NOHAB v „pracovnom pomere“

9.5.2011 16:00 Bc. Jozef Gulík

NOHAB v „pracovnom pomere“

Je tomu už pekných pár rokov, čo sa u našich južných susedov motorová legenda NOHAB odporúčala z pravidelnej osobnej dopravy. Odvtedy si ju najlepšie predstavíme v čele niektorého z mimoriadnych vlakov. Nie je však tajomstvom, že v prípade potreby - obrazne povedané - si bez rečí oblečie montérky a poďho asistovať pri bežných výlukových prácach kdekoľvek na sieti MÁV.

 

 

    

     Nohabky patrili celé desaťročia neodmysliteľne ku koloritu depa Tapolca, z ktorého denne vyrážali na malebnú trasu pozdĺž severného brehu Balatonu. Každá éra sa však musí raz skončiť a rovnako to čakalo aj na stroje radu M61.

     MÁV najprv predpokladalo ich hromadné vyradenie z pravidelnej prevádzky k 1. januáru 2000, avšak akútny nedostatok ‚bojaschopných‘ motorových mašín v depe Székesfehérvár odsunul tento termín o rok neskôr. Motorové krásavice sa skutočne udržali v prevádzke do decembra 2000, aby sa tesne pred Vianocami posledné štyri funkčné stroje čísiel 006, 010, 019 a 020 presunuli do Budapešti.

Osobný vlak 4917 do Budapešti, ktorému von zo stanice Bicske výdatne pomáha M61.020.

Sotva predošlý vlak opustil nástupište, už je tu aj opačný osobák 4922 a nasleduje rovnaký proces. (snímka J. Gulíková)

Do príchodu ďalšej skupiny vlakov si môže M61.020 odpočinúť na 6. koľaji. Dážď však stále neprestáva.

Po trištvrte hodinke prichádza ďalšia práca vo forme rýchlika 9307, meškajúceho dnes 20 minút.

Tlačený osobný vlak 4814 do Komáromu, so strojom V43.2360, sa stáva v tejto chvíli "tlačeno-tlačeným".

     Súčasnosť radu M61 je nasledovná:

    • 001 - prevádzkyschopný v dopravnom múzeu v Budapešti, využíva sa na vedenie mimoriadnych vlakov.
    • 002 - v súčasnosti existuje len ako "vypitvaná" skriňa s podvozkami, ktorú v marci 2005 zakúpilo združenie NOHAB-GM.
    • 004 - jeho jedno čelo aj s podvozkom je od mája 2001 pristavené ku stene v dopravnom múzeu v Budapešti.
    • 006 - prevádzkyschopný, ako majetok MÁV Nosztalgia.
    • 010 - v marci 2002 ho odkúpilo združenie NOHAB-GM, ktoré ho muselo nanovo sprevádzkovať - stalo sa tak na prelome rokov 2009 / 2010.
    • 017 - slúži ‚železničnému staviteľstvu‘ MÁV PMLI Technológiai Központ pod číslom 2761.017 (predtým A61.017). Jazdí zvyčajne s meracím vlakom, prípadne s pracovnými vlakmi. Koncom roka 2002 prešiel veľkou opravou, v rámci ktorej dostal aj elektrické vykurovanie (kvôli meraciemu vozňu) a zmenou prevodu mu bola zvýšená maximálna rýchlosť zo 105 na 120 km/h.
    • 019 a 020 - obidva sú prevádzkyschopné a patria MÁV Nosztalgia. Spoločne s 006 sú využívané jednak na vozbu mimoriadnych vlakov, ale tiež i na rôzne práce počas výluk. Či už ide o prepravu pracovných strojov, kameňa, koľajníc alebo asistencia pri napäťových výlukách, ako je tomu aj v prebiehajúcich jarných týždňoch.

Presúvame sa do stanice Tata, kde nás víta o niečo vľúdnejšie počasie a práve sme zastihli M61.019, náhliaci sa zo severného na južné zhlavie.

Zakrátko totiž vchádza rýchlik 9202 a NOHAB opäť zachádza na jeho koniec.

Okamžite po dotyku nárazníkov nasledujú zvukové návesti a vlak sa za typického chrochtania motora GM dáva do pohybu.

Tri rušne rýchlika 9202 - 1116.017 a V63 ne čele, a M61.019 ako neprivesený postrk.

     Jarná údržba trolejového vedenia v medziľahlých staniciach hlavného koridoru Budapest - Győr - Wien začala v dňoch 16. a 17. apríla 2011. Týchto prác v staniciach Budaörs, Biatorbágy, Ács a Nagyszentjános, spojených s napäťovou výlukou a nutným vytláčaním vlakov, sa zúčastnili nestárnuce Nohabky M61.019 a 020. Po trojtýždňovej prestávke prichádzajú na rad aj ďalšie stanice na jednej z najdôležitejších tratí MÁV.

     Z dôvodu čo najmenšieho dopadu na hustú prevádzku sa práce konajú spravidla cez víkend. Keďže nie je možné vtesnať ich do vlakových prestávok, ide vždy o niekoľko hodín trvajúcu výluku napätia v obvode celej stanice, v čase od cca 7. do 13. hodiny, pri ktorej je nutná asistencia motorových pomocníkov na vytláčanie súprav.

     Ucelené jednotky Flirt a Talent, ktoré sú vybavené automatickým spriahadlom, musia byť z tohto dôvodu nahradené inými - klasickými súpravami, resp. na niektorých spojoch nachádza využitie aj motorové Desiro. Pochopiteľne, vytláčať treba aj nákladné vlaky, ktoré sú nútené v tej-ktorej stanici zastaviť. Jedine prechodiacim vlakom stačí na prejazd úsekom bez napätia ich zotrvačnosť.

Prechodiace vlaky si vystačia s vlastnou zotrvačnosťou. Ako aj tento pekný rušňový vlak, zložený zo štyroch Taurusov v troch rôznych prevedeniach, smerujúci na Budapešť.

Opačným smerom cez stanicu Tata prechádza so stiahnutými zberačmi aj nákladný vlak s Gigantom V63.030.

Čakanie spestril prejazd pätice rušňov súkromného dopravcu Floyd, idúcich pre nákladný vlak do Hegyeshalomu. Na čele "alegorického sprievodu" je stroj 0450 004. (snímka J. Gulíková)

     Udržiavacie práce pokračovali počas uplynulého víkendu, opäť s dvojicou M61.019 a 020. V sobotu 7. mája 2011 prebiehala napäťová výluka v Herceghalome a Győrszentiváne, a v nedeľu 8. mája 2011 si zas milovníci Nohabiek dávali "rande" v staniciach Bicske a Tata. Dianie v posledných dvoch menovaných sme so záujmom sledovali aj my a výsledok vidíte na priložených fotografiách.

     Hoci doobedňajšie počasie v nedeľu nášmu zámeru príliš neprialo a dážď vytrvalo kropil celý kraj, zážitok stál za to. Pravda, veľkolepé časy, kedy motorová legenda brázdila trate s rýchlikmi a siahodlhými osobákmi, už dávno pominuli, ale i podradnejšia postrková úloha dáva príležitosť s nostalgiou si na ne zaspomínať.

R 9207 s Taurusom 1047.504 na čele a súpravou GySEV mieri do Budapešti.

Momentka s M61.019 a trolejármi zahĺbenými do svojej práce, kvôli ktorej sa celé toto divadlo vlastne odohráva. (snímka J. Gulíková)

Osobný vlak 4914 opúšťa stanicu Tata. Motorová legenda, síce s muzeálnym statusom, ale uprostred nefalšovaného pracovného nasadenia.

Na dnes pre devätnástku "padla". Do skončenia výluky zostáva len 20 minút, počas ktorých už nebudú jej služby potrebné. (snímka J. Gulíková)

     Pre všetkých, ktorí si so záujmom prečítali aktualitu o zákulisnom živote Nohabiek a povzdychli si, že znova je reč o niečom, čo už pominulo, máme na záver jednu pozitívnu správu. Napäťové výluky na trati Budapest - Komárom - Győr totiž majú pokračovať aj počas nasledujúcich víkendov. V sobotu 14. mája nasledujú stanice Szárliget a Almásfüzitő felső (v oboch prípadoch cca od 6.45 do 13.15 h), čo znamená, že nasadené budú opäť dva motorové rušne - logicky sa očakáva, že opäť radu M61. 

     Zaujímavá však bude aj nedeľa 15. mája, kedy by sa bez napätia mala ocitnúť osobná stanica v Komárome (od 7.20 do 13.35 h), ktorá je celkom dobre dostupná aj zo Slovenska. Až napokon 22. 5. 2011 bude nasledovať Komárom rendező (zriaďovacia stanica), kde si NOHAB pre zmenu dosýta užije vytláčanie nákladných vlakov.

     Treba podotknúť, že počas napäťových výluk platia aj mierne pozmenené cestovné poriadky osobných vlakov na trati č. 1, ktoré sú dostupné na internetovej stránke MÁV - zvlášť pre smer do Budapešti a pre smer z Budapešti.

Neoznačené snímky autor, 8. 5. 2011

Súvisiace odkazy