Košické koľajové rozkopávky - I. časť (Kuzmányho ulica)

11.3.2015 8:00 Ing. Igor Molnár

Košické koľajové rozkopávky - I. časť (Kuzmányho ulica)

Ako už bolo avizované v predošlej reportáži venovanej významnému výročiu mestskej koľajovej dopravy v Košiciach, prichádza na rad článok mapujúci prvú časť rekonštrukcie električkových trati v tomto meste. Na úvod to bude stručná fotoreportáž z Kuzmányho ulice.








To čo sa roky len vravelo a popísalo v mnohých projektoch sa od minulej jesene stáva realitou. Prvá etapa Stavby integrovanej koľajovej dopravy (IKD) Košice v úseku od Námestia Maratónu mieru cez Kuzmányho ulicu po Staničné námestie sa začala v piatok 1. augusta 2014 a podľa vtedajších informácií by mali byť práce ukončené najneskôr do 31. júla 2015. Košičania sú teda už nejaký ten mesiac vystavení zníženému komfortu pri cestovaní hromadnou dopravou v centre mesta.



Ide o najväčšiu investíciu do modernizácie košickej koľajovej dopravy za posledné desaťročia a jedným z jej cieľov je integrovať v meste rôzne druhy dopravy - železničnú, prímestskú autobusovú a MHD. Aj vďaka peniazom z Európskej únie majú Košice unikátnu šancu budovať infraštruktúru integrovaného dopravného systému. Cieľom je odľahčiť mesto od áut a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou, tak ako je to bežné vo vyspelých krajinách Európy. Okrem infraštruktúry má k tomu prispieť aj 28 nových moderných električiek, ktoré Košičania získajú tiež z Operačného programu Doprava.



Víťaz verejnej súťaže, skupina zhotoviteľov diela DÚHA-ZUE (Dúha, a.s. Prešov, ZUE, a.s. Krakov, Poľsko), má zrealizovať práce za celkovú cenu 39,94 milióna eur. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 % z prostriedkov Kohézneho fondu a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu SR. Po odovzdaní stavby zhotoviteľovi sa teda začiatkom augusta začali práce na Kuzmányho ulici, hneď po osadení dopravného značenia, demontážou koľajového zvršku a spodku. Obmedzenie dopravy si vyžiadalo zjednosmernenie ulice Kuzmányho v smere od Radnice Starého mesta po križovatku so Štúrovou ulicou.



Predmetom realizovaných prác je najmä komplexná modernizácia električkovej trate (má umožňiť jazdu aj pre tram–trainy, tzv. vlakoelektričky). Polomery oblúkov musia byť preto minimálne 25 metrov. Ďalej je to modernizácia obratíska  na  Námestí Maratónu mieru, výmena koľajového zvršku a spodku, zatrávnenie koľajísk a rekonštrukcia priechodov a prejazdov,  inštalácia 32 kamier po celej dĺžke trate, modernizácia všetkých nástupíšť na celej trase (kde sa to bude dať, sa aj predĺžia najmenej na 70 metrov, aby tam naraz mohli zastaviť električka aj tram–train). Dôjde k zmene polohy zastávky Krajský súd (posunie sa ďalej od Štúrovej až medzi Šrobárovu a Galenovu). Ďalej pôjde o inštaláciu ochranných, bezpečnostných a bezbariérových prvkov, vybudovanie nových prístreškov pre cestujúcich, inštaláciu elektronických LCD tabúľ, ktoré poskytnú aktuálne informácie o najbližších odchodoch električiek z danej zastávky, preložky dotknutých inžinierskych sietí, modernizácia trakčných vedení v nadzemnej časti električkovej trate v celom úseku a modernizácia cestnej svetelnej signalizácie s preferenciou električkovej dopravy. Pre plynulý prejazd električiek (tram–train) po Kuzmányho pribudnú na križovatkách semafory. Autám bude svietiť vďaka detektorom červená iba v čase prejazdu električky, potom bude blikať oranžová. Ide o križovatky Kuzmányho – dr. Kostlivého, Kuzmányho – Šrobárova – Floriánska a Kuzmányho – Galenova.



Keďže sa predmetná stavba od svojho zahájenia až do začiatku tohto roku vliekla slimačím tempom, rozhodol som sa ju ísť zdokumentovať až v polovici januára. Vtedy sa v časti od starej športovej haly začali postupne pokladať koľajové polia. Zhruba od  polovice tohto rekonštruovaného  úseku tejto stavby, t.j. od Hlavnej pošty až po Krajský súd však práce stále pokračovali na inžinierskych sieťach pod budúcou traťou. Tak ako to vidieť na priložených fotkách.



V tomto období sa však už zahájila ďalšia etapa rekonštrukcie trate a to od Námestia MMM po križovatku pri Radnici Starého mesta. O necelý mesiac sa k nej pridala i výluka na Štúrovej ulici, ktorá od električkovej dopravy odrezala i južnú časť centra mesta a tak znemožnila cestovanie električovou dopravou na Staničné námestie. O tejto etape tak pripravím ďalšiu samostatnú reportáž.

 

Galéria

Súvisiace odkazy