Modelárske predajne v Trnave

22.4.2013 8:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Modelárske predajne v Trnave

Tento článok mi riadne blúdil hlavou, než som sa rozhodol ho vôbec napísať. Problémom neboli ani tak informácie, téma alebo nedostatok času, ale to, ako bude vlastne prijatý. Keď niekto chce uverejniť článok o modelárskych predajniach, môže to navádzať na snahu urobiť niekomu reklamu. Cieľom tohto článku však určite nie je reklama, ale bez spomenutia konkrétnych modelárskych predajní by sa stratil jeho význam.

 

 

 


Ale poďme priamo k téme. Nedávno som sa dozvedel, že v Trnave bol otvorený nový obchod s predajom modelovej železnice. Na tom by nebolo vlastne nič výnimočné... – a tu je práve ten bod, akoby som niekomu chcel robiť reklamu.

Vo mne však táto informácia oživila spomienky na niekoľko posledných desaťročí, počas ktorých som nie len že sledoval situáciu s predajom tohto druhu zábavy (viem, nejde celkom o zábavu, ale aj o výchovnú pomôcku, historickú dokumentáciu, niekedy uvádzanú aj ako šport atď.), ale často musel riešiť aj to, že v Trnave sa isté obdobie takmer nič k modelovej železnici kúpiť nedalo. Nehovoriac o tom, že aj keď sa dalo, tak to vzhľadom na (určite v tej dobe nielen) moje finančné možnosti skončilo len túžobným pohľadom na vitrínu predajne...

Neviem presne kedy sa v Trnave objavil prvý obchod so sortimentom modelovej železnice, ale minimálne nejaké darčekové balenie pre odborne napísané „začiatočníkov“ (reálne sa to malo chápať ako pre deti...) objavili v niektorých predajniach hračiek. Ja som začal pátrať po priamo modelárskej predajni v Trnave až v druhej polovici 80. rokov. Nikde v centre mesta som špecializovanú modelársku predajňu, či už iba pre železničných modelárov alebo aj iných odborov (leteckých, automobilových modelárov a pod.), nevidel, ani schovanú pod vtedy často používaným názvom „Drobný tovar“.

Takéto predajne boli v najbližšom okolí Trnavy určite napríklad v Bratislave, v Trenčíne alebo aj v Nitre. Až keď som dostal do rúk staršie čísla metodických materiálov vydávaných Malou železnicou (Valašské Meziříčí), objavil som tam predajňu uvádzanú aj v Trnave, konkrétne na Puškinovom námestí. Na toto námestie som sa dostal až na prelome 80. a 90. rokov. Zakrátko bolo opätovne premenované na Okružné námestie. Ale namiesto modelárskej predajne som tam už videl len iný sortiment.


Sieť predajní modelárskych potrieb v Československu okolo roku 1983; zdroj: „Malá železnice“

A tak sa len veľmi sporadicky objavovali sety pre začiatočníkov v obchodných domoch Jednota alebo Prior, občas niečo na tradičnom Trnavskom jarmoku. Bolo to spôsobené aj tým, že predsa len je Trnava relatívne blízko k Bratislave, kde bola aj pred rokom 1989 modelárska predajňa a modelárske krúžky, takže kto z Trnavy nutne niečo k modelovaniu potreboval, mal kam ísť (iná vec už bol vtedy ponúkaný sortiment...).

Zlom nastal po prevrate v roku 1989. Nejako (neviem kto mal na tom zásluhu), sa v hračkách v obchodnom dome Jednota na najvrchnejšom poschodí zakrátko objavili modely firmy ROCO. To bolo niečo! „Západná“ kvalita! Ale aj západné ceny, takže keď som videl pri elektrickom rušni ÖBB 1099 (veľkosť H0e) sumu 2999 Kčs (neskôr Sk), pri flexi koľaji H0e sumu 105 Kčs (Sk), tak sa predavačky museli dlho diviť, prečo tam toľko stojím, pozerám sa a nič nekupujem. K tomu vidieť rýchlikové vozne PIKO v mierke 1:87 (aj keď dĺžkovo skrátené na 1:100), ktoré bolo v 80. rokoch problém zohnať, to mi skutočne až slzy tiekli, keď už bol čas ísť domov...

Modely tam boli vystavené dlho, ale okrem pár drobností som nepostrehol, že by tam mali nejaký veľký obrat tejto zábavky, no podľa cien už určite iba pre dospelých. Presne si nespomínam kedy, ale v polovici 90. rokov sa tieto modely z hračkárstva vytratili.

Niekedy v tom čase vznikla v Trnave aj samostatná predajňa s modelovým sortimentom, ale už viac špecializovaná, prakticky len na modely. Nosným artiklom však boli plastikové modely (čiže modely lietadiel, prípadne lodí), ale konečne sa dal v Trnave kúpiť aj pre iné odbory bohatší sortiment farieb, štetcov, lepidiel, tmelov... Novinkou pre mňa bol tzv. komisionálny predaj, ktorý riešil predaj už použitých modelov (niečo ako burza, ale každodenne cez riadnu obchodnú predajňu).

Táto predajňa vďaka aktívnemu modelárovi - predajcovi, ktorý sa ju vlastne dodnes snaží udržiavať pri živote, niekoľkokrát zmenila svoje miesto (najskôr v rámci obchodného domu Jednota, dnes už mimo neho, ale stále v centre mesta). V časoch, kedy neexistoval internetový predaj, to však bolo určite to najlepšie v meste...


Internetová stránka predajne modelárskych potrieb (otvorí sa po kliknutí do náhľadu)

Okolo rokov 1996 a 1997 som podobný komisionálny predaj videl ešte v obchodnom dome Merkur (pri cukrovare). V ňom bolo, ak si správne pamätám, niečo ako papiernictvo s hračkami a s elektroinštalačným materiálom a v ňom predajca ponúkal aj komis, ktorý obsahoval staršie železničné modely (H0 a N). Ceny však boli prehnane vysoké a preto tam spomenutý sortiment zakotvil na celé obdobie, čo som mal tú predajňu možnosť navštevovať. Neskôr tuším skončila celá predajňa...

Nemám podrobný prehľad, ako sa modelárske predajne vyvíjali v iných mestách na Slovensku, osobne som v 80. rokoch príležitostne navštevoval predajne v Bratislave, Trenčíne, Prešove a v Košiciach. A čo poznám rozprávanie niektorých ľudí, tak skutočne len malá časť populácie na Slovensku mala také vymoženosti, ako modelársku predajňu v „bežnej“ dostupnosti (t.j. že pre jej návštevu nebolo potrebné brať deň dovolenky a precestovať niekoľko okresov...).

Skutočne sa do niektorých aj okresných miest takýto sortiment v 80. rokoch nedodával, takže mnohé deti k takýmto koníčkom nemali ani možnosť privoňať (ťažko povedať, či to bolo dobré alebo zlé – napriek dnes už riadne vysokým cenám, predsa len takýto koníček dokáže deti naučiť nie len manuálnej zručnosti pre budúce povolanie „manžel, otec a dedko“, ale aj pre výkon skutočných profesionálnych technických profesií a dokáže podstatne lepšie rozvíjať logické myslenie, než súčasné počítačové hry...).

Ako som však začal, tak aj skončím. Nová predajňa modelovej železnice, ktorá vlastne nie je až tak novou, pretože ako internetový obchod funguje (podotýkam úspešne) už niekoľko rokov, vo mne oživila spomienky na časy, kedy sa len tak nejaký ten vláčik nedal kúpiť z pohodlia domova jedným kliknutím myšou, ako je tomu dnes.


Internetová stránka „Modelovej železnice“ (otvorí sa po kliknutí do náhľadu)

Ak sa novinku podarilo zohnať do niekoľkých rokov, bol to úspech (napr. profilové koľajivo Pilz som v Trenčíne v predajni za cca 5 rokov ani nikdy nevidel...). Dnes už kúpime takmer všetko a odkiaľkoľvek, kde je pripojenie na internet. Len zas je problém, že za čo (ale to už nie je predmetom tohto článku). V každom prípade želám novej predajni, nech prinesie do Trnavy podstatne lepšie podmienky na trávenie voľného času spôsobom, ktorý má v súčasnej dobe nedocenené možnosti...

Úvodná snímka: Modelová železnica v darčekovom balení © Marko