Po kolejích se prohání historie, zeměpis i leccos jiného

13.3.2013 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Po kolejích se prohání historie, zeměpis i leccos jiného

Jedete obyčejným vlakem? Omyl, právě se vezete vláčkem, nesoucím název například „Albert Einstein“ a nebo „Karlštejn”. Divíte se? Váš údiv není na místě. Je tomu už hodně dávno, co některé vlaky nemají pouze čísla, ale i roztodivné názvy podle známých osobností, řek, pohoří, pověstí anebo významných událostí.

 
 
 
 
 
 
 
 
Tak začíná jeden z článků, které se čas od času objevují, aby si povšimly jednoho ze zajímavých železničních fenoménů (jenž tomuto druhu hromadné dopravy vtiskuje jistý punc exkluzivity), zvyku dávat vybraným vlakům jména. Význam tohoto konání údajně tkví v tom, aby se cestující mohli lépe orientovat v jízdním řádu, protože slovní označení si lidé pamatují lépe než označení číselné, které jednotlivé spoje nesou. Což jistě pravda, ale ve skutečnosti cestující veřejnost víc zajímá to, kdy mohou vyjet z místa A, aby byli včas v místě B. Navíc řada z těch jménem obdařených vlaků během své existence mění trasu, takže návyk může spíš škodit.
 

Spěšný vlak „Sněžník“ původně jezdil z Pardubic do Hanušovic, dnes je jeho cílem Kłodzko
(9.5.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Tento i jiné jevy s pojmenováváním vlaků spojené tak ponejvíce zajímají amatérské zájemce o železniční dopravu a někdy i profesionály, ať už z oboru železničního či třeba lingvistického. Tato stať rozhodně nemá ambice přispět k rozvoji teorie v některém uvedeném oboru, cosi z toho je ostatně dosažitelné v už hotové podobě, jak se může laskavý čtenář přesvědčit nahlédnutím do níže uvedených Pramenů a odkazů. Ale snad prospěje národu vlakofilnímu, který může na této stránce nalézt nejen (snad) úplný seznam pojmenovaných vlaků v jízdním řádu SŽDC na období 2012/2013, ale také objasnění původu jednotlivých názvů spojů:
 

Po kliknutí do náhledu se otevře tabulka ve formátu RTF
 
Pozorný čtenář možná zjistil, že v tabulce některé názvy vlaků chybí. Nebyly do ní zahrnuty záměrně, protože mají poněkud jiných charakter, a proto se o nich zmíníme zvlášť. V prvé řadě jde o vlaky nestátních dopravců, kteří v jízdním řádu SŽDC uvádějí všechny své spoje pod společným jménem. V jízdním řádu trati číslo 089 najdeme osobní vlaky čísel 20900 – 20951 s označením Trilex, což je název příslušné společnosti. Podobný postup už dříve zvolil průkopník soukromých vlaků na hlavním tahu. IC 1000 – 1017 RegioJet sice v jeho nabídce vlaků jména nemají, ale ta jsou uvedena v jízdním řádu trati číslo 270 (a samozřejmě i pro směr opačný). 
 

162.117-6 projíždí v čele IC 1009 „RegioJet“ Praha hl.n. - Havířov Cerhenicemi (24.5.2012)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Ve stejných dokumentech se můžeme setkat s názvem Švýcarská kvalita, přidruženým spojům čísel LE 1350 – 1367. Tento název vzal svůj počátek v reklamní kampani druhého soukromníka na hlavním tahu (která pak vzala trochu jiný obrat). Oba nestátní dopravci se rozhodli na trati mezi hlavním městem a Ostravskem konkurovat dopravci státnímu, především jeho prestižnímu produktu. Ten dal jméno celé skupině železničních spojů specifické kategorie Českých drah – vlakům SC (SuperCity), v současně platném jízdním řádu vedeným pod čísly 500 – 519. Název SC Pendolino tak platí pro všechny pravidelné spoje vedené jednotkami řady 680.
 

SC 509 „SC Pendolino" i LE 1353 „Švýcarská kvalita“ zamíří z Prahy do Ostravy (19.11.2012)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Podobný postup České dráhy zvolily v případě produktu „náhrady dálnice D1“, tedy rychlého železničního spojení mezi Brnem a Prahou v podobě nonstop expresů, které v jízdním řádu najdeme pod čísly 574, 575, 578 - 581 a 1470 – 1473 a názvem D1 Express. Další specifický způsob pojmenování vlaků se týká spojů příležitostných, vedených Českými drahami i dopravci nestátními, často různými železničními zájmovými organizacemi. Jejich souhrn je uveden na konci jízdního řádu SŽDC pod hlavičkou Nostalgické a výletní vlaky. Podrobně je rozebírat nebudeme, původ názvů je vesměs zřejmý a případné dotazy lze zodpovědět v diskusi.
 

Os 25484 „Zubačka 2011“ před odjezdem z Kořenova, letos pojedou vlaky „Zubačka 2013“
(6.8.2011) © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Možná pozorností a příslušným zájmem nadaného čtenáře překvapí, že v současném jízdním řádu SŽDC nenachází (s výjimkou několika spojů ÖBB, zajíždějících na naše území, a vlaků LEO Expressu) žádné vyloženě reklamní názvy, jaké ještě relativně nedávno zdobily třeba vlaky na Slovensku. V České republice sice takové případy byly, ale příliš se nerozmohly a navíc oko ani ucho člověka (na rozdíl od zmíněných vlaků ZSSK) příliš neurážely. A vlastně tak nečinilo ani pojmenování vlaku heslem politické strany (jež měl na svědomí dnešní člen partaje docela jiné a nepříliš oblíbený ministr financí), které ovšem bylo samo o sobě raritou.
 

Hradec Králové-Slezské Předměstí opouští R 757 „Klidná síla“ Plzeň - Jeseník (24.3.2006)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Na dané téma by se jistě dalo napsat ještě mnohé (třeba něco k tomu, co níže naznačuje poslední obrázek), ale úvod stati sliboval nezabíhání do teorie a tabulka je natolik rozsáhlá, že mohla být vložena jen jako příloha. Je tedy nejvyšší čas stať ukončit - s prosbou čtenářům, kteří vše dočetli až sem, aby v diskusi upozornili na případné chyby a nedostatky, na něž narazili. Posledních několik vysvětlujících slov si snad zaslouží připojená galerie fotografií. Její obsah je výhradně ilustrační, přičemž výběr se prvoplánově řídil zastoupením názvů vlaků od A až do Z s jistým důrazem na pestrost snímků, které byly k dispozici v našem archivu.
 

Papírová směrovka místo plechové (později plastové) je snad výhodná, ale moc parády
nenadělá (19.11.2012, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  2. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  3. I vlaky mívají svá jména
  4. Nejen reklamní jména vlaků na české železnici - ŽelPage
  5. Jména mezinárodních vlaků v Československu - Wikipedie
  6. Naše řeč – K názvům vlaků
  7. Vlastní jména vlakových spojů (porejonyma) na území ČR v letech 1993–2011 (formát PDF)
  8. Konec jmen vlaků u DB (formát PDF)
  9. Seznam slovenských rychlíků přestane připomínat reklamní katalog
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Směrovka IC 147 „Hradčany“ Praha hl.n. - Žilina (8.4.2006, Olomouc hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy