Nový fenomén vandalství - polévači

23.6.2011 12:00 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Nový fenomén vandalství - polévači

Zatoulal jsem se v úterý do Brna a výsledkem byl mimo jiné ponurý pohled na zohavené jednotky řady 560, které po atacích sprejerů jsou terčem nového druhu útoků. Pohled na "panťáky mě přinutil trochu pátrat. Výsledkem pátrání pak byl materiál, který se objevil na titulní straně novin, kde pracuji a přinesl jej i webový portál novinky.cz:

Sprejeři v kapucích, plížící se noční tmou, jen aby zohavili nějaký vlak, již nejsou jediným strašákem, děsícím železničáře, zvláště ty, kteří mají na starosti vozy a lokomotivy. Na scénu nastupuje nový druh vandalů, polévači.

 

Jejich řádění zabere kratší dobu, způsobené škody jsou ale nesrovnatelně vyšší. Mají totiž barvu v PET láhvi či sáčku a z okna jedoucího vlaku, případně i ze staveb kolem trati, útočí na soupravu. Za několik vteřin tak způsobí škodu, kterou by sprejer ”tvořil” nesrovnatelně delší čas. Pokud jsou ve vlaku otevřená okna, pak se rozsah způsobené škody násobí. Barva pronikne do interiéru a znečistí vnitřní obložení vozu a čalouněná sedadla. České dráhy postupně mění méně příjemné, ale zase omyvatelnou koženku za látkové čalounění, které ale útoky barvou nenávratně poškodí. A zasaženo není jenom čalounění. ”Na úklid již přijela i souprava, kde byl v čalounění jasně patrný obrys postavy. To znamená, že v okamžiku útoku vandala seděl na tom místě cestující, který musel být barvou zasažen. A tady už může jít o zdraví lidí, stačí jen, aby se jim barva dostala do očí,” upozornil Právo jeho zdroj.

”Mohu potvrdit, že jsme zaznamenali nový druh vandalismu – znečištění vlakové soupravy barvou za jízdy. Zřejmě jde o házení sáčků naplněných barvou, které znečistí jeden až dva vozy, a dokonce i stříkání barvy prostřednictvím technických prostředků, pravděpodobně nějakého rozprašovače, který umožňuje znečištění celé soupravy projíždějící kolem vandala. Evidujeme tak poškození již 5 elektrických jednotek řady 560 a čtyř pětivozových souprav sestavených z klasických vozů,” potvrdil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Šance předejít útoku jsou podle mluvčího mizivé. Strojvedoucí vandala nemusí vidět, pokud je ukrytý v křoví u kolejí. Útoky možná přichází v blízkosti zastávek či dalších místech, kde vlak jede pomalu.

Mluvčí se obává, že se útoky, které jsou dosud doménou jižní Moravy, mohou rozšířit i zásluhou médií. ”Zatím nemám informace, že by k podobným případům vandalismu došlo jinde než v Jihomoravském regionu. Samozřejmě ale nelze vyloučit, že se tento vandalismus rozšíří i do jiných částí republiky, zvláště pokud bude "propagován" masovými sdělovacími prostředky,” řekl Šťáhlavský.

Železničnímu dopravci již nyní působí vandalové škody na majetku v rozsahu desítek milionů korun ročně. I proto ČD vybírají agenturu, která bude mít za úkol střežit vlaky na odstavných nádražích před ataky vandalů a bezdomovců.

Elektrická jednotka řady 560 s jasnými stopami vandalského útoku barvou. Foto PRÁVO Milan Vojtek

P.S. Zaregistroval jsem již i reakci dalších lidí, že zveřejněním těchto praktik jsem poskytl návod dalším vandalům co a jak provádět nové, jak dál škodit.  Lze to tak chápat, ale pokud si někdo myslí, že sprejeři a další podobná verbež potřebuje studovat zpravodajské portály, aby našli recept jak škodit, pak je podle mě dost podceňuje. Zvládnou to vymyslet i sami. Bohužel.

Súvisiace odkazy