Naše téma: jaký nástroj Správy železnic pro online polohu vlaků využíváte?

30.8.2021 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Naše téma: jaký nástroj Správy železnic pro online polohu vlaků využíváte?

Správa železnic nabízí hned dva způsoby, jak můžete sledovat online polohu vlaků. Vedle staršího a osvědčeného nástroje GRAPP (Grafická prezentace polohy) existuje i Interaktivní mapa Správy železnic. Podívejme se blíže na oba systémy.

 

 

GRAPP je grafický nástroj pro sledování polohy vlaku v reálném čase. Systém také obsahuje seznam projížděných stanic a zastávek, kde je uveden předpokládaný průjezd v souvislosti se zpožděním spoje a také pravidelný čas průjezdu daným dopravním bodem. Je zde možné sledovat veškerý pohyb osobních vlaků v síti Správy železnic, po přihlášení zaměstnaneckým účtem je možné sledovat i nákladní vlaky.


Náhled na Interaktivní mapu Správy železnic

Interaktivní mapa Správy železnic byla spuštěna v roce 2019 a obsahuje základní informace o investičních akcích Správy železnic, významných opravných pracích a připravovaných Rychlých spojeních včetně vysokorychlostních tratí. Důležitou součástí jsou aktuální údaje o poloze vlaků, mimořádných událostech a omezeních provozu, nechybí ani přehled informačních tabulí. Součástí aplikace jsou i aktuality zaměřené na oblast investiční výstavby, které zpravidla odkazují na sociální sítě Správy železnic a na konkrétní stavbu v interaktivní mapě.

V zásadě lze říci, že Interaktivní mapa Správy železnic je šířeji zaměřena a obsahuje více funkcí než GRAPP, který naopak může vyhovovat řadě uživatelů díky svému jednoduššímu ovládání.

Na závěr pro vás máme dvě otázky:

  • Používáte některý z nástrojů pro online sledování vlaků?
  • Pokud nějaký používáte, tak který a proč?