto dôvodu som konektor PluX12 z plošného spoja odletoval. Na tomto mieste som opatrne vyvŕtal dieru, nakoľko niektoré kábliky pôjdu na vrchnú časť plošného spoja.

Samotný postup digitalizácie:

Po rozobratí som odpojil prívodné vodiče (červený a čierny) od kolies. Odpojil som prepojku a odstránil som pôvodný konektor PluX12. V mieste, kde bol konektor som malým vrtákom vyvŕtal dierku aby tade prešli štyri vodiče. Je možné, že niektoré dekodéry majú aj tak tenké vodiče, že prelezú dierkami v plošnom spoji.
Takže postupne som dekodér založil, pretiahol malou dierkou káble (výstupy osvetlenia a F1 funkcie).


 Osadzovanie vodičov

Podľa fotiek som priletoval jednotlivé káble na hornú stranu plošného spoja.

Na spodnú stranu som priletoval káble dekodéra pre napájanie (sedia aj farebne, čiže červený k červenému a čierny k čiernemu) a tiež aj pre ovládanie motora. Oranžový nech je na tej strane ako je čierny napájací. Keby sa niekomu to podarilo zameniť, tak mašina miesto dopredu pôjde dozadu a LED budú svietiť naopak, v takom prípade buď zameníme káble na motore, alebo napájanie LED (žltý a biely).


 Osadzovanie vodičov

Doporučujem dať izoláciu na závažie na miesto, kde je konektor pre motor aby nedošlo k nejakému skratu.
Mašinku môžeme predbežne poskladať a odskúšať. Priletujeme naspäť napájacie káble ku kolesám. Pokiaľ mašinka svieti a jazdí je všetko v poriadku.


 Prepojenie plošného spoja

Posledným krokom je zapojenie dvoch prepojok, lebo takto upravený Hektor bude svietitť len na strane kabínky. Podľa fotky teda prepojíme ešte niektoré časti plošného spoja (oranžové kábliky), skontrolujeme a môžeme model zložiť.


 Prvá skúšobna jazda

Po odskúšaní som prišiel na niektoré chyby. Sklíčka osvetlenia som z vnútra jemným brúsnym papierom obrúsil, aby svetlo bolo trošku rovnomerne rozptýlené.


 Presvitanie cez plast

Ďalšiu úpravu treba vykonať priamo v kasni, lebo predný svetlomet presvetluje cez kasňu, je potrebné to trochu začierniť. Zatiaľ som to neurobil, lebo je tam plastový svetlovod. Funkcia F1 rozsvieti svetlo tabulky.


 Osvetlenie tabulky (Funkcia F1)

Takže konečne jazdím. Neodpustím si však trocha kritiky. PMT si myslím, že napriek celkom dobre  vydarenému modelu trocha nezmyselne použili rozhranie PluX12.
Avšak dobrá správa snáď je, že po malom predĺžení priestoru v závaží sa bude dať namontovať aj zvukový dekodér pokiaľ reproduktor vojde do priestoru kabínky. Aj takýto dekodér mám v šuflíku, ale nie so zvukmi Hektora. Pokiaľ by mi s tým chcel niekto pomôcť, rád to privítam a tento článok by som rozšíril o skúsenosť s montážou zvukového dekodéra ESU.  


 Hotovo!

Súvisiace odkazy