Střípky z dovolené 2011

23.9.2011 8:00 Radek Hořínek

Střípky z dovolené 2011

Letošní dovolenou jsem rozestřel do tří částí. Jedna byla věnována Jeseníkům, druhá potom Tovačovce a ještě několik fotek zůstalo, tak se objevují v tomto krátkém reportíku. Přece jenom se něco zajímavého dělo v mém okolí, co za zveřejnění možná stojí.

 

 

 

 

Ještě před samotným začátkem dovolené, do něhož chyběly hodiny, se konala výluka mezi Prostějovem a Bedihoští. Před objektivem se objevila po delší době bobina, a to 141.054 na osobních vlaích nebo náhradních soupravách za rychlíky mezi Olomoucí a Prostějovem. Kdo by jí odolal. Na ni jsem štěstí měl. Smůla mne ale provázela v případě nasazení 751.374 na manipuláku na trati SŽDC číslo 310. Marně jsem na ni čekal onen pátek dvanáctého u AHR mezi Bystrovany a Olomoucí. Tak jsem si tam vyfotil alespoň rychlík od Opavy.

Čekat na štěrk z Hrubé Vody se mi nechtělo a doufal jsem, že jej potkám v den jiný. V pondělí, po návratu z hor, bylo potřeba doplnit lednici mokem pěnivým, pro nějž cesta vede přes koleje a kolem rybníka. Na káčku se v diskuzi o střední Moravě vesele diskutovalo o krácení souprav jednotek řady 460 na třivozové, nejspíše z nedostatku schopným vozů vložených. Tak jsem si cestou tam R 907 vyfotil, abych cestou zpět s vyplazeným jazykem dorazil na místo a tu zkrácenou soupravu si uložil v podání jedniček a nul na paměťovou kartu.

Onen den štěrkový měl být úterek 23. 8., ale nezadařilo se. Ne z důvodu, že onen vlak nejel s oprýskaným hektorem v čele, ale díky něčemu úplně jinému. Chuť v tom horku jsem alespoň trochu napravil týž týden, ale ve čtvrtek. To jsem při návštěvě Šumperka objevil pěkné zátiší s dvojící 831 patřící ČD a jednou patřící KŽC. Potom následovalo přemístění na širou trať mezi Šumperk a Nový Malín a čekání, zda se na Os 3633 objeví brejlovec nebo berta. Vyhrála to 754.020. Cestou k domovu při krátkém prostoji ve stanici Zábřeh na Moravě, než s rychlíkem od Šumperka spojí R 907 od Jeseníku, jsem si šotnul žlutý vlak, který v rámci své prezentace ve stanici stál.

A poslední bylo očekávání nasazení 749 díky zvýšené přepravě cyklistů v rámci akce Bílý kámen, která měla letos i svůj letní díl. V den všech zamilovaných si berty jezdily dvě a já tajně doufal, že tomu díky počasí o hodně lepšímu bude nyní stejně. Nebylo, pouze jedna, a to 749.246, si střihla obrat z Olomouc do Krnova a zpět coby Sp 1627/1626. Zbytek byl řešen pomocí cyklovozů. Nuž třeba na prvního máje roku následujícího se těch bert opět objeví více.

A takové byly střípky z dovolené. Horké počasí moc nelákalo k bláznění u trati, ale spíš u vody. Tak se nakonec nekonal plánovaný výlet do Mekky všech šotoušů v Bezpraví. Třeba někdy příště.

Titulní snímek: Os 3824 v úseku Olomouc-Nové Sady - Olomouc-Nemilany © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy