Vlakom na Tokaj za fašiangovým vínom a domácou zabíjačkou

2.2.2020 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice - tlačová správa

Vlakom na Tokaj za fašiangovým vínom a domácou zabíjačkou

Pravú tokajskú zabíjačku spojenú s fašiangovou ochutnávkou vín v týchto dňoch pripravujú v obci Čerhov. Na originálne podujatie všetkých gurmánov a milovníkov dobrého vína aj ďalších záujemcov dovezie dńa 15. februára tohoto roku dokonca mimoriadny nostalgický motorový vlak, ktorý z košíckej „hlavnej“ stanice vypravia železniční nadšenci z občianskeho združenia Detská železnica Košice (OZ DŽK) v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR).

Čoraz väčší záujem o zážitkovú turistiku podnietil obec Čerhov v tomto roku  sprístupniť atraktívne podujatie aj širšej verejnosti, najmä z Košíc a okolia. Atmosféru pravej dedinskej zabíjačky preto budú môcť už 15. februára okúsiť okrem Čerhovčanov všetci tí, ktorí do Čerhova pricestujú mimoriadnym nostalgickým vlakom z Košíc. Ten zabezpečuje obec v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice (OZ DŽK) a ŽSR.

Vlakom za fašiangovým vínom je prvým zo štyroch podujatí širšieho projektu, ktorý obec rozbieha pod názvom Cesty za vínom. „Budeme radi, ak ľudia nechajú svoje automobily doma a bezstarostne sa prídu pobaviť na originálnu ochutnávku vín, spojenú s dedinskou zabíjačkou a ľudovou hudbou,“ pozýva starosta obce Čerhov Jaroslav Bajužik.

Hoci je podujatie určené skôr dospelým návštevníkom, jazdu populárnymi motorákmi – orchestriónmi -  zabezpečia železniční nadšenci z OZ DŽK.

„Na Tokaj jazdievame už niekoľko rokov a preto nás teší, že aj touto formou spestríme atraktívne podujatie v Čerhove. Sme radi vždy, keď naše úsilie a prevádzka historických vláčikov podporuje rozvoj turizmu na východe Slovenska,“ hovorí Ľubomír Lehotský, predseda OZ DŽK.

Návštevníci sa o svoje žalúdky naozaj nemusia báť. „V cene cestovného lístka  bude okrem degustácie tokajských vín od viac ako desiatich lokálnych vinárov, aj možnosť zamaškrtiť si na tradičných pochúťkach. Chýbať nebudú škvarky, mäsko s kapustou, hurky, laci-pečeň, klobásky a samozrejme tradičné fašiangové šišky – kreple,“  dodáva starosta Jaroslav Bajužik.
V programe, ktorý začne tradičným fašiangovým sprievodom, vystúpia a o zábavu sa postarajú folklórny súbor Strapec, Podkovička a živá hudba Lakatoš.

Mimoriadny nostalgický vlak odíde z hlavnej železničnej stanice v Košiciach v sobotu 15. februára o 9:45. Návrat do Košíc je plánovaný na 16:40. Návštevníkov čaká jazda historickou súpravou spojená so živou hudbou priamo vo vlaku. Masky sú vítané.

V cene cestovného je zahrnutá spiatočná jazda vlakom, ochutnávka zabíjačkových špecialít  a tokajských mladých vín, kreple, zvýhodnený nákup tokajských vín a program.

Kapacita vlaku je obmedzená, lístky sú dostupné už teraz v elektronickom  predpredaji na stránke www.detskazeleznica.sk, prípadne v pokladni detskej železnice v Čermeli (pondelok – piatok 9-11/ 13-15), alebo v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ul. 48.

Úvodná snímka: Budova zastávky Čerhov (30.10.2004) © Miroslav Sekela

Súvisiace odkazy