Práce na pražském hlavním nádraží změnily jízdní řád

7.2.2015 8:00 Jiří Řechka

Práce na pražském hlavním nádraží změnily jízdní řád

Nový jízdní řád platí pár dní a je tady poměrně zásadní změna, která vstoupila v platnost 2.2.2015. V ten den měla začít oprava zastřešení nástupištní haly pražského hlavního nádraží. A tak jsem si řekl, že udělám takovou malou dokumentaci začátku této opravy. Na nádraží jsem se vypravil v neděli 1.2.2015, posledního dne, kdy jeho provoz nebyl ještě omezen.

 

 

 

 

Provedl jsem si fotodokumentaci zastřešení a také jsem získal jednu drobnou informaci. Informaci, okolo které jsem dlouhé roky chodil, aniž bych jí zaregistroval. Na prvním nástupišti, u vládního salonku je na konstrukci uvedeno datum posledního nátěru, který byl na ní proveden. Stalo se tak dne 5.10.1988. Dodnes jsou vidět pod konstrukcí střechy modré poutače jugoslávské vagonky GOŠA, s oním nátěrem související. Na tuto informaci mne upozornil výpravčí.


Nenápadná informace na sloupu zastřešení © Jiří Řechka

Druhý den, v pondělí 2.2.2015, jsem na hlavní nádraží přijel znova, přesvědčit se, jak vypadá provoz na nádraží po avizovaných změnách. Žádný pracovní ruch jsem v tento den na nádraží nezaznamenal, podle mne jedinou změnou byl odjezd osobního vlaku do Berouna od nástupiště 1A. Usoudil jsem, že tento den se zde nic nového nebude dít, a tak jsem se vydal na Masarykovo nádraží.


R 686 odjede do Ústí nad Labem nově z Masarykova nádraží © Jiří Řechka

Tam jsem zastihl před odjezdem rychlík do Ústí nad Labem a Děčína, který odtud bude po dva roky na tuto trasu vypravován. Štáb České televize na peróně zjišťoval, jak se cestující o této změně dozvěděli. A poslední stanicí, které se tato dlouhodobá změna dotýká, je nádraží Praha-Holešovice. Tam jsem opět před odjezdem zastihl rychlík do Českých Budějovic a Lince; pro rychlíky na této trase bude výchozím bodem právě tato stanice.


Česká televize zpovídá cestující © Jiří Řechka

Jsou ještě další změny, které se týkají pražského hlavního nádraží, došlo třeba k „roztržení“ přímé linky Řevnice - Úvaly na dvě samostatné linky, Praha hl.n. – Řevnice a Praha Masarykovo nádraží - Úvaly. Na vybrané vlaky do Úval mají být nasazeny pantografy řady 451. Cestujícím to bude možná chvilku trvat, než si na tyto změny zvyknou, ale budou se muset připravit i na další, jak bude rekonstrukce pokračovat.


Rekonstrukce zastřešení začala na 3. nástupišti © Jiří Řechka

Na hlavním nádraží jsem se zastavil opět 5. února, kdy už trochu polevil atak chřipky, který mne v mém reportérském plánu poněkud zabrzdil. Práce na rekonstrukci zastřešení kolejové haly již započala, a to na třetím nástupišti. Rekonstrukční práce mají dlouhodobější charakter, skončit mají v roce 2017. Podrobnosti o jejich rozsahu a souvisejících dopravních opatřeních najdete v následujících odkazech.


Takovéto výjevy budou hlavní nádraží „zdobit“ po dva roky © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Praha hlavní nádraží – Wikipedie
  2. Mimořádná změna železniční osobní dopravy od 2. února – tisková zpráva SŽDC (formát PDF)
  3. Železniční jízdní řád 2015, mimořádná změna. Platí od pondělí 2. února 2015 (formát PDF)
  4. Začíná rekonstrukce zastřešení haly ve stanici Praha hlavní nádraží … - tisková zpráva ČD (formát PDF)
  5. Začíná oprava střechy pražského hlavního nádraží. A s ní výluky - E15.cz
  6. Na hlavním nádraží začíná výluka, jízdní řád se ještě změní – ČT 24

Úvodní snímek: Kolejová hala pražského hlavního nádraží od konce 3. nástupiště (2.12.2008) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy