V Magdeburgerforthu pokračovalo obnovení úzkokolejky

21.5.2022 8:00 Helmut Böhme

V Magdeburgerforthu pokračovalo obnovení úzkokolejky

15.5. jsem navštívil bratra bydlícího ve vesnici nedaleko Bitterfeldu. Protože jsme se dozvěděli, že do muzejní železnice v Magdeburgerforthu byla zapůjčena lokomotiva 99.1608, vydali jsme se tam, abychom zjistili, co je u nich nového.

O trati jsem tu informoval v roce 2021. Sice bychom se tam dostali i veřejnou dopravou, ale bratra neodradily ani vysoké ceny benzínu, a proto jsme vyrazili autem.


Nádraží Ziesar

Protože jsme měli ještě dost času, zastavili jsme v bývalem železničním uzlu Ziesar, kde po železnici už není žádná stopa, jenom přijímací budova je obydlená.


Magdeburgerforth, příprava lokomotivy

Okolo 9:30 h jsme dorazili na nádraží Magdeburgerforth.


Doplnění uhlí

Až po několik pokusech se podařilo nastavit sklon pásového dopravníku tak, aby uhlí směrovalo nahoru do tendru.


Nová kolej ke skladišti

Občas na trať vyrazí učni odborného učiliště pro stavbu kolejí, kteří tu vybudovali i kolej ke skladišti.


Magdeburgerforth Mitte

Po desáté hodině jsme vyrazili prvním vlakem ve vyhlídkovém voze, který slouží i jako výčep a bufet, do nové konečné. A dobře jsme udělali – další spoje byly tak přeplněné, že bychom tam ani nenašli vhodné místo pro filmování a focení za jízdy. Lokomotiva zde objížděla vlak.


Hadrářská zastávka

Na „hlavním nádraží“ se vzadu připojila motorová lokomotiva, protože na druhém konci dráhy není kolejové rozvětvení. Potom jsme vyrazili na trať pěšky a filmoval jsem vlak zvenčí: https://youtu.be/9uNhd7Epe-A


V restauraci

Pak už byl čas na oběd. Na nádraží byly stánky s občerstvením, ale i restaurace, kde jsme si nejprve dali klobásy a na to ještě kávu a koláče za příznivé ceny. I jízda vlakem za 8,00 € není drahá.


Zahradní dráha

Potom jsme ještě fotili zahradní dráhy a jeli jsme polní dráhou.


Altengrabow

Spolek plánuje pokračování dráhy do Altengrabow, kde končí i normálněrozchodná dráha z Biederitzu, kde je osobní doprava zastavená, je ale občas používaná armádou pro vojenské transporty. Trochu problém bude budování přejezdu, protože projektování a schválení jsou vždy drahé záležitosti.


Loburg

Na zmíněné normálněrozchodné dráze existuje nádraží Loburg, odkud občas vyrazí i muzejní vlaky. Bratr mě potom vyhodil v městě Zerbst, odkud jsem pokračoval regionálním expresem do Lipska na hl.n. Oficiálně DB sice tvrdí, že se jednominutový přestup tam nedá stihnout, věděl jsem ale, že přijedeme v 15:59 h na nástupiště č. 15, tak jsem se postavil u prvních dveří, výstup je vpravo, utíkal jsem k nástupišti č. 21 a stihl jsem regionální expres sice s odjezdem v 16:00 h, ale ten kvůli ostrým obratům i tak skoro nikdy neodjede včas, o čemž filozofovali i dva mladíci v předchozím vlaku a i oni to stihli.

Ve vlaku domů jsem si potom stěžoval u paní průvodčí, proč nedávno rekonstruované Desiro topí, i když by při tomto počasí spíš mělo chladit, a ona na to, že v přední části je to lepší.

Člověk může na té trati byt rád, když vlak vůbec jede. V poslední době dost času slyším z nástupiště hlášení, že vlak je zrušen bez náhrady, někdy „kvůli opravě na vozu“, někdy „kvůli krátkodobému onemocnění personálu“. Když tam ještě jela MRB, dokázali v těch případech aspoň organizovat NAD.

Další faotografie naleznete ve fotogalerii: https://abload.de/gallery.php?key=kE2lGbmH

Všechny fotografie 15.5.2022 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy