Eskymo mlhou obestřený (o mašinkách nemluvě)

14.1.2011 8:00 Radek Hořínek

Eskymo mlhou obestřený (o mašinkách nemluvě)

Zimní večery se pomaloučku začnou krátit a v mé hlavě se urodil nápad, že bych se mohl vydat udělat nějaké fotky v Zábřehu na Moravě. Proč toto místo? Odpověď je jednoduchá. Od nového grafikonu se nedají fotit lokomotivy řady 754 v Olomouci v podvečerních a večerních hodinách. Původně jsem lanařil Karla, ale ten bohužel ze zdravotních důvodu nemohl, tak jsem se tam vydal sám.

 
 
 
 
 
Ten správný čas nastal v sobotu 8.1.2011. Ten den v Olomouci pršelo jen se lilo a moje kroky směřovaly na hlavní nádraží. Odtud rychlíkem, kterým jsem dal přezdívku „trhaný“ do cíle, kterým bylo město, před jehož nádražím stojí socha Jana „Eskymo“ Welzla. Teď čekám otázku proč rychlík „trhaný“. Odpověď je naprosto jednoduchá, celkem 4x za den se v Zábřehu na Moravě trhá souprava rychlíku od Brna do Jeseníku. Lokomotiva řady 362/3 a dva vozy druhé třídy pokračují do stanice Šumperk pod označením R 123x a zbylé tři vozy a lokomotiva řady 754, která na ně zde nastoupí, pokračují do stanice Jeseník. Platí to i v opačném směru, jak je vidno i galerii.
 
 
Tak ten můj „trhaný“ rychlík táhla najbrtí 362.112. Bohužel jsme z Olomouce vyráželi s pěti minutami zpoždění. Chvíli to vypadalo, že ještě před námi se na trať vydá EC 110 Praha se 151.020, též v korporátním nátěru ČD a.s., ale nestalo se tak. Tudíž vedle sebe v Zábřehu na Moravě zapózovaly dvě najbrtí lokomotivy u jednoho nástupiště. Cesta proběhla v poklidu. Z upršeného krajského města jsem dorazil do mlhy, která se táhla už od Střeně. Moc velkou radost mi nedělala.
 
 
Za světla to ještě šlo, ale jak se setmělo, tak už to nebylo to pravé ořechové, ale i tak jsem se rozhodl setrvat. Zkoušku svých schopností/neschopností jsem podstoupil při focení 754.022, před jejím odstoupením z R 906. Sotva jsem si udělal první pokusné foto, tak na mne někdo promluvil. Pořádně se podívám a vidím, jak ke mně přichází kamarád, který si byl dát cvičně Jeseník na 754. Prohodíme pár slov. On odjel osobákem směr Olomouc a já jsem zůstal v Zábřehu.
 
 
Poskakoval jsem po nádraží, jednu chvíli jsem byl dokonce pod dozorem policie ČR. Asi měli strach, že bych něco zcizit chtěl. Čas se pomaloučku posouval blíž k poslednímu zářezu na kartě, když kde se vzal, tu se vzal MirekOH, který přijel pracovat. Měl pod mostem na olomouckém zhlaví odstavenou ve šturcu 163.017 a vozy někde na druhé straně schované. Po krátkém pokecání odešel věnovat se své práci a já čekal na R 1402 a tím i na poslední přepřah 754/36x. Ono to bylo vlastně čekání na vlak domů.
 
 
Ještě se přihnal retro banán 151.023 s EC 149 Jan Perner, který ani nepočkal na opožděný R 1402 a hned se vydal dál. Domů jsem se vrátil celkem spokojený. V hlavě jsem snoval plány na případné další možnosti, kam vypadnout s foťákem. Jednou z možností po nástupu řady 750.7 na rychlíky z hlavního města do metropole Čech jižních by mohl být výlet někam na trať SŽDC nesoucí číslo 200 a nafotit ještě nějakou tu bertu na „Švejcích“. Uvidíme...
 
Tiulní snímek: Místní polárník kyne v dál © Radek Hořínek 

Galéria

Súvisiace odkazy