„Bechyňka“ oslavila 110. narozeniny

1.7.2013 8:00 Jan Oliva

„Bechyňka“ oslavila 110. narozeniny

21. června 2013 uplynulo již 110 let od zahájení pravidelného provozu na první elektrifikované železniční dráze na území dnešní České republiky, kterou postavil František Křižík mezi Táborem a Bechyní. Na datum o den pozdější, tj. 22. června 2013, byly nachystány oslavy tohoto výročí v Táboře i na celé jubilující trati. Jak probíhaly, pokusí se ukázat tato krátká reportáž.

 
 
 
Elektřina zvítězila 

Po zamítnutí projektu tratě z Vodňan do Kutné Hory, která měla vést i přes Tábor a Bechyni, vídeňským ministerstvem železnic v roce 1889 pokračovalo úsilí alespoň o stavbu úseku dráhy z Vodňan do Tábora. Toto úsilí bylo však také marné. Úspěchu dosáhlo až Družstvo bechyňské dráhy v čele s bechyňským starostou Hynkem Danielem, které prosadilo alespoň dráhu s Tábora do Bechyně. Za tu se roku 1896 zaručil sněm Království českého.

Proti původním plánům parostrojní dráhy se zasadil vládní rada Marek. Ten přesvědčoval koncesionáře o výhodách elektrické trakce, až na podzim roku 1898 zahájilo Družstvo bechyňské dráhy jednání s firmou František Křižík. Ta poté přesvědčila úřady o výhodách elektrické dráhy. Zkušební jízda byla provedena oproti původnímu termínu předčasně 1.6.1903. Slavnostní otevření dráhy proběhlo za účasti vážených osobností dne 21.6.1903.


Původní bechyńské nádraží s elektrickým vlakem na dobové pohlednici; zdroj: bechynka.wz.cz

Trať původně měřila 23 km a končila na levém břehu Lužnice v Bechyni. Až po otevření bechyňské Duhy roku 1928 byla trať prodloužena až do města a nabyla tak délky 24 km. Provoz původně zajišťovaly dva elektrické motorové vozy (M 400.0) od smíchovské firmy Ringhoffer s elektrovýzbrojí firmy Křižík. Od té doby se v provozu vystřídala různá elektrická vozidla, jako např. malá bobina či žehlička, avšak od 12.12.2010 jsou osobní vlaky vedeny motorovou jenotkou Regionova.

Pendolino na návštěvě

U příležitosti výročí Bechyňky mimořádně zavítala na jihočeské koleje i elektrická jednotka Pendolino. Ta se vydala z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic a zpět. Při zpáteční cestě si v Táboře odpočinula a návštěvníkům se tak nabídla možnost prohlídky jejího interiéru.


Táborské nádraží z interiéru jednotky 680.003 © Jan Oliva

Kromě Pendolina se v Táboře představila i další vozidla. Přítomna byla i bývalá česká rekordmanka, lokomotiva 124.601-6 z Výzkumného ústavu železničního, která do příchodu Pendolina držela český rychlostní rekord. S ní dorazil i měřící vůz a lokomotiva T 478.1010. Nakouknout bylo možné i do kabiny strojvedoucího u laminátky 240 026-5, plecháče 242 269-9 a dalších lokomotiv. K prohlédnutí se dostavila i elektrická jednotka RegioPanter.

Elinka na trati a jiné atrakce

Na svou cestu po Bechyňce se vydala i dochovaná elinka M 400.001 s přípojnými vozy, malá bobina E 422.001 či žehlička. Těm se dostalo uvítání v půli cesty z Tábora do Bechyně v Malšicích a také na konečné stanici v Bechyni. Pro uspokojení nejmenších návštěvníků nechyběl oblíbený Kinematovlak a různé soutěže. Se svým muzejním vozem dorazil i pan Simbartl. Výstavku o historii železnice návštěvníci nalezli v nádražní budově v Táboře, který se stal hlavním místem oslav.


T 478.1010 VUZ na výstavě vozidel v Táboře © Jan Oliva

Na výročí první elektrické dráhy v Čechách nezapomněla ani táborská Galerie 140. O jídlo a pití a hudbu nebylo nouze nejen na táborském nádraží. Letošní největší akcí Českých drah v Jihočeském kraji (jak ČD psaly na svém webu) nezkazilo počasí, což se jistě do značné míry z mého pohledu podepsalo pod hojnou návštěvností. Popřejme Bechyňce spoustu dalších let provozu nejen v trakci motorové...

Prameny a odkazy:
  1. Elektrická dráha Tábor - Bechyně – Wikipedie
  2. Bechyňka - amatérské stránky o trati
  3. František Křižík – Wikipedie
  4. Bechyňský most Duha – Wikipedie
  5. Dopravní web » Bechyňka nadále jen v nezávislé trakci?
  6. Bechyňka bude oslavovat
  7. Na oslavu Bechyňky se svezte Pendolinem!

Úvodní snímek: „Elinka“ v miniatuře © Jan Oliva

Galéria

Súvisiace odkazy