Naše téma: Alkohol na palubě vlaku

20.11.2017 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Alkohol na palubě vlaku

Tak jako se přibližně před dvěma dekádami řešilo zrušení kuřáckých oddílů, dnes má na hraně i alkohol. U nás je konzumace alkoholu ve vlacích povolena, avšak v Polsku je už zakázána a v Německu k zákazu přikročili už v Dolním Sasku a od 10. prosince se rozšíří i na dálkové vlaky do Nizozemska.







Konzumace alkoholu ve vybraných vlacích DB stojí téměř tolik jako jízda načerno, tedy 40 € vs. 60 €. Dopravce se přitom opírá o názor veřejnosti: 71 % cestujících by si přálo zákaz konzumace alkoholických nápojů ve všech vozidlech veřejné dopravy. Tolik uvádí Zugreiseblog. Konzumace vlastního alkoholu je zakázána i ve vlacích Regiojet pod pokutou 1000 Kč. ČD a Leo Express toto nezakazují a v přepravních podmínkách se zaměřují na projevy cestujícího.

Trend do budoucnosti je zřejmě nastaven – podobný vývoj je už dnes pozorovatelný na mnoha veřejných plochách (parky, náměstí, centra měst apod.). V rámci veřejné dopravy je pití vlastního alkoholu zakázáno samozřejmě v letadlech a tradičně v MHD. Zato v autobusové dopravě u nás (např. PID, IREDO, Regiojet, Flixbus) se samotné pití alkoholických nápojů neřeší.


V tramvaji se nenapijete, ale na její zastávce ano (29. 9. 2017, Szeged) © Dominik Havel

Měla by se zakázat konzumace alkoholu ve vlacích, nebo dokonce i v celé VHD? >>> ANKETA

Co s jídelními a ubytovacími vozy – má se zakázat prodej alkoholu v nich?

Jaký dopad by měl zákaz alkoholu na počet přepravených cestujících?

Úvodní snímek: Narvaný Talent 2 dopravce Abellio se blíží do Großlehny, 15. 4. 2017 © Dominik Havel

Súvisiace odkazy