Hrušovany, co jsou i Šanovem, jsou jako nové

1.5.2021 8:00 Milan Vojtek

Hrušovany, co jsou i Šanovem, jsou jako nové

Nocležny na nádraží v Hrušovanech nad Jevišovkou vypadaly dlouhá léta podobně, jako sousedící nádražní budova. Však také měly oba objekty stejného vlastníka. Dnes je to jinak nocležny si ponechal původní vlastník, provozní objekt přešel pod Správu železniční dopravní cesty, takže dnes patří Správě železnic. Každou tak má jiný vlastník, a také obě budovy vypadají každá jinak. Ano, nocležny dostaly nová plastová okna, z průčelí k lávce ale dodnes burcuje budovatelské zvolání z dob minulého režimu.

To nádražní budova je na tom lépe. Stávající vlastník Správa železnic před časem přikročila k přejmenování a stanice Hrušovany nad Jevišovkou dnes slyší na název Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov. Tento nápis ale dnes už zdobí objekt, který má za sebou rozsáhlou opravu. Stavbaři změnili stanici zvenčí i zevnitř. Samozřejmostí je důraz na bezbariérovost.
Plán rekonstrukce stanice obsahoval přestavbu nádražní budovy s výrazným zásahem do uspořádání vnitřních prostor. Do staniční budovy stavbaři přestěhovali veřejné záchodky, dlouhá léta umístěné v přístavbě vedle průchodu do budovy. Spolu s tím se nádraží dostalo položení nových sítí. Stavbaři jej napojili na obecní vodovod a kanalizaci. Prostory a přístupy řemeslníci upravili s důrazem na bezbariérovost.
Cestující zaregistrují proměnu nádraží na první pohled. Změnil se totiž i zevnějšek budovy, projekt obnovy pamatoval i na zateplení a opravu střechy. „Rekonstrukce vyšla celkem na 33,5 milionu korun,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.
Své jméno stanice změnila předloni. Teď se oficiálně jmenuje Hrušovany nad Jevišovkou – Šanov, protože koleje, budova i parkoviště před ní leží v katastru Šanova. Stačí jen přejít lávku nad nádražím a po sto metrech lesíkem začínají první domy obce. Mimochodem, to přejmenování Hrušovan přímo volá po připomenutí nedávné debatě, ohledně sporu o jméno stanice Šakvice. Ejhle, tady se šlo po kompromisu.

Po nádraží se dostane i na prostor před stanicí i na lávku přes koleje, kterou hojně využívají lidé ze sousedního Šanova. Při mé poslední návštěvě jsem se „pro jistotu“ dobře díval pod nohy a rentgenoval stav prken. „Vlak využívá spoustu lidí. Před budovou vznikne nový autobusový terminál a my navážeme svými investicemi do vodovodu a odkanalizování. Řešíme také projekt na novou lávku přes kolejiště,“ uvedl starosta Šanova Petr Škarek. Toto platilo v době přípravy textu, aktuálně už platí uzavírka silnice k nádraží z důvodu prací na odkanalizování.

Po Hrušovanech se na trati Břeclav – Znojmo změní ještě jedno nádraží. Na podzim startuje oprava nádražní budovy v Novosedlech. Na Břeclavsku ještě správce infrastruktury chystá proměnu budovy nádraží ve zmíněných Šakvicích, v obou případech je předpoklad zahájení prací ve třetím čtvrtletí.
Ještě dříve, v květnu začne rekonstrukce výpravní budovy Sokolnice-Telnice. Tam projekt počítá s výměnou oken a dveří, novou fasádou, prostorem pro občerstvení a toaletami pro tělesně handicapované. „Celkové investiční náklady činí 33 milionů korun, hotovo má být v polovině příštího roku,“ dodala mluvčí s tím, že projekt zachová historický ráz stavby. „Žádali jsme o opravu asi před pěti lety, budova hyzdí celou čtvrť, je vlhká, s opadanou omítkou a sem tam rozbitým oknem. Konečně jsme se dočkali a doufám, že po opravě bude budova připomínat původní podobu starobylejšího vzhledu,“ říká starosta Telnice František Kroutil. Radnice současně upraví okolí nádraží, bude tam mimo jiné parkoviště pro 42 aut.

Nádraží ve stavu na sklonku března.

25. 4. - práce už jsou ve finále

Jak ukazují fotky, proměnila se nádražní budova, kolejiště a zabezpečovací zařízení zůstalo bez nějakých zásadních změn. V tomto směru platí setrvalý stav - Správa Železnic dosud proměnila jen úsek Boří les (mimo) - Mikulov (včetně stanice). Dál se na trati, na kolejích, ani zabezpečení, nic významné neděje. O dalším osudu má více napovědět až posouzení jednotlivých variant lepšího železičního spojení Brna a Znojma - k dispozici je několik možných tras, počítá se s novostavbou části úseku zhruba v ose od Vranovic směrem k Hrušovanům.   

Titulní foto: Finále prací v Hrušovanech. Všechna fota autor.

Súvisiace odkazy