Jak jsem skoro týden strávil na Slovensku

8.10.2021 8:00 Helmut Böhme

Jak jsem skoro týden strávil na Slovensku

Cílem mé cesty bylo město Prešov. Jako ateistu mě ale nezajímala návštěva papeže, nýbrž skutečnost, že 14. 9. byla místní MHD zdarma. Kromě toho jsem 18. 9. navštívil festival parních lokomotiv v Trenčianské Teplé.

Přesně podle jízdního řádu jsem dorazil 14. 9. do Kysaku. Jako přípoj do Prešova mi přišla souprava s „Honeckery“, zatímco jsme se v Ličartovciach křižovali se zvláštním vlakem s moderními klimatizovanými vozy.


Kysak

Z prešovského nádraží jsem odjel prvním trolejbusem, co právě přijel, na Sídlisko III. Tam mě zaujal podivný jízdní řád linky 17, co jezdila jen v pracovní dny od 5:30 do 7 hodin v půlhodinovém intervalu.


Sídlisko III

Zajímalo mě, kdo takovým autobusem vůbec jezdí, tak jsem se svezl do Širpa. Je tam průmyslový park, tak jde asi o návoz pracovníků. Linka 17 hned po příjezdu jela nazpět, předtím zmizel i trolejbus linky 7. Bylo 7:21 a protože jízdní řád na zastávce ukázal hodinový interval od 7:01, předpokládal jsem správně, že toho dne asi platí zvláštní jízdní řád. Za chvíli přišla další sedmička, ve které jsem byl až na konečnou Budovateľská jediným cestujícím. Vyvěsit aktuální jízdní řád asi nikdo nepovažoval za nutné. Řidič si ostatně stěžoval kolegovi, jak je to zbytečné, když s ním nikdo nebo skoro nikdo nejezdí.


Budovateľská

Na zastávce fotili i dva slovenští šotouši. Řidič linky 5 pak přistavil svůj trolejbus, ale nám naznačil, že nastoupit můžeme až v čase odjezdu. Pak na mě zavolal řidič zvláštní linky 38, že odjede dřív, a pokud chci, mohu nastoupit. To jsem udělal a na nádraží jsem zase vystoupil. Protože jsem viděl, že právě odjel zpožděný manipulační vlak do Lipan, rozhodl jsem se ho sledovat osobním vlakem.


Sabinov

V Sabinově jsme manipulák dohnali. Sice jsem věděl, že se tam bude posunovat, ale jel jsem dále do Lipan.


Lipany

Tam byl „plný dům“. Přijel jsem Jánošíkem vlevo


Lipany, Mn dokončil práci

Manipolák potom přijel dříve, 752.052 odvezla vozy naložené dřevem a přistavila prázdné. Vlak má vlastně trasu dále „podle potřeby“ do Plavče, ale nevím, zdali ji vůbec někdy využije. Toho dne ovšem potřeba nebyla, železničáři si šli nakoupit potraviny a připravili se na cestu zpět po obědě.


Prešov, Čierny most

Po návratu do Prešova právě odcházeli věřící ze mše domů, tak jsem raději šel na nádraží.


Nástupište 3 stanice Prešov

Tam právě policisté pokutovali nebo odháněli lidi, co si chtěli zkrátit cestu přes kolejiště. Jednotka ř. 460 potom odjela málo obsazená jako zvláštní vlak do Plavče.


Solivar

Potom jsem se vozil na ostatních trolejbusových linkách, např. Linkou 1 do Solivaru. Večer jsem potom odjel do Košic, kde se manželka s druhou sestrou střídavě stará o dementní tchyni.

Fotogalerie z toho dne je na https://abload.de/gallery.php?key=jtrnCasG


Moldavská cesta

16 .9. jsem šel pěšky na nádraží a fotil jsem tramvaje. Ta na snímku právě odjíždí do vozovny.


R 812 do Bratislavy dostane černou stužku

Toho dne byl den černých stužek, jak se můžete dočíst na https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/8128-Cierne-stuzky-na-lokomotivach/


Lokomotiva 730 jela později pro štěrk


Posun se dělá motorovými i elektrickými lokomotivami


I vagon z mé vlasti se objevil


162.002

Výpravčí už dal povel k odjezdu, ale lokomotivě se jaksi nechtělo. Uplynulo ještě pár minut, než se vlaku podařilo odjet.


Vpravo přijel EC 182 z Budapešti – jen s dvěma vozy


REX 1901 do Strážskeho

REX 1901 potom odjel do Strážskeho, kam měl teoreticky jet manipulák do Nižného Hrabovce, to se však nestalo. Tak jsem se vrátil přes Michaľany do Košic. Protože na tramvajové trati do sídliště Nad Jazerom byla výluka, chtěl jsem zdokumentovat změny ve vedení tramvají. Devítka a R-ka končily na VSS, križovatka, zatímco trojka a sedmička končily v Barci, kam jinak jezdí čtyřka.


VSS, křižovatka


Barca


Ryba

Pro čtyřku proto v Barci není místo, a proto končí ve smyčce Ryba.

Další fotky z toho dne najdete na https://abload.de/gallery.php?key=jFoRMHuT

17. 9. jsem se chtěl setkat s německým kamarádem, který se též pohyboval na Slovensku. Jeho snímky si můžete prohlédnout na https://www.bahnforum-visegrad.de/showthread.php?tid=3300 a https://www.bahnforum-visegrad.de/showthread.php?tid=3329

Protože ale celý den pršelo, odřeknul jsem setkání a zůstal jsem v Košicíh. 18.9. jsem pak odjel na festival parních lokomotiv v Trenčianské Teplé, o tom později.

Všechny snímky © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Lipany, všechny staniční koleje jsou obsazeny

Súvisiace odkazy