Mikuláš bez páry i bez trabantu

3.1.2011 8:00 Milan Vojtek

Mikuláš bez páry i bez trabantu

Dvakrát se první prosincovou neděli, přesněji tedy na dvou párech vlaků, projela rakouská lokomotiva 2143.038 mezi Mistelbachem a Hohenau. Důvod? Mikulášský vlak a v jeho rámci záskok za chybějící malou páru řady 93. Něco málo z této akce, zachycené ještě za denního světla, přináší následující příspěvek.

Ačkoliv jsem pisatelem tohoto reportu já, jeho skutečným pachatelem je LukasH a jeho report z oslavy Dne matek na stejné trati. A pokud mám být přesný, faktickým spolupachatelem původní myšlenky je i Kubíček se zpravodajstvím z akce na opačné straně Mistelbachu. Oba jejich letošní reporty z mimořádných jízd v „nídresterajchu“ přilákaly mou pozornost.
Pravda, Ve hře byla ještě další lahůdka, možnost jet zdokumentovat mikulášskou jízdu s albatrosem 498.104. Elegantní stroj lákal, mám rád velké páry. Jenže… jeho trasa je pohodová pro cestující ale ne ideální pro fotografy. Možnost vyfotit, předjet a znovu fotit, prostě klasické šotohoničky, tady nebyla zrovna ideální. Spíše nebyla skoro žádná. Jasně, chápu, jízda je určena pro děti, respektuji, že se nejednalo o fotovlak ale pro akci, zaměřenou na spokojenost cestujících. Tak jsem se rozhodl, že přijmu inspiracemi dosud zveřejněných dolnorakouských reportů.
Následovala snadná a rychlá dohoda s LukasHem. Sraz v Hohenau, odtud jedním autem do Mistelbachu. Takže… je nedelní poledne, po chvilce čekání se objevuje blikající Opel Astra a naloďuji se na pozici spolujezdce. Jen spolujezdce, protože mám dostatečně kvalifikovaného řidiče, znalého prostředí a štreky. Dnes si můžu dopřát luxus. Neřídím, nemyslím na fleky, jen fotím. Wow. Vyrážíme z Hohenau a LukasH praví: Vzal jsem Astru. Přeci do té soli nebudu vytahovat Trabika. 
Zasmál jsem se tomu, jak se situace obrátila. V době, kdy v garážích stály obvykle traboše, warťasy, stovky, žiguly či dáčky, by nikdo nic takového neřekl. Mít doma Trabanta a Opel, byl by Opel na sváteční jezdění a Trabant dříčem do nepohody. No časy se mění.
Tak jsme dorazili do Mistelbachu a čekalo nás překvapení. Z depa, které je podle LukasHe domovem pro dva stroje řady 93 a hostí i „němku“ řady 52, dnes parní stroj nevyjel. V čele soupravy  brumlá diesel. Škoda. V bílém studeném dni by pára se závojem páry dala zcela jistě impozantní záběry. Ale co naděláme. Pár snímků a frčíme na trať. Hned na první zastávce jsem ale zažil debakl. Po pár zkušebních záběrech, na zjištění nutných korekcí v okamžiku příjezdu vlaku baterie řekla, že se mnou v mraze nemluví. A to byla před akcí sundaná z nabíječky. No nic, stane se. A zatímco resetuji foťák a nabíjím grip pro jistotu hned dvojicí akumulátorů, zaskakuje s focením LukasH.

Mistelbach, Mikulášský vlak bez parního stroje připravený k odjezdu

Stejný vlak, jen jiný pohled. Mám rád tento způsob

Těšil jsem se na záběr vlaku v oblouku za Mistelbachem. Jenže právě v tomto okamžiku mi baterie ve fotoaparátu řekla, že je jí zima a bez ohledu na plné nabití dodala - stačí, už nedělám.

Mikulášský vlak kousek za Bullendorfem

Na zastávce v Ebersdorfu

Za Prinzendorfem čeká na strojvedoucího úsek, kde se vleče desetikilometrovou rychlostí.

"esíčko" v Hauskirchenu nejprve nabídlo odraz v potoce a pak dárek - lokomotivu pod stromkem.

V Neusiedelu se vlak žene kolem naftařského skanzenu.

Už před Hohenau se souprava chystá do oblouku, kterým ústí trať do ferdinandky 

Rakouský Mikuláš upřednostnil červenou. Ty naše potkávám spíše v bílém.

 Odjezd Mikulášského vlaku z Hohenau. 

 
Usoudili jsme, že nemá smysl fotit všechny čtyři jízdy, ostatně, fotitelná byla vzhledem k času stejně jen ta první, a tak jsme ještě cvakli sonderzug po odjezdu z Hohenau. Napojili jsme koně levnějšími pohonnými hmotami u ÖMV a jeli domů přes Moravský Svatý Ján. Spočítali jsme se totiž, že při troše štěstí se nám ještě naroubuje před objektiv EC 171. Tak jsme zaparkovali na zastávce a čekali. SMS zpráva nám potvrdila zpoždění, které napovídalo, že fotka bude takříkajíc na hraně fotitelnosti. No dočkali jsme se, ale bylo to na hraně. A tak i záběrem hugofénu končím tento reportík s díky průvodci pohodového dne.

Finále mikulášského dne. hugofén se zpožděným EC 171. A když Mikuláš, tak v duchu církve "s kostolíkom"  

Ještě než ukončíte prohlídku fotografií, doporučuji do Vaší pozornosti i kolekci snímků, které při alci uvízly na kartě mého společníka. Určitě nahlédněte, nebudete litovat. Přímou cestou se na jeho snímky dostanete tudy

Súvisiace odkazy