Vláčik išiel v čase späť - do rokov 1113 a 1971

26.7.2013 8:00 Ľubomír Bekr

Vláčik išiel v čase späť - do rokov 1113 a 1971

Rok 1113 nie je rokom založenia obce Trebatice, ale rokom z ktorého sa zachovala najstaršia zmienka o tejto obci. Tzv. Zoborské listiny, na ktorých sú uvádzané aj ďalšie obce z okolia, sú dokumenty benediktínov z nitrianskeho kláštora. Preto v tomto roku prebiehajú oslavy vo viacerých dedinách či mestách v tomto kraji. Rok 1971 je spojený zase s veľkým stretnutím rodákov.

 

 

 

 

Teraz máme rok 2013 a v Trebaticiach sa konali 8. a 9. júna veľké oslavy nielen 900 rokov prvej písomnej zmienky o obci, ale aj ďalšie veľkolepé stretnutie rodákov. Keď v jednej múdrej hlave vznikla myšlienka zorganizovať dobové jazdy vlakov, chceli sme aj my z Čanga prispieť aspoň malou troškou k príjemnému spestreniu týchto osláv.

Motorové vozne radu M 131 boli práve v roku 1971, kedy sa konali predchádzajúce oslavy rodákov, nosným pilierom dopravy na železničnej trati Piešťany – Vrbové. Tento rok bol ale tiež tým, v ktorom svoju jazdu ukončili vlaky na odbočnej trati Trebatice – Rakovice. V nasledujúcich rokoch postihla túto odbočku fyzická likvidácia.

Slovo dalo slovo a na niekoľkých záberoch sa môžete pozrieť ako dopadla spoločná akcia obce Trebatice, občianskeho združenia ČANGO a občianskeho združenia Spoločnosť Považskej dráhy Žilina. V tejto chvíli je jedno či sa už niekto odviezol na Čangu alebo na Vrbovskej Kači, hlavným cieľom bolo urobiť radosť a vyvolať spomienky na staré časy.


Tu sa to začalo: bod A (Piešťany)


A tu je bod B (Vrbové)


Nové nástupište čakajúce na oslávencov (Trebatice)


Foto do rodinného albumu


Niekto sa zahrieva v krčme a niekto ...


A hajde naspäť!


A že z Vrbového nyšt dobrého


Nesmieme zabudnúť na Krakovany


Proti slnku to lepšie neviem


Nebezpečnejšie miesto na trati už nepoznám

Polícia by si pri akcii prišla na svoje. Hlavne pozdravujem vodiča bieleho autobusu s myjavskou registračnou značkou – jeho služby nikdy v živote nevyužijem!


Vrbovská veža tu už bola, táto v Trebaticiach je ale obyčajne zvislá


Jedna bokovka pri Krakovanoch


Podvalový koridor v Trebaticiach


Trebatice dnes


Hlavný aktér, Hurvajz M 131.1443


Že by nejakí cestári?


Tohto chrobáčika si asi náčelník stanice pred týždňom kúpil v Tuzexe


Veľká úcta a vďaka vám chalani!

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy