Krátke novinky z Číny (2)

7.7.2017 8:00 Ing. František Smatana

Krátke novinky z Číny (2)

Opäť sa hlási váš reportér z Čínskej ľudovej republiky, aby vám priblížil život na koľajniciach z tohto konca Zeme. Aj v poslednom týždni na mňa vyskočili novinky, s ktorými by bola chyba sa nepodeliť. Tak si pozrite nové vysokorýchlostne jednotky FuXing, nový most a trať vo výstavbe. Miesto sa nájde aj na kúsok estetiky a vylepšenia pracoviska.

 

 

 

 

Nové vysokorýchlostne jednotky

Číňania sa pochválili kompletne novými jednotkami pre ich VRT. Stalo sa to 26.6.2017 a začali premávať na trati z Pekingu do Šanghaja (to dá rozum). Nazvali ich FuXing (Omladenie, znie to nepekne, ale neviem ako to preložiť poetickejšie) a majú označenie CR400AF/BF. Dočítal som sa akurát, že dokážu jazdiť 400 km/h, že sú postavené podľa „čínskych“ noriem (tuším, čo tým chceli povedať), že môžu slúžiť 30 rokov (zatiaľ čo terajšie „zahraničné“ len 20), majú nižšiu spotrebu a viac miesta pre cestujúcich, a že cena jednotky je medzi 400 a 500 miliónmi yuanov. Na jednej stránke máte viac vysvetlení k jednotkám. Keď sa k nim náhodou dostanem, ukážem vám moje fotky. Oficiálne vyzerajú takto:

Odkazy:
New bullet train reaches Shanghai from Beijing in 5 hours and 45 minutes - Chinadaily.com.cn
New bullet trains to depart on Monday - Chinadaily.com.cn
Bullet trains set new standards, infographic - China - Chinadaily.com.cn
China to roll out new class of bullet trains - Business - Chinadaily.com.cn


Nová jednotka CH400 FuXing © www.chinadaily.com.cn

Tu ma zaujala „výhoda“ nových súprav, a to, že obsluha a ostatní nemusia absolvovať pravidelné školenia. Hm … Náhodou som natrafil aj na nové ležadlové VRT jednotky. Tie vyzerajú výborne. Popis k nim žiadny nie je, škoda.


Nový ležadlový vozeň © www.chinadaily.com.cn

Odkaz:
New „sleeper“ bullet train launched in China - China Watch - Chinadaily Forum

Pekný nový železničný most

Tento odsek nám priblížil ďalší významný krok pri budovaní socializmu v Číne. Na peknom moste VRT z ChengDu do GuiYangu spojili 28.62017  hlavný nosný oblúk. Most sa volá JinShaJiang, leží pri meste YiBin (provincia SiChuan, alebo ak chcete Sečuan). Rozpätie oblúka je 336 m, železničná trať leží 36 m nad spodnou diaľnicou. A to je tá hlavná zvláštnosť, má to byť prvý most na svete s týmto umiestnením diaľnice a železnice. A pobavila ma poznámka v texte, že takéto umiestnenie železnice vyššie znamená v hornatej oblasti zníženie počtu tunelov. Veľmi zaujímavý postreh od novinára. Ale nemôže byť každý odborník … Tak či tak, most je to zaujímavý. Musí to byť pekný projekt.

Odkaz:
China inches closer to completing world's first „rail above road bridge“ - Chinadaily.com.cn


Most JinShaJiang vo výstavbe © www.chinadaily.com.cn

Trať pre olympiádu

Zimná olympiáda sa blíži. Myslím tá 2022. Ktorá bude v Číne. A pretože jej sídlo má byť v Pekingu, a ten, ako dobre viete, nemá príliš hôr okolo seba, niektoré disciplíny musia byť organizované inde. To inde je ZhangJiaKou. Tam sa musia ľudia dáko dostať. Áno, dostanú sa tam novou vysokorýchlostnou traťou. Ktorá je už aj vo výstavbe, s termínom dokončenia 2019. A na tomto webe opäť nájdete zopár fotiek z výstavby. Je to podobné ako fotky z mojej reportáže o „mojej“ terajšej stavbe. Táto trať bola tiež spomenutá v predchádzajúcom článku o čínskych novinkách.

Odkaz:
Beijing-Zhangjiakou high-speed railway to be finished by end of 2019 - Chinadaily.com.cn


Trať Peking – ZhangJiaKou © www.chinadaily.com.cn

Tak si tu žijeme

Tieto fotky som si priniesol z mojej poslednej inšpekcie stavby mosta. Bude to ten zavesený, spomínaný posledne. No a miestni chlapci si spríjemnili stavenisko. Musím povedať, že dosť zaujímavo, s takým niečím som sa doteraz nestretol … Pripomenulo mi to slávne časy Československej ľudovej armády.


Výzdoba staveniska © Ing. František Smatana

Na dnes to je všetko. Portálu VLAKY.NET želám dlhý aktívny život a pevné zdravie!

Úvodná snímka: Nová jednotka CH400 FuXing, stanovište rušňovodiča © www.chinadaily.com.cn

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy