Jak mi nevadila stávka německých strojvůdců

10.9.2021 8:00 Helmut Böhme

Jak mi nevadila stávka německých strojvůdců

2. až 6. září odbory německých strojvůdců vyhlásily opět stávku. V německých internetových fórech někteří diskutující brojí proti tomu, že se na železnici objevili soukromnici, ale právě ti v těchto dnech způsobili, že se doprava na kolejích nezastavila úplně.

S hrůzou už myslím na to, že pod mými okny od prosince 2021 zase pojede DB. Momentálně zde jezdí Mitteldeutsche Regiobahn (MRB), patřící pod koncern Transdev, jejichž zaměstnanci nestávkují. Doprava do oblasti Lužice také funguje, neboť tam jezdí Trilex, patřící pod Die Länderbahn. Do Lipska jezdily vlaky DB v dvouhodinovém taktu, ale až po 9. hodině.


Dresden-Neustadt, zatímco pracovnici DB Netz mažou výhybky, vlak firmy HVLE (Havelländische Eisenbahn) míří na hlavní nádraží

2. září jsem použil spoj v 9:22 z Dresden-Neustadtu do Nünchritzu. Tato zastávka slouží až od roku 2003, kdy byla zároveň zrušena zastávka Weißig pro malé využití. Vlak měl mírné zpoždění, tak jsem musel utíkat, aby mi neodjel přípojný autobus, který jsem použil až do zastávky Röderau, železniční přejezd. Poblíž jsou totiž dva trojúhelníky, takzvané Röderauer a Zeithainer Bogendreieck, a proto je tam největší pravděpodobnost vyfotografovat vlaky.


Röderau

Nazdařbůh jsem nejprve šel na nádraží Röderau na trati do Jüterbogu, kde sice už není osobní, ale zato silná nákladní doprava. A ejhle, hned tam posunovala motorová lokomotiva, která se vydala na cestu do Drážďan.


Nádraží  Röderau

Přijímací budova je v soukromých rukou a majitel tam přidal ceduli, že strojvedoucí tam nemají co vyhazovat odpadky, kdo to má po nich uklízet.


Kontejnerový vlak firmy Emons míří do Drážďan, v pozadí kostel sv. Michala obce Zeithain

Potom jsem si našel vhodné místo na filmování se sluncem v zádech.


To musel byt nějaký stávkokaz :-)


Modrá lokomotiva jede do Berlína, a musí proto čekat na protijedoucí vlak z Drážďan

Potom to šlo jako po másle, což je vidno na mém videu. Po 13. hodině asi byla polední přestávka, a protože delší dobou žádné vlaky nepřijely, jel jsem autobusem do Riesy a dál vlakem v 13:45 h do Drážd’an.


Niederau, "Ragulin" pod dráty!

Na další výlet 4. září jsem si vzal jízdní kolo. Vystoupil jsem v obci Niederau, a potom jel severním směrem k přejezdu, kde jsem měl v pohledu jak lipskou, tak berlínskou trat’. Vlaky jsem zachytil na tomto videu.


Radebeul Ost

Potom jsem něco udělal pro zdraví a šlapal na kole nahoru do lesa. Bohužel jsem špatně odbočil, chtěl jsem do Moritzburgu, a protože mi rozcestník ukázal cestu na nádraží Radebeul-Kötzschenbroda, vydal jsem se tím směrem. Cesta vedla prudce z kopce. Je tam zóna 30 km/h, co mladá řidička před mnou vzorně dodržela. Protože jsem nebrzdil, dosáhl jsem 38 km/h , jak mi ukázal světelný radar na ulici. Vlastně jsem chtěl jet tramvaji č. 4 na nádraží Radebeul-Ost, jelikož však byla přeplněná, předčasně jsem vystoupil a pokračoval na kole.

5. září končily v Sasku školní prázdniny, a proto dělala úzkorozchodka zvláštní jízdu pro žáky první třídy, Děti tradičně dostávají kornout s cukrovím. Vlak jsem použil do zastávky Bärnsdorf, odkud to bylo jenom několik kilometrů domů.

Fotogalerie: https://abload.de/gallery.php?key=jcIEK9ON

Všechny fotografie © Helmut Böhme

Úvodní snímek: Niederau, "Ragulin" s nákladní vlakem se prohání pod trolejovým vedením, 2.9.2021 © Helmut Böhme