Naše téma: Zima je prima, aneb kdy začíná kalamita

15.2.2021 8:00 Milan Vojtek

Naše téma: Zima je prima, aneb kdy začíná kalamita

Neděle minulého týdne přinesla příděl ledu, na silnicích i kolejích si tak lidé znovu připomněli, co to je, když se počasí utrhne z řetězu. Konkrétně na trati Brno - Břeclav bylo ono pomyslné „boží dopuštění“ když námraza na trolejích zastavila vlaky.

Ukázalo se, že člověk nemá na to, aby porazil přírodu, když se rozhodne ukázat svou sílu. Dokáže ale její vliv počasí alespoň eliminovat?
Námraza na trolejích, patří mezi nejhorší nepřátele provozu. V neděli paralyzovala provoz mezi Vranovicemi a Šakvicemi. Zatímco se drátenící pustili do boje s ledem, přetahovaly postiženým úsekem vlaky stroje nezávislé trakce. Tedy, až dorazily. Netroufám si hodnotit, zda měly na povolání do akce čekat v depu, nebo připravené někde v kusé koleji. Na komplikace se sněhem a ledem ale meteorologové varovali v předstihu a komplikace se daly očekávat. Ovšem snad jen křišťálová koule by napověděla, kde dojde k nejhoršímu. Těžko říci, co vyšlo jednotlivé zainteresované instituce levněji. Zda by preventivní posílení směn, vyhlášení hotovostí apod. vyšlo levněji, než řešení problémů poté, co kalamita propukne v plné síle.
Nepřítelem provozu je i sníh, zasypávající nástupiště, koleje, výhybky. Kdysi byl ve stanici výpravčí, a na zhlavích výhybkář či signalista. Nebyl sice elektrický ohřev, ale lidé si výhybky ve svém obvodu vymetli. Zmíněný ohřev mnohé usnadnil, ale vše neřeší.
Dnes nemá ve stanicích kdo omést perony (Nutno přiznat, že na zastávkách to platilo i „kdysi“). V dálkově ovládaných stanicích vlaky buď jedou, nebo nejedou (když zamrznou výhybky). Nemá kdo zaskočit za zrušené výpravčí a další profese.

Co by podle vás přispělo ke snížení vlivu výkyvů počasí?
Myslíte, že je správné řešení, když na desítkách kilometrů koridoru není ve službě žádný pracovník, schopný řešit mimořádnosti a vše leží na bedrech dispečerů?

Úvodní foto: Neděle 7. února 2021 ve Vranovicích. Vlaky čekající na pomoc dieselů pro přetah do Šakvic. © Luba Novák

 

Súvisiace trate

  • ŽSR-101: Bratislava - Petržalka - Kittsee - Wien (AT)