Jak jsem ke dvěma unikátům přišel

10.3.2011 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem ke dvěma unikátům přišel

Ten den byl pro mne opět ve znamení pokusu o vyfocení modernizovaného brejlovce řady 750.7. A opět se nepovedlo. Den byl krásný, slunečný, mrazivý a byl jsem pln očekávání, jaký stroj se objeví na rychlíku při příjezdu na pražské hlavní nádraží. A dočkal jsem se opět berty.

 

 

 


Čas na focení jsem měl pouze dopoledne, odpoledne mě čekalo vyzvednutí vnuka ze školy. A do tohoto časového mantinelu jsem musel také vtěsnat návštěvu modelářského obchodu. Zbýval mě druhý pokus o zachycení brejlovce na poledním rychlíku do Českých Budějovic. Při návratu z obchodu zpět na nádraží zjišťuji, že v čele rychlíku je zase berta. No, nakonec jsem při tom marném čekání vyfotil jiné korporátně zbarvené mašinky...

Rychle se rozhoduji a mé kroky míří na Masarykovo nádraží a odtud osobákem odjíždím na libeňské nádraží. Mám ještě něco přes hodinu na focení. Okolo mne projíždějí soupravy osobních a nákladních vlaků, některé si fotím. Asi po půl hodině pozoruji, že ke mně přijíždí dvojice lokomotiv, kterou zpočátku nemohu identifikovat. Odcházím na konec nástupiště kde je lepší místo na fotografování, když najednou lokomotivní vlak zastavuje.

A mně nezbývá než rozpohybovat mojí tělesnou schránku a vydat se zpět, spíše popoběhnout, abych si tento lokomotivní vlak stačil vyfotit. Což se mně podaří a vzápětí se lokomotivy dávají do pohybu. A zároveň si uvědomuji, že mám vyfocené dva do jisté míry související prototypy. Jeden je akumulátorová lokomotiva A 219.0001, která se měla nacházet na Slovensku u firmy MAX Cargo, jež ji měla nabízet k pronájmu (alespoň podle Malého atlasu lokomotiv 2011), a druhá lokomotiva je stroj 709.601-9 (ex T 239.2001) a zároveň poslední lokomotiva, vyrobená v ČKD Praha. 
 
 
Poněkud matoucí, alespoň pro mne, je v současné době značení této lokomotivy - 353.001-1. (Jde o označení německého drážního úřadu, pocházející ze zkušebního provozu u DB Cargo, pozn. editora.) Podle jedné informace, kterou se mě podařilo sehnat na místě, měla být akumulátorová lokomotiva přepravována do Zličína. Za jakým účelem, nevím. A protože se můj čas naplnil, odcházím na autobusovou zastávku a jsem vlastně nadmíru spokojen, že mám nafoceno více, než jsem čekal.
 
 
I když se mi vlastně pořád ještě nepodařilo zachytit toho vytouženého rekonstruovaného brejlovce Českých drah, místo kterého potkávám stále oprýskané berty.
 
Titulní snímek: Překvapení ve stanici Praha-Libeň © Jiří Řechka
 
Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria