Za tratěmi, po nichž vlaky nepojedou: S „krokodýlem“ do Malé Morávky

26.11.2010 8:00 Radek Hořínek

Za tratěmi, po nichž vlaky nepojedou: S „krokodýlem“ do Malé Morávky

Šetřit, šetřit a zase šetřit posloucháme v poslední dnech snad ze všech stran. A v rámci toho šetření se začínají rušit tratě nebo na nich krajské úřady od nového grafikonu neobjednají osobní dopravu. Cestující veřejnost tedy z vlaků přesedne do autobusů. Jednou z tratí na „odstřel“ je i ta skrývající se pod číslem 312 v síti železnic v ČR.

 

 

 

Doprava na trati spojující Bruntál a Malou Morávku byla započata v 31. května 1901. V jízdním rádu byla označena číslem 312. Délka trati je 17 kilometrů, nachází se zde stoupání 44 promile. Od Bruntálu po Malou Morávku vlak postupně zastavoval ve Starém Městě u Bruntálu (zrušená), v Rudné pod Pradědem, ve Světlé Hoře a v Rudné pod Pradědem zastávka. Ke dni 28. 9. 2009 došlo k zastavení osobní dopravy na této trati v důsledku nízkému počtu cestujících. Bohužel se tu stalo i několik nehod. Ta nejvážnější se udála 15. 5. 2000, kdy pracovní vlak tažený lokomotivou 742.450 s dvěma vozy Fa neubrzdil jízdu z klesání 44 promile. Strojvedoucí PJ Krnov Pavel Trojek se snažil vlak před dopravnou Malá Morávka zastavit a to se mu stalo osudným. Tuto tragickou událost připomíná malý pomníček u trati.

V rámci šetření se rozhodlo o zrušení této trati. O víkendu 13. 11. a 14. 11. 2010 se uskutečnily jedny z posledních jízd po této trati s krokodýlem 851.032 a další je v plánu v poslední den platnosti stávajícího jízdního řádu s dřevákem M 262.0209.Já se zúčastnil té první jízdy s krokodýlem. Od okamžiku, kdy se na káčku objevila možnost výletu do Malé Morávky s 851.032, ve mně něco začalo říkat, abych se přihlásil. Pár dní jsem sice byl takový nerozhodný, leč nakonec byl mail s přihlášením odeslán. Tak se jsem se mohl v sobotu ráno vypravit na hlavní nádraží v Olomouci, abych přisedl do zvláštního vlaku směrujícího z Brna do Malé Morávky. V rámci tohoto výletu bylo v plánu i focení s mechanickými návěstidly ve stanici Brantice.

Plány na fotozastávky na trati SŽDC číslo 310 trošičku narušil odjezd až po dojezdu Os 3524 z Hrubé Vody. Tímto odpadly dvě zastavení, v Bystrovanech a na Hrubé Vodě. Další se už zvládaly v pohodě. V příjemné náladě jsme dorazili do Bruntálu. Zde jsme nafasovali pilota a pokračovali do Malé Morávky. Ono pokračovali není to pravé slovo. Spíše by se hodil výraz posunovali. Každou chvíli se dav „šílenců“ s foťáky vyřítil z útrob motoráku. Nafotilo a zase naskákalo zpět. Občas zaskřípala organizace, ale bráno to bylo s úsměvem všech účastníků. Takto jsme se postupně poposunovali až do Malé Morávky. Cestou ze sjezdovky, kde byl jeden ze šotofleků, si někteří vyfotili pomníček, připomínající tragickou událost z roku 2000. Po krátké pauze se vracíme do Bruntálu. Těsně před tímto městem se objevují paprsky slunce, tak následovala fotozastávka.

Po příjezdu do železniční stanice Bruntál se loučíme s pilotem, pořídíme pár snímků a posouváme se dál. Naším cílem se stala mechanická návěstidla v železniční stanici Brantice. Jelikož se musíme přizpůsobit provozu na trati, tak zastavujeme v Miloticích nad Opavou. Po uvolnění vlakové cesty se vydáváme dál do Brantic. Jedny z posledních funkčních mechanik ve Slezsku byly naším posledním cílem. Paní výpravčí byla asi ráda, když po vyfocení všeho podstatného se náš motorák vydal na cestu zpět k naším domovů. Dojeli jsme opět do Bruntálu, kde jsme si postáli nějakých 25 minut. Potom plynule pokračovali do Hluboček, kde spousta z nás využila čas do průjezdu R 827 z Olomouce do Krnova k večerním snímečku 851.032. Rychlík projel, naskákalo se do vlaku a hurá do Olomouce. Část cestujících včetně mne vystoupila a zbytek se vydal v čase 17:53 do Brna.

Musím uznat, že to byla povedená akce. Sice počasí si poroučet nenechalo, tak sluníčko zůstalo v mracích schované. Ale i světlé výjimky se našly. Proto jsem si i v neděli přivstal, abych si vyfotil pod dráty 851.032. Slunečné ráno se ale postupně zahalilo něčím bílým, jež se mlhou nazývá. I tak se poslední snímek vyfotit povedlo v krásné podzimní atmosféře. A to bylo všechno. Velký dík patří všem, kteří se pod touto vydařenou jízdou sobotní a doufám i tou nedělní, podepsali.

Titulní snímek: 851.032 v úseku Rudná pod Pradědem zastávka - Malá Morávka © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy