Miniatur-Elbtalbahn - model železnice v labském údolí

12.1.2016 8:00 Václav Vyskočil

Miniatur-Elbtalbahn - model železnice v labském údolí

Kousek od česko–německé hranice se nachází malebné městečko Königstein, které je známé především svým překrásným kamenným hradem, shlížejícím ze skalního ostrohu nad městskou zástavbou na malebné labské údolí. V Königsteinu se také nachází velice pěkné kolejiště ve velikosti H0, zobrazující právě údolí řeky Labe s jeho železničními zajímavostmi.

 

 

 

 

Model zobrazuje traťové úseky Bad Schandau – Obervogelgesang a také tzv. Sebnitzbahn, tj. traťový úsek Bad Schandau – Sebnitz. Kolejiště je velice pěkně zpracováno a věrně zobrazuje provoz na těchto tratích na přelomu 70. a 80. let 20 století. Je zde věrohodně postavená uzlová stanice Bad Schandau, včetně mostu přes Labe. Ve stanici probíhají i přepřahy mezinárodních vlaků do Čech, nebo obracení parních lokomotiv na točně místního depa.


Depo Bad Schandau © Václav Vyskočil

Modelové kolejiště je stále zdokonalováno, jsou do něj vestavovány stavby nacházející se v okolí trati. Krajina působí věrohodně a velice pěkně je zpracován také tok Labe i s několika modely lodí na řece. Kolejiště rozhodně stojí za návštěvu, nachází se asi 500 metrů od vlakové zastávky Königstein. Připojenou galerii tvoří fotografie z výletu za touto atrakcí, který jsem podnikl koncem dubna 2012, takže nezobrazuje její současný stav.


Sebnitzbahn © Václav Vyskočil

Kolejiště je veřejnosti přístupné v zásadě celoročně, krom pravidelně odpočinkové středy a čtvrtka i dalších dnů či delších období, kdy je zavřeno z rozmanitých provozních důvodů. Potřebné informace o těchto skutečnostech a návštěvních hodinách v sezóně i mimo ni uvádí příslušná internetová stránka. Z ní se také dovíte, že za vstup zaplatí dospělý 5,00 €, dítě ve věku 2 – 14 let polovic a rodinná vstupenka stojí 12,50 €. 


Miniatur-Elbtalbahn © Václav Vyskočil

Odkazy:

  1. Königstein (Saské Švýcarsko) – Wikipedie
  2. Miniatur-Elbtal in Königstein – oficiální stránky
  3. Miniatur-Elbtalbahn - Model železnice v Labském údolí – Königstein na www.region-ceskesvycarsko.cz
  4. Miniatur-Elbtalbahn in Königstein Teil 1 - YouTube
  5. Miniatur-Elbtalbahn in Königstein Teil 2 - YouTube

Úvodní snímek: Modelová podoba stanice Bad Schandau © Václav Vyskočil

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy