Každú septembrovú sobotu vyrazí „Tokajský cykloexpres“

29.8.2019 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Každú septembrovú sobotu vyrazí „Tokajský cykloexpres“

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) v septembri spúšťa ďalší projekt z kategórie sezónnych víkendových turistických vlakov s prívlastkom „expres“. Tento raz bude jeho cieľom výnimočná oblasť na východe Slovenska, známa aj v zahraničí ako Tokaj, a taktiež vláčik bude v porovnaní s inými podobnými doposiaľ vypravovanými trochu špeciálny – pôjde totiž, ako je zrejmé už aj z nadpisu tejto správy, o cykloexpres.

„Som veľmi rád, že sa nám opäť podarila ďalšia zaujímavá vlakovo-cyklistická spolupráca. Verím, že Tokajský cykloexpres ocenia nielen obyvatelia Dolného Zemplína, ale spojenie priláka do tejto malebnej vinohradníckej oblasti cyklistov i turistov z celého východného Slovenska,“ uviedol Karol Martinček, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK.


Karol Martinček, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK

Tokajský cykloexpres spojí metropolu východu so Stredou nad Bodrogom každú septembrovú sobotu (7. 9., 14. 9., 21. 9. a 28. 9. 2019). Vlak s kapacitou 160 miest na sedenie a 50 miest pre bicykle bude z Košíc vyrážať o 08:00 s príchodom do Stredy nad Bodrogom o 09:15. Naspäť sa bude vracať o 18:00 a do Košíc príde o 19:13. Cestovné doklady si možno zabezpečiť v sídle KRT v Košiciach, prípadne na webe tejto organizácie.

„Vinohradnícka oblasť Tokaj je predovšetkým miestom zrodu kráľovského nápoja, ale skrýva v sebe veľa nepoznaného. Pre tých, ktorí majú záujem objavovať jej krásy či navštíviť tufové pivnice a ochutnať tokajské vína, sme pripravili aj ďalšie novinky a inšpirácie na zaujímavé výlety. V ponuke je tiež možnosť absolvovať unikátne cyklovýlety so sprievodcom alebo zážitkovú jazdu turistickým elektrovláčikom. Sme veľmi radi, že sa nám v spolupráci so ZSSK podarilo zaradiť do súpravy aj vozeň na prepravu bicyklov. Tá bude v Tokajskom exprese bezplatná, miesto pre bicykle si však bude potrebné rezervovať vopred,“ povedala Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus.


Rastislav Trnka (KSK), Lenka Vargová Jurková (KRT) a Karol Martinček (ZSSK)

Peší turisti, cykloturisti, milovníci vína, krás prírody a kultúrnych pamiatok budú mať celý deň na objavovanie tohto atraktívneho regiónu. Do pozornosti dávame napríklad vyhliadkovú vežu v tvare suda medzi Malou Tŕňou a Černochovom, Dom ľudových tradícií v Čerhove, mŕtve rameno rieky Bodrog vo Viničkách, stredoveké kamenné gazdovské pivničky v Malej Tŕni, zrúcaniny hradu Veľký Kamenec alebo najnižšie položené miesto na Slovensku s nadmorskou výškou 94,3 m. n. m. na území obce Klin nad Bodrogom. Vínni fajnšmekri si rozhodne prídu na svoje v početných vinárstvach, vínnych dvoroch a pivniciach. Cyklisti majú hneď niekoľko možností na výlet po cyklotrasách so štartom napríklad z Čerhova či zo Slovenského Nového Mesta.


Cestovný poriadok „Tokajského expresu“

ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia). 

ZSSK od 9. júna 2019 realizuje priemerne 1 528 vlakov denne, z toho 230 diaľkových vlakov a 1 298 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 722 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2935 kilometroch tratí na Slovensku.

Úvodná snímka: Prezentácia „Tokajského cykloexpresu“

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy