Jak jsem trochu neúspěšně cestoval k Severnímu moři

7.9.2021 8:00 Helmut Böhme

Jak jsem trochu neúspěšně cestoval k Severnímu moři

DB občas posílá zákazníkům kupóny s časově omezenou platnosti. Protože mi u mého kupónu vypršela platnost 31. 8. 2021, vybral jsem si datum 26. 8. pro výlet na historické tramvaje v obci Schönberger Strand (spolková země Schleswig Holstein).

Protože cestování železnicí přes noc by znamenalo několikahodinový pobyt v Berlíně anebo v Lipsku, vybral jsem si přímý spoj Flixbusem s odjezdem v Drážďanech v 23:10 h a příjezdem do Hamburku o 6:05 h. Z Berlína jsem byl v dolní části autobusu úplně sám a mohl jsem si udělat pohodlí. Dorazili jsme se 30minutovým zpožděním, což mi ale nevadilo, neboť vlak do Kielu mi jel až v 7:19 h.


Hamburg Hbf, EC do Čech

Trochu trvalo, než jsem našel občerstvení za rozumnou cenu. Potom hlásili, že můj vlak prý má z provozních důvodů 15 min zpoždění, ale nezmínili se o tom, co v je Čechách standardem: „Ohlášená doba zpoždění se může měnit“. Naštěstí jsem zůstal na nástupišti, vlak z Kielu přijel včas, obracel se na můj vlak a odjel včas.


Posprejovaný vlak na hlavní stanici v Kielu

Se zděšením jsem si všiml, že přední souprava byla celoplošně posprejovaná, takže se na levé straně ani nedalo podívat z okna. Asi chtěli tu soupravu v Hamburku vyřadit, ale potom si to rozmysleli, a posprejovaná část odjela na odstavnou kolej až v Kielu.


Vpravo vlak do Kiel-Oppendorfu, vlevo do Lübecku

Do mého cíle sice vede železniční trat', je ale víc jak 40 let bez osobní dopravy. Zatím jedou osobní vlaky jenom do stanice  Kiel-Oppendorf, zbytek se rekonstruuje a až od prosince 2022 bude obnoven provoz v celé délce.


Kiel-Oppendorf

Byly prázdniny, tak cestovalo jenom 5 osob. Jinak ale spoje prý hodně používají studenti anebo pracující, co nechtějí uváznout autem v zácpách v městě.


V pozadí odbočka do přístavu

Kromě toho v Oppendorfu odbočuje používaná vlečka do přístavu a kolej v popředí svědčí o tom, že tu kdysi bylo nákladiště. Do Schönbergu bych sice mohl z hlavního nádraží v Kielu cestovat přímo autobusem, ale chtěl jsem se seznámit s trati, i když jsem musel v Oppendorfu asi 100 m jít pěšky na autobusovou zastávku. Řidič koukal udiveně na QR kód celodenní jízdenky podle SH-Tarifu, ani čtečka ho nějak nepochopila. Protože pod kódem bylo verbálně napsáno, o co se jedná, jízdenku nakonec uznal.

Problém je asi v tom, že v Schleswig-Holsteinu existuje celoplošný SH-tarif a kromě toho ještě regionální IDS jako HVV (Hamburger Verkehrsverbund) a KVG (Kieler Verkehrsgesellschaft). Místní přistupující vesměs zaplatili v hotovosti očividně podle místního tarifu.


Informace o železnici

Protože tramvaje měly jezdit až od 11 hodin, šel jsem v Schönberger Strand k pobřeží a přečetl jsem si informační tabule.


Konečná stanice Schönberger Strand

Potom jsem si prohlédl nádraží, odkud o víkendech jedou historické vlaky v úseku Schönberg – Schönberger Strand, někdy i do Probsteierhagenu.


Tramvajová trat’

Hned vedle je okružní tramvajová trat’, kde ale visela cedule, že toho dne tramvaje nepojedou. Když jsem si následujícího dne u spolku stěžoval, přišla mi omluva, že trat’ provozují dobrovolníci a zodpovědný pracovník toho dne bohužel onemocněl. Jako odškodnění mi nabídli svezení zadarmo, kdybych se tam zase objevil. Inu, když bude v roce 2022 obnovená železniční doprava, budu o tom uvažovat.


Schönberg

Pak jsem jel autobusem do Schönbergu, kde je vystavena historická souprava. Po nákupu potravin jsem nastoupil do autobusu, který odvezl školáky zpět na vesnice. Bylo zajímavé sledovat venkovskou architekturu. V jedné vesnici starší manželský pár zoufale mával, ať jim autobus zastaví, protože nenašli zastávku. Řidič jim vyhověl, vždyť tak měl tržbu.

Konečná autobusu má podivný název „Laboe“. Nedalo mi to a podíval jsem se na internet. Vyšlo najevo, že se jedná o slovanský název s významem „labuť“. Dál jsem jel už městským autobusem linky 14. Mladý řidič, nějaký cizinec, mi řekl, že mám QR kód přiložit k označovači, ten ale byl asi jenom pro tarif KVG. Tak mi řekl, ať to vyzkouším u označovače ve středu vozu. Ten zčervenal a pípal, něco se mu taky nelíbilo, řidič to už naštěstí neřešil.


Příspěvky na studium i pro kočky

U hlavního nádraží mě obveselil volební plakát satirické strany „Die Partei“.


Gravita posunuje v přístavu Kiel

Po svačině na hlavním nádraží jsem šel do přístavu a byl jsem naštvaný, že jsem nevyšel dřív, protože právě posunovala lokomotiva. Ale ještě nebylo pozdě. Strojvůdce obsluhoval svou lokomotivu dálkovým ovladačem a právě si sestavoval vlak. Tak jsem tu činnost tak dlouho filmoval, dokud jsem mohl sledovat vlak pěšky.


Lokomotiva 218.497 se chystá na vlak do Lübecku

Potom jsem se ještě podíval na hamburské zhlaví hlavního nádraží a rozhodl jsem se pokračovat do Hamburku o 30 min dřív, co se ukázalo jako moudré, neboť v Pinnebergu jsme předjeli pokažený IC a kvůli problému u nějakého přejezdu jsme dorazili se zpožděním. V Hamburku byl na hlavním nádraží chaos, vlaky měly zpoždění až do 90 min a ten můj dorazil se zpožděním 25 min, protože nějací chuligáni skákali v Hamburku do kolejiště, takže policie uzavřela trať.

Paní vlakvedoucí kárala cestujícího, že je zakázáno na nástupišti kouřit, a potom na každé stanici otravovala hlášením, že je třeba nosit respirátor FFP2, a kdo chce něco konzumovat, má si jídlo rychle cpát do úst, a potom žvýkat pod maskou. Kvůli naložení a vyložení jízdních kol se po cestě zvýšilo zpoždění na 44 min, a tak mi vyšel přestup v Dresden-Neustat tak tak. Aspoň jsem tam nemusel podle jízdního řadu 49 min čekat.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=jReS5q8w

Všechny fotografie: 26. 8. 2021 © Helmut Böhme

Úvodní snímek: Konečná stanice Schönberger Strand