Vlak do stanice Manželstvo

18.8.2021 8:00 Matej Šagát

Vlak do stanice Manželstvo

Pre cestu vlakom sa rozhodujeme z rôznych dôvodov. Niekedy ho využijeme len na prepravu z jedného miesta na druhé, inokedy je zase cesta vlakom primárnym cieľom. Niekedy je vlak len obyčajným prepravným prostriedkom, inokedy je zase symbolom cesty, na ktorú sa ním vydávame. A niekedy je jazda vlakom prienikom všetkých týchto dôvodov.

Svadobné vlaky nie sú práve častým javom na našich koľajách. Jeden takýto svadobný vlak bol pred niekoľkými dňami vypravený z Brna. Prečo sa preňho rozhodol a ako ho prežíval jeho priamy aktér - ženích?

Ačkoli ani jeden z nás není nějakým vlakovým nadšencem - srdcařem, a po ČR toho máme naježděno minimum, posledních 5 let nás pokaždé uchvátí dovolená ve Švýcarsku u mé sestry, kterou naopak trávíme kompletně a výhradně jen v prostředcích veřejné dopravy, tak nás vlaky trochu baví a pokud jejich použití dává v našich končinách smysl, nebráníme se jim :) . A protože nejlepší svatby a párty jsou ty, které vám utkví v paměti z jakéhokoliv důvodu, rozhodli jsme se jít cestou netradičních prostor a celkového pojetí jinak tradiční akce, kterou svatba je. Když jsme ještě navíc začali zkoumat, jak jsou na tom naši přátelé, rodiny s cestováním vlakem, u drtivé většiny se vybavily vzpomínky na koženkové Béčka, specifický odér, toalety s přímým výhledem na pražce a zákazem používání ve stanici... :) , byla volba svatby ve vlaku myšlenkou, kterou mělo smysl se zabývat.

Musím říct, že jsem nejdříve začal zkoumat podmínky různých soukromých dopravců, agentur pořádajících podobné akce a po jejich nabídkách jsem se ihned vrátil nohama na zem. Až jako posledního jsem oslovil dopravce největšího - České Dráhy.

Nabídka ČD mě velice příjemně překvapila a pak již celý příběh začal nabírat ten správný směr. Pár emailů, výlet z Brna na ONJ Praha na prohlídku nabízených vozů a jasné ukázání prstem na nabízený vůz Wrmz, který mají ČD upraven a vyčleněn na podobné akce (vnitřní ozvučení, plátno, projektor, osvětlení, klimatizace, variabilní vnitřní prostor,..) proti staršímu, nostalgičtějšímu vozu bez všech moderních atributů. Tím bychom ale přeci ostatním svatebčanům neukázali, jak moc se jejich vzpomínky míjí s realitou, žejo :)

Následně nastal čas na řešení cateringu. Zde jsme se po krátké úvaze společně shodli, že nemá cenu cokoliv a jakkoliv si zabezpečovat sami, proto jsme se, po obdržení seznamu spolupracujících cateringových společností a po obdržení jejich nabídek, rozhodli pro Chefs Service, kteří mají se zabezpečováním cateringu na podobných akcích dlouholeté zkušenosti. Pan majitel je také od mala nakloněný železnici a musím přiznat, že toto vše se projevilo hned na první nabídce. Následovala druhá návštěva ONJ, už pro konkrétní doladění detailů servírování, rozmístnění stolů, židlí, apod..

Toto vše jsme řešili již v létě 2020, s plánovaným termínem svatby v listopadu. Bohužel nám do toho hodil vidle Covid. Že to podnikneme teď, jsme se rozhodli relativně nedávno, asi dva měsíce předem, kdy se jen všechny předchozí emaily a domluvy oprášily, změnily se datumy a hurá do toho.

Technicky pro fandy, co si pamatuji:
- vůz Wrmz upravený pro podobné akce, nevyskytuje se na běžných vlacích
- jako druhý vůz jsme chtěli "nějaký velkoprostor se sedačkami naproti sobě a se stolíky", nakonec nám byl připojen Bdpee 231 a v průběhu akce se jevil jako dokonalá volba (velká "předsíň" na stoličky apod., sedačky naproti sobě, sklopné stolky,...)

Poslední neznámou do poslední chvíle, víceméně skutečně překvapení pro mě, bylo HDV které se ráno na nádraží Brno - Královo Pole objeví. Když jsem při ranní obhlídce místa činu zpatřil Eso 362 160, byl jsem štěstím bez sebe. Ne proto, že by mi plecháč, které jsou na našich tratích vidět nejvíce, vadil - ono v tom vagonu za nim nepoznáte, zda ho táhne to nebo ono, ale celkový vzhled soupravy byl prostě ladnější, modernější, uhlazenější.

Oba vozy, již s připraveným cateringem byly do Brna - Králova Pole navezeny na závěsu ranního EC 273, kdy se zde odvěsily, rychle přeposunovaly na poslední 12. kolej a již jsme se mohli věnovat přípravám.

Trasa našeho svatebního vlaku pak byla vymyšlena předem na zhruba 5 hodinové okruhy, s hodinovou pauzou. Ale vše, jen rámcově, kdy jsme se přizpůsobili možnostem grafikonu, tratě, času. Taknějak nám to bylo vlastně jedno :)

První kolo proběhlo tedy: 11:00 Brno-Královo Pole - 13:30 Čáslav (obrat 30 minut) - 16:30 Brno-Královo Pole
Druhé kolo, abychom dodrželi plánovaný konec akce kolem desáté hodiny večerní, proběhlo trochu zkráceně, i díky pozdějšímu odjezdu na naši žádost: 17:20 Brno-Královo Pole - Golčův-Jeníkov (obrat 30 minut) - 21:50 Brno-Královo Pole

Na jakém vlaku se pak následně vozy vrátily do Prahy, bohužel nevím.

Za mě na závěr mohu říct, že i když jsou ČD obrovským kolosem a zpočátku jsem nevěřil tomu, že se relativně rychle a jednoduše dostanu k nějaké nabídce a domluvě, jsem velice potěšen přístupem, komunikací a domluvou při řešení naši svatby. Stejně tak patří obrovské díky Chefs Service za jejich služby, které mohu jen a jen doporučovat a chválit.

Za nás za všetkých prajeme mladomanželom dlhé a šťastné manželstvo, naplnené láskou a vzájomným porozumením a veríme, že zlatú svadbu budú sláviť opäť v špeciálnom svadobnom vlaku.

Fotografie použité v článku: archív autora