Naša téma: Najlepšie železničné stanice pre cestujúcich

19.4.2021 8:00 Miroslav Sekela

Naša téma: Najlepšie železničné stanice pre cestujúcich

Tento rok už po druhýkrát vydal Consumer Choice Center tzv. European Railway Station Index 2021, v ktorom sa zameral na 50 najväčších železničných staníc v Európe a zoradil ich podľa viacerých kritérií do rebríčka reprezentujúceho najpriaznivejšie európske železničné stanice pre cestujúcich.

Aké boli kritériá pre hodnotenie jednotlivých železničných staníc? Počet prepravených cestujúcich, počet nástupíšť, prítomnosť výťahov alebo eskalátorov na nástupištiach, prístupnosť a vybavenie pre telesne postihnutých cestujúcich, počet domácich a medzinárodných destinácií, konkurenciu vlakových spoločností,  možnosť využitia salónikov pre cestujúcich v prvej a prémiových triedach, dostupnosť služieb hromadnej dopravy, prítomnosť miestnych reštaurácií a obchodov, dostupnosť wi-fi signálu. K hodnoteniu železničných staníc tiež prispel vlastný prieskum a spätná väzba od médií a verejnosti po vydaní prvého rebríčka železničných staníc.

Železničné stanice, ktoré sa umiestnili na prvých desiatich miestach:

1. Leipzig Hauptbahnhof
2. Wien Hauptbahnhof
3. London St. Pancras
4. Amsterdam Centraal
4. Moskva Kazanskyj Vokzal
5. Frankfurt (Main) Hauptbahnfof
5. München Hauptbahnhof
6. Moskva Kursky Vokzal
7. Milano Centrale
8. Birmingham New Street

Aké závery pre cestujúcich vyplývajú z tohto rebríčka?

  • Začiatok cesty v jednej z TOP 10 železničných staníc sľubuje pohodlnejšie cestovanie na stanicu a dobrý až skvelý zážitok pre cestujúcich na stanici.
  • Ak prídete na jednu z 50 hodnotených staníc, vo väčšine prípadov si budete môcť vybrať medzi niekoľkými poskytovateľmi služieb zdieľania jázd pre dopravenie sa do vášho konečného cieľa.
  • Veľkosť železničnej stanice nemusí nevyhnutne znamenať väčšie pohodlie alebo lepšiu infraštruktúru. Niektoré z najväčších železničných staníc, ako napr Paris Gare du Nord sa na základe skúseností cestujúcich nedostali medzi najlepšiu desiatku.

Súvisiace zdroje:
Rebríček všetkých 50 staníc s podrobnými dátami vstupujúcimi do hodnotenia ( súbor vo formáte XLS )
Kompletný report s vysvetlením jednotlivých hodnotených kritérií ( súbor vo formáte PDF v anglickom jazyku )

Navštívili ste pri svojich cestách niektorú stanicu z TOP 10? Aký dojem vo vás zanechala?

Čo je pre vás pri železničnej stanici dôležité, aby bola pre vás "passenger-friendly"?

Existuje na Slovensku alebo v ČR železničná stanica, ktorú by ste pri zohľadnení našich miestnych česko - slovenských pomerov ohodnotili ako "passenger-friendly"?

Úvodná fotografia: Interiér železničnej stanice London St. Pancras; 19.5.2018 (c) Miroslav Sekela