Funicular - Budapešť

1.12.2016 8:00 Ing. František Smatana

Funicular - Budapešť

Tak ako som bol sľúbil, pozrieme sa na ďalší funicular, teraz ten v Pešťbudíne. Tam sme boli s rodinou už pred dvoma rokmi, a odvtedy mi fotky oddychujú, lebo som nevedel, ako a čo k nim napísať. Teraz to síce neviem tiež, ale neviem toho viac. Prvý funicular som popísal minule (Funicular – Žlté hory), aj s predstavením systému, dnes len krátky text o tom budínskom, vedúcom na hradný kopec.

Maďari ho volajú Budavári Sikló, po anglicky Castle hill funicular.

 

 

 

História:

Z minula si možno pamätáte, že tento budínsky sa staval v rokoch 1868 až 1869, a otvorili ho v nasledujúcom roku. Konkrétne – začal sa stavať v júli 1868, 1. skušobná jazda 23.10.1869, a do užívania ho odovzdali 2.3.1870. Ale nie pre verejnosť, pôvodne slúžil len pre vládu a jej úradníkov. Jeho stavbu presadil Ödön Széchenyi, inak synátor staviteľa blízkeho a tiež známeho a pekného “reťazového” mosta. Naprojektoval ho (funicular) ďalší Ödön, priezviskom Juraszek. V tom čase bol 2. svojho druhu v Európe (podľa Wikipedie) alebo vo svete (podľa Múzea). Vyberte si. Ale možno platí jedno aj druhé. Ten prvý fungoval v tom čase v Lyone.

Zaujímavé je, že jeho pohon obstarával parný stroj, navyše umiestnený v dolnej stanici (!). A tiež, že táto konfigurácia úspešne fungovala 74 rokov…


Funicular pracuje, z komína sa dymí; zdroj: www.egykor.hu

Funicular bol poškodený (tiež “úspešne”) počas bojov o Budapešť cez 2. svetovú vojnu. A na jeho opravu a znovuotvorenie si ľudia počkali. Najprv sa museli vybudovať základy socializmu…

Technické údaje:

Dĺžka – 95 m
Prevýšenie – 51 m
Sklon – 31.75o
Kapacita – 24 osôb / vozeň
Trať – 2 koľajná
Rozchod – 1.435 mm
Typ zvršku – pevná jazdná dráha (hahaha, to som si vymyslel ja, ale môžem toto mnou obľúbené označenie použiť, si myslím)
Max rýchlosť – 1.5 m/s, jazda trvá 90 sekúnd
Vozne – 2, pomenované Margit a Gellèrt (dnešné vozne sú kópiou originálov)


Funicular počas rekonštrukcie; zdroj: www.egykor.hu

Súčasnosť:

S opravou sa začalo uvažovať až v roku 1965, ale realizovala sa o dosť neskôr (aj maďarskí súdruhovia asi ctili naše “práce kvapná málo platná”). Po oprave bol otvorený 4. dňa roku 1986, ale mesiac je uvádzaný rozdielne. Wikipédia píše jún, múzeum júl. Ničomu sa nedá veriť na tomto svete… Info tabuľa BKV tiež uvádza jún. Tak sa pridajme k väčšine: 4.6.1986.

Čo sa mi páčilo, sú 2 mostíky ponad trať. Tá sa dá odtiaľ pekne odfotiť. Mostíky boli postavené od začiatku, v 1900 (počas rekonštrukcie záhrad) odstránené, aby sa vrátili na svoje miesto v 1986.


Funicular a dva mostíky © F. Smatana

Funicular je tiež zapísaný v pamiatkach UNESCO od r. 1987. Presnejšie len ako súčasť Budínskeho nábrežia a hradu. Peštianske kúpele tam zapísané nie sú, ale istotne sa do nich vyberte, keď mesto navštívite.

Bohužiaľ, zážitky z jazdy vám nenapíšem, lebo sa práve opravoval či upratoval či čo, keď sme tam boli. Nabudúce…

Mal som problém nájsť akékoľvek historické fotky. To naj, čo som našiel, je webstránka Budapeštianskeho historického múzea s textom od Zoltána Fonagy, maďarská aj anglická verzia. Ale fotkám som rozumel v oboch jazykoch. Je ich tam 5, aj z roku otvorenia.

Ešte záverečná poznámka: Minule som spomínal rôzne miesta výskytu funicular vo svete. Na jedno zaujímavé som došiel pri hľadaní podkladov pre budínsky. Keď ste videli film Grand Budapest Hotel tak premával aj k hotelu (dôkaz máte v galérii).

Zdroje a odkazy:

  1. Budavári Sikló Budapest alebo pozemnou lanovkou na Budínsky hrad - LANOVKY.sk
  2. Lanovka na Budínský hrad začala jezdit před 141 lety – Novinky.cz
  3. Budapest Castle Hill Funicular - Wikipedia (anglicky)
  4. Budavári Sikló – Wikipédia (maďarsky)
  5. Budavári Sikló – Wikipedie (česky)
  6. Buda Castle Funicular na webe operátora BKV
  7. Buda Castle Hill Funicular - WeLoveBudapest.com
  8. Furnicular of Buda

Úvodná snímka: Funicular mojim objektívom; 15.11.2014 © F. Smatana

Upravil a odkazy na zdroje v češtine a slovenčine doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy