Čango 2014 - dnes naposledy

12.8.2015 8:00 Michal Červeňák

Čango 2014 - dnes naposledy

Dnes naposledy ... To boli slová, ktoré ste počuli v ten deň často. Niektorí tvrdili, že dnes naposledy, iný presný opak. Názorov veľa a ešte viac teórií. Čo nakoniec bude s traťou Piešťany - Vrbové, sa ešte len uvidí. Teraz len môžeme polemizovať, či sa tradičné jazdy s hurvínkom dočkáme aj v roku 2015. Pevne dúfam, že „Čango“ 2014 nebolo posledné a toto nebola jedna posledných akcií na tejto zabudnutej trati.

 

 

 

Pre mňa sa táto akcia začala už o deň skôr, teda 30. augusta 2014, kedy sa hurvínek vydal z Púchova do Piešťan. Rozhodol som sa isť pozrieť a odfotiť si odchod z Púchova. Po príchode z meniarne vyčkal na IC 504 a po ňom sa vydal ako 2. násled vlaku 608 do Piešťan. Ďalší deň ráno som si privstal na R 700 a vydal sa do Piešťan. Išiel som o dve hodiny skôr, aby som si odfotil ešte pár fotiek dopredu. Zároveň som ani nedúfam, že R 600 príde včas.


„Hurvínek“ po noci v Piešťanoch © Michal Červeňák

Na moje prekvapenie prišiel R 600 s meškaním len 10 minút. Hurvínek naň počkal. Hneď po príchode sme sa vydali do Vrbového. Hurvínek aj prívešak bol plný. Záujem o odvezenie sa bol enormný!


Kontrola cestovných lístkov v úseku Piešťany - Vrbové © Michal Červeňák

Po príchode do Vrbového nás čakala tombola, stánky s občerstvením, malý modelársky stánok s koľajiskom a pre najmenších tu bol nafukovací hrad na skákanie. Každý si našiel spôsob ako hodinový pobyt vyplniť. Ja som však stánkom odolal a išiel som odfotiť obiehanie súpravy. Po hodinovom pobyte sme sa vydali opäť do Piešťan. V Piešťanoch nasledovalo rýchle odbehnutie súpravy a hneď sme pokračovali v ceste do Vrbového. Pobyt vo Vrbovom som tento raz využil na občerstvenie. Pri fotení mi však neušlo, že viacerí (aj z radov organizátorov) tvrdili, že dnes sme tu naposledy.

Nedalo mi to a s touto otázkou som sa obrátil na Vladimíra Vaculu. S tým som strávil celú spiatočnú cestu. Z rozhovoru som sa dozvedel veľa informácií, ale tá najpodstatnejšia je, že stále nieje rozhodnuté, aspoň podľa informácii, ktoré mal. Ďalšia podstatná vec je, že na zrušenie trate značne tlačia primátori niektorých okolitých obcí. To, ako to je, sa už písalo v jednom článku na VLAKY:NET. Nechám na každom, aby si spravil vlastný názor. Tretiu jazdu som vynechal. Strávil som ju na piešťanskej stanici s foťákom a popri tom som aj skočil na kúsok do mesta.


363.096 s ucelenou súpravou „easov“ v Piešťanoch © Michal Červeňák

Počas štvrtej, poslednej jazdy do Vrbového som sa porozprával so zástupcom sponzora tohto podujatí, Alenou Gregorovičovou, z Generali poisťovne. Z celej akcie mala výborné pocity a bolo vidieť, že asi podobné akcie nezažíva bežne.


Maskot z Generali poisťovne rozdával cukríky © Michal Červeňák

Atmosféra celej akcie bola na nezaplatenie, pri poslednom pobyte sa dokonca ukázali aj dobovo oblečený vojaci. Cestou naspať som prehodil reč aj s Petrom Veverkom. Taktiež o osude tejto zabudnutej trate. V Piešťanoch sme sa rozlúčili, neostal ani čas na veľké hodnotenie akcie, pretože nám dispečer oznámil, že po osobáku vyrážame. Ja som využil to, že hurvínek ide do Púchova a zviezol som sa nimi. Cesta išla super. A jediné zastavenie bolo v Ladcoch, kde sme čakali na vykrižovanie s nákladným vlakom. Dorazili sme do Púchova ešte pred pol ôsmou večer. Hurvínek bol odstavený do meniarne a ja som sa vydal domov.

Ďakujem organizátorom za krásnu akciu a pevne verím, že toto nebolo „naposledy“ a stretneme sa aj na Čangu 2015.


Organizátori akcie vo Vrbovom © Michal Červeňák

Dodatok:

Ospravedlňujem sa za veľmi oneskorený článok, ktorý som písal napísaný tesne po akcií, a teda tomu zodpovedajú aj údaje a fakty. Koncom septembra mi odišiel pevný disk so všetkými fotkami, bez toho, aby som mal akúkoľvek zálohu. Pred dvoma mesiacmi som disk rozobral a podarilo sa mi sprevádzkovať aspoň čítanie, aj keď veľmi obmedzenou rýchlosťou.

A ako je to dnes? Pri poslednej návšteve Piešťan mi ostala chvíľa času a zavítal som aspoň na zhlavie stanice, pozrieť, ako to vyzerá. Trať ešte existuje a nieje vytrhaná. V mojom presvedčení ma uisťuje aj pokračovanie tejto tradičnej akcie. Tohto roku sa uskutoční dňa 16. augusta, ako sa môžeme presvedčiť na webovej stránke občianskeho združenia Čango.

Úvodná snímka: IC 504 na čele s 350.006 a „hurvínek“ pripravený na cestu z Púchova do Piešťan © Michal Červeňák

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy