Začína rekonstrukce tratě Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb

14.3.2022 8:00 Helmut Böhme

Začína rekonstrukce tratě Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb

V rámci rekonstrukce dojde k obnově traťového úseku Děčín východ (mimo) - Děčín-Prostřední Žleb (mimo), který je součástí nákladního koridoru Transevropské dopravní sítě (TEN-T). Rekonstrukcí projde taky 265 m dlouhý most přes Labe, jehož nosná konstrukce je na hranici své životnosti. Když je v přístavu soutěž pákových drezín, soutežní trať vede právě přes tenhle most.

V rámci stavby dojde také k sanaci Děčínského tunelu, výměně železničního svršku a spodku a opravě trolejového vedení. S ohledem na malé poloměry směrových oblouků, traťová rychlost zůstane stejná, jako byla před rekonstrukcí - 50 km/h.


Rekonstruovaný úsek na mapě. Zdroj: Správa železnic

Podrobnosti o stavbě jsou uvedené na, i když ne úplně aktuálním, letáku Správy železnic. V tom dokumentu je uvedeno zahájení stavby 4/2022. Asi přerozdělili své prostředky, protože jim vláda zkrátila peníze.


Zhotovitele už jsou známý; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

MHD jsem se 3. března jsem přesunul do ulice 28. října, odkud už není daleko do staveniště. Pilní pracanti tam právě z tunelu tlačili vozík. Trochu dál se pomoci pracovního vlaku odstranilo trakční vedení, co se rekonstruuje.


Rekonstruovaný tunel; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme


Odstráněné trakční vedení; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Tam, kde je dřevěná bariéra, byla vyšlapaná cesta přes koleje. To se budou obyvatelé ale těšit, když jim tam postaví protihlukovou stěnu už neumožnující jim překročit koleje. Ale slouží to i bezpečnosti, neboť vlaky tam nejeli jen málo.


Přípravní práce před výstavbou protihlukové bariéry; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Potom jsem šel nahoru do vyhlídky Bohemia, umožnující pohled na tratě v Děčíně. Vlaky, co jsem odtud filmoval , jsou na mém kanálu na Youtube.


Pohled z vyhlídky; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Část nové mostní konstrukce je už připravená na přistavě. Jel tam i dvoucestný bagr, účel jeho činnosti mi však unikl.


Část mostní konstrukce; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Protože provoz nebyl příliš silný a bylo mi zima, šel jsem na východní nádraží, kde brblala 753.301 s prázdnými vozy na odvoz dřeva, chystající se asi do Šluknovského výběžku. Na druhé straně projel kontejnerový vlak od Metransu, co se tam v době bez výluky jen tak nevidí. Žralokem z Rumburka jsem potom jel na hlavní nádraží a přestoupil jsem do vlaku směr Praha.


753 301-1 Děčín východ; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Když potom ještě přijel Žralok z České Lípy, řekl člen vlakového doprovodu: „Ten je však úplně prázdnej, na co jsme na něho vůbec čekali?“ Zpoždění 5 min jsme na cestě dohaněli. V Roudnicích nad Labem se přesunuli práce na nádraží směrem na labskou stranu.


Roudnice nad Labem; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

V Hněvicích jsem vystoupil a dokumentoval provoz. Video projíždějících vlaků je k dispozici na Youtube. Mezitím jsem si ještě nechal odvézt zeleným autobusem přes Labe do Štětí pro nákup a potom zpět.


Hněvice; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Vrátil jsem se do Ústí, odkud jsem jel syslovlakem do Litvínova. Tu je vidno kousek Kozí dráhy do Děčína, která je do Telnice mimo provoz.


Oldřichov u Duchcova; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme


Rychlostník pro Kozí dráhu; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

A nebudete to věřit, ale to je rychlostník pro Kozí dráhu platící až do značky zakazující jízdu na předchozí fotce. To aspoň vzbudí naděje, že se někdy i obnoví vyloučený úsek.

V Litvínově jsem si prohlédl rekonstruovanou supermoderní nádražní budovou . Na K-Reportě si ovšem někdo stěžoval, že se ani nenamáhali v čekárně instalovat topení.


Litvínov; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Aby to nebylo příliš nudně, přesunul jsem se do zastávky Litvínov město a jel vlakem Die Länderbahn do Mostu. Tam bych sice stihl přestup do panteru do Děčína, chtěl jsem ale jet novou soupravou Interjet rychlíku do Prahy.


Zastávka Litvínov město; 3.3.2022 (c) Helmut Böhme

Před západním nádražím v Ústí jsme ale zastavili a paní průvodčí nám oznámila, že na hlavním nádraží je jakýsi  technický problém a nikdo neví, kdy se jede dál. Během několik minut jsme si ale zase dali do pohybu a rychlík Arrivy do Liberce dokonce na nás čekal. Dokumentační video z této částí cesty je k dispozici na Youtube. Z Děčína jsem potom soupravou Railjet jel zase domů.


Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=k4NeqoF9

 

Súvisiace odkazy