„Hurvínkem“ po tratích Slezska

13.11.2015 8:00 Martin Skopal

„Hurvínkem“ po tratích Slezska

Jestliže se zde v únoru tohoto roku objevila pozvánka s názvem „Orchestriónom“ po tratiach Sliezka, Moravy a východných Čiech, stejně by se mohla jmenovat i tato reportáž z oné akce, nicméně název jsem upravil podle skutečnosti. Kvůli neschopnosti vozu 810.623 totiž tehdy jel ještě krnovský hurvínek M 131.1454 a díky administrativním problémům s průjezdem přes Polsko se jelo náhradní trasou.

 

 

 


Původně bylo plánováno jet s vozem 810.623, a to v sobotu 28. března po trase z Krnova přes Głuchołazy do Zlatých Hor, Vidnavy, Javorníku v Slezsku, Štítů a Chocně, v neděli 29. března potom z Chocně do Litomyšle, dále přes Chornice, Prostějov, Senici na Hané, Litovel a Mladeč do Olomouce a zpět do Krnova. Já jsem se této akce chtěl zúčastnit jen v sobotu právě z důvodu projetí výše uvedených tratí (Zlaté Hory, Vidnava, Javorník, Štíty), které jsem dosud neprojel.

Nicméně den před akcí mi bylo mailem oznámeno, že se jede náhradní jednodenní akce s vozem M 131.1454 po tratích z Krnova do Vrbna pod Pradědem, Malé Morávky a Svobodných Heřmanic. Vůz 810.623 byl totiž neschopen a hurvínek zřejmě nesplňuje potřebné administrativní požadavky pro vjezd do Polska. Původní trasa se měla jet v jiném náhradním termínu. Co se dá dělat, již jsem se těšil, že se projedu třeba do Vidnavy. Nicméně, na ono sobotní ráno 28. března jsem si budík na čtyři hodiny ranní natočil.


Ráno v Miloticích © Martin Skopal

Ráno jsem odjel z Náměště na Hané prvním ranním vlakem před pátou do Olomouce, odtud osobním vlakem s přestupy v Moravském Berouně a Bruntálu do Krnova, kde jsem byl asi o tři čtvrtě na osm. Na nádraží již čekali cestující vlaku, mezi nimi i kolega Karel, který se akce zúčastnil jen částečně,  a tak, i dle jeho slov, zůstává psaní reportáže z této akce (i když trochu opožděně) na mně. K nástupišti byla přistavena souprava hurvínka  M131.1454 a vozu Blm. Asi dvacet cestujících včetně mne nastoupilo do motorového vozu, přívěsný vůz zůstal prázdný a důvod jeho řazení popíšu později. Po osmé jsme se vydali do Milotic nad Opavou a dále po dvacetikilometrové lokálce do Vrbna pod Pradědem.

Tato trať tady byla již popsána dříve, zmínit snad jen  mohu, že je ve vlastnictví AWT a dopravu na ní provozuje společnost GW Train regio motorovými vozy řady 810 majitele Railway capital, kterému patří právě původně plánovaný vůz 810.623, který na této trati zajišťoval ještě pár dní před akcí provoz. Dnes zde jezdil 810.405, se kterým jsme se křižovali při cestě do Vrbna v dopravně Široká Niva.


Široká Niva © Martin Skopal

Ve Vrbně po objetí soupravy motorovým vozem byl na konec ještě přivěšen zde odstavený neschopný vůz 810.623 a tato souprava se vydala zpět do Milotic. Vůz Blm byl v soupravě jako brzdící, neboť osmsetdesítka byla přepravována jako náběžník, tedy s nefunkční brzdou. Nutno říci, že hurvínek dostával zabrat.


Posun ve Vrbně © Martin Skopal

V Miloticích byly vozy Blm a 810.623 odvěšeny a po projetí pravidelných vlaků jsme se již sólo vydali do Bruntálu, odkud po krátké pauze na sedmnácti kilometrovou lokálku do Malé Morávky.


Na trati do Malé Morávky © Martin Skopal

Tato trať byla postavena roku 1895 a v roce 2009 na ní byla zastavena pravidelná osobní doprava, od té doby koleje lokálky brousí již jen občasné zvláštní vlaky. Trať je to velice zajímavá, a to nejen krásnou přírodou Jeseníků, ale také svým stoupáním 42 ‰, které je největší na celé síti SŽDC bez použití ozubnice. Turistický potenciál jistě má, škoda že není využit alespoň sezónním provozem,  jako tomu je na trati do Svobodných Heřmanic, o které bude řeč dále.


Malá Morávka © Martin Skopal

I když jsem v Malé Morávce vlakem nebyl poprvé, byla pro mě právě tato část tou nejzajímavější. Cestou do Malé Morávky jsme udělali několik fotozastávek. Na konečné, v dopravně D3 Malá Morávka se dvěmi kolejemi, jsme udělali pár fotografií s nádražní budovou a s výtopnou, která ovšem již neslouží svému původnímu účelu a není ani napojena na kolejovou síť. Také cestou zpět do Bruntálu jsme udělali fotozastávku.


Fotozastávka mezi Rudnou pod Pradědem zast. a Světlou Horou © Martin Skopal

Po krátkém zastavení v Bruntálu jsme se vydali do Krnova, cestou jsme v Miloticích nabrali odstavené vozy 810.623 a Blm. V Branticích jsme se křižovali s protijedoucím osobním vlakem. Tato stanice je známá mechanickými návěstidly, a to jak německého, tak rakouského vzoru.


Křižování v Branticích © Martin Skopal

Z Krnova jsme již sólo pokračovali do Opavy, odkud po 25 km dlouhé lokálce do Svobodných Heřmanic. Tato trať byla postavena v roce 1892 a původně vedla až do Horního Benešova, ovšem koncový úsek ze Svobodných Heřmanic byl v roce 1970 zrušen, neboť zde probíhala důlní činnost. V roce 2005 byla zastavena osobní doprava na úseku z Jakartovic do Svobodných Heřmanic a v roce 2014 i z Opavy do Jakartovic. Již v létě 2014 se sem osobní vlaky vrátily, ovšem jen v sezóně a o víkendech. Hvozdnický expres, jak byly tato vlaky pojmenovány, je tvořen vozem ř. 810 a dopravcem je Railway Capital. Loni, tj. v r. 2014 se jezdilo jen do Jakartovic, letos až na současný konec trati do Svobodných Heřmanic.


Fotozastávka v Dolních Životicích © Martin Skopal

Cestou do Svobodných Heřmanic bylo několik fotozastávek, po zdokumentování na konečné jsme se krátce po páté hodině odpolední vydali zpět do Opavy. V žst. Opava-Východ jsme byli krátce před šestou hodinou, tam jsem hurvínka opustil a v 18.30 jsem odjel z Opavy osobním vlakem do Ostravy, odkud do Olomouce a dále domů.


Svobodné Heřmanice © Martin Skopal

Byla to nečekaná, ale vydařená akce. Projel jsem se po zajímavých lokálkách, z nichž dvě (Svobodné Heřmanice a Vrbno) jsem ještě neměl projeté. Počasí celkem vyšlo, i když na focení nebylo to pravé. Je škoda, že původně plánovaná trasa se nejela a původně plánovaný náhradní termín 9. května byl několikrát odsunut, až byla akce v původním rozsahu zrušena.

Je otázkou, zda-li se ještě něco takového podaří zorganizovat. Zvlášť ta Vidnava mě mrzí, od zastavení provozu v r. 2010 tam žádný zvláštní osobní vlak nebyl a není jisté, zda to v budoucnu bude ještě vůbec možné. Také hurvínek M 131.1454 již nemá svůj domov v Krnově, neboť v červnu letošního roku se přesunul do Valašského Meziříčí a je v rukách nových majitelů.

Úvodní snímek: Fotozastávka na lokálce do Malé Morávky © Martin Skopal

Galéria

Súvisiace odkazy