Číslo 1538 žije!

10.4.2013 18:00 Ing. Igor Molnár Zdroj: KHKV

Číslo 1538 žije!

Nie, neľakajte sa. Nejde o žiadne x-té pokračovanie známeho filmu o robotoch. Tento názov, i keď mierne upravený som si prepožičal pre krátku fotoreportáž z prepravy renovácii podliehajúceho motorového vozňa M 131.1538, ktorý čoskoro posilní rady historických vozidiel Klubu historických koľajových vozidiel pri RD v Haniske pri Košiciach.







Je hmlisté ráno 10. apríla 2013 a ja sa spoločne so žehličkou56 vyberám na Rampovú ulicu v Košiciach. Hľadáme stopy po Hurvínkovi, ktorého dnes čaká preprava do košického depa.


A keďže som v týchto končinách prvýkrát, tak trošku blúdime. Až telefonický kontakt s ostatnými členmi KHKV, ktorí sú ešte v RD Košice nás naviguje do areálu fy. RENOVA. Tu sa v jednej z hál  ukrýva spiaca krásavica zvaná ĽUBKA.


Jej čerstvý vôňajúci lak sa šíri okolím a zvnútra sa ozýva buchot. To len chlapi, ktorí ju dávajú do parády naďalej pracujú v interiéri. Navonok vyzerá motorák hotový, no zdanie klame. Predsa je na ňom ešte množstvo práce, ktorá čaká na šikovné ruky majstrov.


To však nebráni tomu, aby sa ĽUBKA o niekoľko minút dostala von z haly za pomoci prasiatka T 211 neznámeho čísla.


To po chvíli odstupuje a preberá si ho 721 110-5.


Tatiana si privesí Ľubku k sebe a takto spoločne za sprevádzania padajúcich kvapiek dažďa opúšťajú areál firmy a mieria k Stavadlu č.6.


Odtiaľto sa krížom cez košickú stanicu o niekoľko minút objavujú v košickom depe.


Tu ich príchod opäť dokumentujeme a zachytávame ako rekonštruovaný motorák mizne v útrobách miestnej rotundy.


Časť z nás odchádza na brigádu do Hanisky pri Košiciach, kde pripravuje MAGDU na jej účinkovanie na avizovanom Prebúdzaní KATKY alebo RUŠŇOPARÁDE KOŠICE 2013, ktorá sa bude v miestnom depe konať už budúci víkend. Ako je v programe avizované, Ľubku čaká slávnostné predstavenie pred širokou verejnosťou, ktorej učarovala železnica  a dianie okolo nej. Nech teda spoločne s MAGDOU na historických jazdách rozdáva radosť cestujúcim.