Naše téma: ČD Restaurant a „haute cuisine“

4.3.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: ČD Restaurant a „haute cuisine“

Pro rok 2019 připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) pořádnou jízdu – sezónní nabídky letos sestavil úspěšný Juniorský národní tým AKC ČR. Přehlídku chutí a vůní otevírá Vojta Petržela, trojnásobný vítěz Gastro Junior 2017 – 2019 a čerstvý vítěz semifinále Global Young Chefs Challenge 2019. „Společnost JLV letos slaví již 60. výročí. Svou pozici na trhu si držíme především díky inovacím. Nositeli moderních přístupů v oblasti gastronomie jsou zejména zástupci mladé kuchařské generace. Proto jsme oslovili Junior team AKC ČR, jehož členové se úspěšně umísťují na mezinárodních soutěžích,“ uvedl Bohumír Bárta, generální ředitel JLV.

Těmito slovy začíná tisková zpráva, kterou redakce VLAKY.NET obdržela od tiskového oddělení Českých drah (ČD) dne 28. února 2019 - na rozdíl od pozvánky na akci, k níž byla vydána. V důsledku toho volíme k prezentaci stěžejního obsahu předmětné události místo „zmařené“ reportáže tuto poněkud netradiční formu. V zásadě nejde o nic přelomového, pomineme-li ovšem skutečnost, že provozovatel jídelních vozů ČD (a občerstvovacích služeb v jejich vlacích vůbec) letos slaví 60. výročí své existence. Jinak se ovšem nové menu spolupracujících dceřiných společností našeho národního dopravce ČD Restaurant, a.s. a JLV, a.s podobným způsobem přestavuje médiím každoročně. A zdá se, že má trvalý úspěch u cestujících, dokonce v celoevropském měřítku – alespoň podle nedávného průzkumu.


Nejoblíbenější z nabídky JLV je trvale svíčková (22.10.2014, ČD railjet Wien - Praha)
 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Obsah popisku předchozího snímku potvrzuje i jedna z mediálních reakcí na letošní prezentaci nového menu - zpráva na iDNES.cz je uvádí hned v titulku. A zdůrazňuje v prvním odstavci – spolu se zajímavou informací povahy technologické: Celková obliba cateringu na kolejích roste. Cestující si ve vlaku nejraději dávají svíčkovou. Ve spojích Českých drah zkonzumují řádově desítky tisíc porcí ročně. Do vagonu se pokrm dostává již hotový a dusíkem šokově zchlazený, a to z pražské centrály. Personál ho následně musí „regenerovat“, většinou tedy ohřát, dovařit a následně servírovat. Vzdor tomu postupu a skromným podmínkám soudobého vlakového servírování se ČD Restaurant snaží vnést do své nabídky každoroční čerstvý závan haute cuisine, alespoň v receptuře, zpracování a úpravě jídel, když už ne ve stolování.


Reportér VLAKY.NET a gratinované škubánky s pečenou krkovici a perníkovou omáčkou
(22.10.2014, ČD railjet Praha - Wien) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Po receptech zkušených šéfkuchařů z let minulých má být letošní menu v tomto směru postaveno na nápadech vycházejících hvězd kuchařského nebe. Mladí kuchaři v čele s Vojtou Petrželou, který je trojnásobný vítěz soutěže Gastro Junior, vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef a mistr světa v carvingu (kreativním vyřezávání), připravili nové menu pro rok 2019, které bude v nabídce restauračních vozů a bistrovozů Českých drah, uvádí tisková zpráva. Na palubě vlaků národního dopravce už si cestující zvykli na ochutnávání zajímavých surovin a poznávání netradičních chuťových kombinací. Nejinak tomu bude i v podání juniorského národního týmu. Vše do puntíku splňuje už nová sezónní polévka – karotkový krém se zázvorem, chilli a kokosem. Kombinace chutí polévky je malým holdem asijské kuchyni a přivolává vůni exotických dálek.


Klasickým vlakovým „hospodám“ už odzvonilo, stolování nahradilo „stolečkování“
(22.10.2014, ČD railjet Wien - Praha) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Vlajkovou lodí nové sezónní nabídky bude bezesporu telecí krk Bourguignon, opečené škubánky se slaninou, stříbrné cibulky se zeleninou a žampióny. Jemná chuť omáčky se nádherně snoubí s vláčným těstem slaninových škubánků a k tomu samozřejmě nesmí chybět dobře vychlazené pivo. Milovníky tradiční české kuchyně jistě potěší uzená vepřová krkovice s křenovou omáčkou a žemlovými knedlíky. Pro příznivce bezmasých pokrmů jsou připraveny špenátové lasagne s ricottou a slunečnicovými semínky. A dezert ke kávě či čaji? Povidlové taštičky s oříšky, máslem a šlehanou smetanou budou jistě důstojnou tečkou za celým menu. To obsahuje ovšem i leccos dalšího, ale vesměs nic laciného (krom snahy o „světovost“ pomocí toho pro většinu tuzemců nevyslovitelného francouzského slůvka místo českého po burgundsku).


Ukázka ze současného menu JLV

Je nepochybné, že ne všichni chodí jíst do jídelního vozu, ba ani stravováni v restauracích nemusí být běžnou zvyklostí každého našeho čtenáře. Na druhou stranu ten, koho dnešní téma vůbec neupoutalo, určitě tento příspěvek ani neotevřel, natož aby se probral textem až na jeho konec. A pokud v něm ty zbylé návštěvníky cosi zaujalo, mohou se vyjádřit v následující diskusi – například k těmto možným okruhům otázek:

Zkoušíte při restauračním stravování rádi doposud neznámá jídla nebo dáváte přednost osvědčeným pokrmům?

Myslíte si, že inovovaná sezónní nabídka ČD Restaurantu přitáhne nové strávníky nebo dokonce nové cestující?

Využíváte při svých cestách vlakem cateringových služeb, kterých nejraději a jak obecně vnímáte jejich úroveň?

Úvodní ilustrační snímek: Mladá kuchařská hvězda Vojta Petržela vaří pro ČD Restaurant
© České dráhy, a.s. (redakčně upraveno)

Súvisiace odkazy