Predpremiéra vlakov Pálffy a Štefánik vyšla na výbornú, pozývame vás na premiéru

1.7.2021 8:00 ''sc''

Predpremiéra vlakov Pálffy a Štefánik vyšla na výbornú, pozývame vás na premiéru

Milovníci jazdeckého športu síce tvrdia, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta, ale medzi tými, ktorí by im oponovali, by sme určite našli dostatok fanúšikov železnice. Nielen oni sa ale radi pokochajú pohľadom z okna vozňa či lokomotívy. Nostalgické, výletné, zážitkové, turistické, prázdninové vlaky – nazvite ich ako chcete – dávno nie sú doménou už len úzkej skupiny fanúšikov. Čoraz populárnejšie sú medzi širokou verejnosťou. S vlastnou atraktívnou ponukou, ako sme na stránke VLAKY.NET už informovali, teraz prichádza Trnavský samosprávny kraj.

Výletné vlaky Pálffy a Štefánik povozia malých i veľkých cestujúcich po známych i menej známych zákutiach Trnavského kraja. Pozrú sa do Smoleníc, na Záhorie a zavítajú až na Kopanice. A to s nádychom nostalgie v „mašinke“ – motorovom vozni 850 018 - s príznačným menom Túlavá, ktorú prevádzkuje OZ VLAKY.NET. Okrem nej sa na výletných vlakoch objavia aj motorový vozeň M 262.007, ktorý prevádzkuje Klub priateľov histórie železničnej dopravy a motorový rušeň T 458.1079 s osobným vozňom „Krásavec“, ktoré prevádzkuje Klub železničnej nostalgie Bratislava východ.


850 018 čaká pri prvom nástupišti žst. Bratislava hl.st. na svojich cestujúcich; 29.6.2021, © KOCR Trnavský kraj

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj v spolupráci so samosprávnym krajom bude vlaky vypravovať každú sobotu od 3. júla až do 11. septembra. Vlak Pálffy povozí cestujúcich z Bratislavy cez Trnavu do Smoleníc, či v inom variante z Nového mesta nad Váhom cez Trnavu do Smoleníc. Vlak Štefánik pôjde z Bratislavy, cez Trnavu, Smolenice a Jablonicu, až do Brezovej pod Bradlom, nad ktorou sa týči práve mohyla s ostatkami významného vedca, letca, diplomata a politika, rodáka z neďalekých Košarísk, Milana Rastislava Štefánika. Okrem toho budú mať cestujúci príležitosť povoziť sa výletnými vlakmi iba po trase malebnej Brezovskej lokálky, trati č. 117, na ktorej sa osobná doprava zastavila už vo februári 2003.


Divadelní herci ktorí hrajú príbeh o  rode Pállfyovcov; 29.6.2021, © KOCR Trnavský kraj

Predpremiéru absolvoval výletný vlak už v posledný júnový utorok. Na palube nechýbal ani predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Po jazde sa aj na jeho tvári zračila spokojnosť. Oficiálna stránka trnavského VÚC cituje jeho slová: „Pandemická situácia poznačila naše každodenné životy a výrazne ovplyvnila aj cestovanie na letné dovolenky. Viacerí hľadajú vhodnú alternatívu, ako stráviť prázdniny s deťmi aktívne a hlavne bezpečne bez toho, aby museli vycestovať do zahraničia. Preto sme sa rozhodli priniesť nový typ atrakcie, a to výletné vlaky. Ide o spôsob, ako deťom priblížiť históriu a kultúru, a ako im dať možnosť spoznať tie najznámejšie i menej známe miesta Trnavského kraja. Rovnako v nich vidím veľký potenciál na podporu cestovného ruchu.“


Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič; 29.6.2021, © KOCR Trnavský kraj

Lístky na vlak je možné si zakúpiť on-line v predpredaji na stránke trnavskej VÚC-ky https://www.krajzazitkov.com/sk/rezervacia/, a to aj vo variante, v ktorom je zahrnutá kyvadlová doprava prevážajúca výletníkov za atraktivitami danej lokality. Na ambicióznom projekte participuje aj Divadlo Jána Palárika v Trnave. To si pripravilo špeciálne predstavenie odohrávajúce sa priamo vo vlaku, ktoré malých i veľkých cestujúcich vtiahne priamo do bohatej histórie kraja, ktorým vlak prechádza. „Spojenie historického vláčika a príbehu, ktorý sa odohráva priamo pred očami cestujúcich, prináša radosť hlavne deťom. Cesta vlakom však ani zďaleka nie je to jediné, čo poteší malých aj veľkých výletníkov. V cieľových destináciách, v Smoleniciach a v Brezovej pod Bradlom, je pripravená rýchla a pohodlná kyvadlová doprava k hlavným miestnym atraktivitám. Tá umožní návštevníkom stihnúť pozrieť si viac zaujímavostí za kratší čas, čo je výhodou najmä pre rodiny s malými deťmi,“ cituje slová vicežupana a predsedu Krajskej organizácie cestovného ruchu Pavla Kalmana stránka trnava-vuc.sk.


Informácie o trase vlaku a ponúkaných zážitkov v cieľovej destinácii; 29.6.2021, © KOCR Trnavský kraj

Aj Miroslav Sekela, predseda OZ VLAKY.NET, ktoré zastrešuje prevádzku historických vlakov, srdečne pozýva všetkých záujemcov. Hovorí: „Jedným z najväčších lákadiel je vozeň Krásavec z roku 1911, ktorý patrí medzi skutočné unikáty. Celý vozeň, ako aj jeho interiér je vyrobený z dreva a len nedávno bol celý zrekonštruovaný. Ostatné vozne, motoráky a motorový rušeň boli v 60. až 80. rokoch 20. storočia bežnou súčasťou železničnej dopravy na území Československa. Postupne však boli rušené a nahrádzané modernejšími vozidlami a dnes ich už v bežnej prevádzke nenájdeme vôbec. Viaceré z nich predstavujú jediný dochovaný prevádzkyschopný kus na slovenských koľajniciach. Udržiavať historické vozidlá v stave schopnom prevádzky nás stojí veľa síl a prostriedkov. Je za tým celoročná snaha skupiny nadšencov pôsobiacich v železničných kluboch. O to väčšie zadosťučinenie všetci pocíťujeme, keď vidíme, že radosť zo zvezenia sa historickými mašinkami majú celé rodiny. Projekt vlakov Pálffy a Štefánik je unikátny, lebo v sebe spája cestovanie vlakom, turizmus, ale aj históriu a divadelné umenie. Zostáva nám len veriť, že pandémia nám tento rok neskríži plány a nám sa podarí odjazdiť celú sezónu.“


Po príchode do Smoleníc; 29.6.2021, © Miroslav Sekela

Utorková predpremiéra aj za účasti našich hostí vyšla na výbornú. Čo dodať? Niet príliš na čo čakať, určite nie na ďalšiu vlnu pandémie covid-19, a vlakmi po Trnavskom kraji sa treba prísť povoziť čo najskôr. Ideálne už túto sobotu 3. júla. Lístky na všetky vlaky zakúpite na stránke krajzazitkov.com.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy