Předpremiéra Pendolina v Karlových Varech

31.8.2020 8:00 Helmut Böhme

Předpremiéra Pendolina v Karlových Varech

Od 1. září 2020 bude moderní rychlovlak Pendolino zajíždět na své trase Karlovarským krajem až do Karlových Varů. Večerní spoj směrem z Prahy dosud končil v Chebu a odtud jel ráno zpět. Při této příležitosti chtějí České dráhy a Karlovarský kraj představit Pendolino veřejnosti v Karlových Varech v sobotu 29. srpna. Během akce na „horním“ nádraží v Karlových Varech čekají návštěvníky komentované prohlídky rychlovlaku, program pro děti, ... Prezentace Pendolina potrvá od 10 do 13 hodin.

Tak začínala tisková zpráva, která byla přílohou pozvánky, jež z redakce internetového magazínu VLAKY.NET dorazila na mou adresu dne 20. srpna. Krom další, pro změnu do Děčína na závody drezín. Dostal jsem na výběr, kam mám směřovat svou „služební cestu“ – samozřejmě pokud budu mít možnost a chuť pozvánek využít. I když do Děčína to mám z domovských Drážďan mnohem blíž, zvolil jsem výpravu do světoznámých lázní. Ale jak se tam v sobotu před 10. hodinou dostat?


Pozvánka do Karlových Varů

Nejkratší cesta by byla po silnici přes Krušné hory do Teplic a dál vlakem. Prvním autobusem s odjezdem až o půl osmé by mi to ale nevyšlo. Tak mi zbývala jen velká oklika přes Prahu. Tam jsem se dostal spojem společnosti FlixBus s odjezdem ze saské metropole ve 4:50 hod. a se stejným dopravcem pokračoval v 7:00 hod. do Karlových Varů. Na terminál u dolního nádraží jsem dorazili úderem deváté hodiny, tedy o 10 minut dříve, než velel jízdní řád.


Karlovarské dolní nádraží

Na „horní“ nádraží jsem se sice mohl odvézt v 9:.21 hod. vlakem, ale rozhodl jsem se udělat něco pro své tělo a vyrazil do kopce pěšky. A na „horním“ nádraží jsem byl dokonce dřív, než opovržený vlak, který odtud pokračoval, nevelmi obsazený, do Merklína.


„Orchestrion“ uhání ze stanice Karlovy Vary k Merklínu

Zvláštní vlak v podobě Pendolina 003 dorazil k prvnímu nástupišti v souladu se svým jízdním řádem a krátce poté vypukly oficiality - projevy primátorky Karlových Varů, hejtmana Karlovarského kraje a generálního ředitele ČD. Potom jsme se přesunuli do vozu č. 5 Pendolina na tiskovou konferenci. Její protagonisté bohužel mluvili velmi tiše a bez mikrofonu, a proto jim bylo jen těžko rozumět, jak se můžete přesvědčit na videu níže.


Protagonisté tiskové konference

Na předchozím snímku jsou (zleva) generální ředitel ČD Václav Nebeský, s červenou čepici bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildometzová, hejtman Petr Kubis a primátorka Andrea Pfeffer Ferklová .Dalším bodem programu byla komentovaná prohlídka celé elektrické jednotky.


Pendolino 003 u 1. nástupiště

Jako legraci nám strojvůdce předvedl, jak se naklápí Pendolino, což je vidno i na už zmíněném videu. A zašprýmovala si i karlovarská primátorka:


Primátorka podpírá Pendolino, aby se nepřevrátilo

V bistrovoze bylo nachystáno občerstvení. Obě dámy, Jana Mračková Vildometzová a Andrea Pfeffer Ferklová, rozdávaly zdarma Becherovku, minerálku Mattoni a sladkosti. Za zbytek nabídku se platilo


Profesionál a amatérky za barovým pultem

Děti se mohly podívat na filmy, hrát hry anebo se zabavit omalovánkami.


Dětský oddíl Pendolina

Když jsem splnil své služební úkoly, mohl jsem se věnovat i jiným věcem. Kolem poledne se objevilo vozidlo GWTR mířící z dolního nádraží do německého Mehltheueru.


Dopravce soukromý a národní

Po 13. hodině jsem odjel vozem NAD (probíhá sanace spodku tratě u Dalovic a Hájku), do Ostrova nad Ohři.


Dopravní ruch v Ostrově nad Ohří

Dál jsem pak pokračoval vlakem s přestupy v Ústí nad Labem, Děčíně, Bad Schandau a Dresden-Neustadt a načas se vrátil do svého sídelního Weixdorfu na okraji saské metropole..Vcelku spokojen s prožitým dnem i úlovky z něj. Statické záběry najdete v mé veřejné galerii, obrázky pohyblivé si můžete prohlédnout přímo tady:
 

Prezentace Pendolina 29.8.2020 v Karlových Varech

Odkazy:

  1. Od září Pendolinem do Karlových Varů! ČD a Karlovarský kraj představí rychlovlak v regionu v sobotu 29. srpna 2020 – tisková zpráva (formát PDF)
  2. Pendolino - České dráhy
  3. Pendolino začne jezdit až do Karlových Varů, poprvé ráno 1. září - iDNES.cz – aktualita z 29.8.2020
  4. IC 504 Pendolino – dráha spoje (formát PDF)
  5. IC 505 Pendolino – dráha spoje (formát PDF)

Úvodní snímek: Pendolino se prezentuje v Karlových Varech

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy