Zvláštní tramvajové jízdy v Liberci 20. června 2021

24.6.2021 8:00 Helmut Böhme

Zvláštní tramvajové jízdy v Liberci 20. června 2021

Pražská společnost Cegelec a. s. připravila ve spolupráci s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a libereckým Boveraclubem akci pro zájmovou veřejnost, v jejímž rámci bylo možné si mj. prohlédnout tramvaj typu GT6M, u níž Cegelec realizuje pro zákazníka z německého Zwickau modernizaci. Zároveň proběhly i zvláštní jízdy, zejména s tramvají typu Gotha T2-62.

Poté, co jsem si o akci přečetl zprávu na https://zdopravy.cz/specialni-tramvajovou-akci-v-liberci-doplni-jizda-kloubovym-autobusem-z-prahy-84451/, jsem se i přes velmi horké počasí rozhodl do Liberce podívat.

Protože se v Žitavě mění vlakový personál, mohl jsem pořídit záběr: vlevo je Trilex-Express do Drážďan, uprostřed Trilex-Express z Drážďan, kterým jsem přijel, a vpravo vlak společnosti ODEG do Forst(Lausitz).

V Liberci jsem zastihl dvě „ponorky“ řady 730 firmy Chládek a Tintěra s pracovním vlakem. Z Liberce jsem ještě jel vlakem do Vratislavic, abych stihl příjezd Tatry T3M do výhybny.

Tramvaj T3M číslo 8106 byla pro účel jízdy záměrně převázána na úzkorozchodné podvozky. Po focení jsem se vrátil tramvajovou linkou 11 na Fügnerovou.

Linka číslo 3 míří ze zastávky Fügnerova do ZOO. Na Fügnerově jsem dlouho hledal automat na jízdenky. Je vzadu, kde stojí auto, a potěšil mě sdělením „Mimo provoz“. Další automat u zastávky Rybníček sice fungoval, ale nabídl jenom 24-hodinovou jízdenku pro MHD v Liberci. Dál do Jablonce bych si musel koupit jednotlivou jízdenku. IDS IDOL není právě pro cizince vstřícný, pro celý sortiment jízdenek je třeba si pořídit Opuscard. Zákaznické centrum otevírá v neděli až o 13 h.

Linku číslo 11 jsem zachytil mezi zastávkami Textilana a U Lomu. Chtěl jsem hlavně T3M filmovat někde u trati. Když se ale do Vratislavic řítila policejní, záchranářská a hasicí vozidla, a potom se objevil autobus NAD s označením X11, bylo jasné, že se někde stala nehoda. Polední kurz s T3M se tak nekonal.

Ve vozovně je vlevo zachycen vůz GT6M ze Zwickau. Tyto tramvaje, vyráběné v letech 1993 a 1994 v AEG, jsou modernizovány za pomoci elektrické výzbroje od firmy Cegelec. Zájemce pouštěli do vozovny od 13:30 po skupinách

Ve 14:30 vyrazila do Lidových sadů tramvaj Gotha T2-62 na bezplatnou jízdu. Když jsme dorazili, musel nějaký dědek postavit své vnučky před vozidlo. Až jeden z fotografů volal „Děkujeme, že 42 fotografům zabráníte v tom, pořídit rozumné fotky“, odešel pryč.

Potom jsem jel vlakem do Jablonce nad Nisou, kde se právě křižují vlaky z a do Szklarské Poręby. Setkávají se tu tak rovnou čtyři „Stadleři“.

Na smyčce v Jablonci nad Nisou jsem zachytil historickou tramvaj typu 6MT č. 117, která sice přijela se zpožděním, ale ještě včas na to, abych se stihl vrátit dalším vlakem do Liberce.

Motorovým vozem směr Varnsdorf - pivovar Kocour jsem potom jel do Žitavy, kde jsem fotil poslední vlak z Oybinu, který přijel úplně bez cestujících. Lokomotivu řídila žena, jak jsem se dozvěděl z německého diskusního fóra, je to provozní ředitelka dráhy.

Další fotky: https://abload.de/gallery.php?key=j4ZnY7Bi

Videa:

Všechny fotografie pořízeny 20.6.2021 © Helmut Böhme

Upravil Jiří Mazal

Úvodní snímek: Liberec, Lidové sady, tramvaj Gotha T2-62, 20.6.2021 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy