Optimalizace nákladní železniční trati Děčín východ - Prostřední Žleb (téměř) dokončena

7.3.2023 8:00 Helmut Böhme

Optimalizace nákladní železniční trati Děčín východ - Prostřední Žleb (téměř) dokončena

Jak v dopravní zprávě na vlaky.net už zaznělo, jezdí od 23. 2. 2023 přes nový Labský most v Děčíně opět nákladní vlaky. Provoz jsem filmoval 26. 2. a 2. 3.

 

 

 

Na https://mapy.spravazeleznic.cz/vlaky Správa železnic píše: „Předmětem stavby je celková optimalizace dotčeného traťového úseku v délce cca 1 300 m. Hlavní náplní stavby je náhrada nosné konstrukce stávajícího mostu přes Labe z roku 1916 a kompletní sanace 395 metrů dlouhého děčínského tunelu. Realizace projektu je spolufinancována Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF).“ 26. 2. jsem jel S-Bahnem do Bad Schandau a U28 do Děčína, protože cena pro noční vlak Canopus by byla příliš vysoká.


Děčín hl.n.

V Děčíně se asi zavazadlovému vozu rychlíku do Prahy nechtělo, a tak byl vyměněn jiným.


Bývalé stavědlo a odstavené lokomotivy

Fotil jsem odstavené lokomotivy soukromých dopravců. Když jsem chtěl z nádražní budovy ven, nikde nefungovalo otevření dveří. Železničářka vysvětlila cestujícím, že je porucha snímačů a jediná možnost dostat se z budovy ven je jít schody dolů, a potom podchodem.

Naopak venku běhali zoufalí cestující od jedněch dveří ke druhým. Některým jsem vysvětlil, co se stalo, a potom jsem MHD jel na zastávku 28. října, odkud to není daleko na vyhlídku Bohemia, kde jsem od 8:30 do 11:15 h filmoval, ale vlaku přes nový most jsem se nedočkal. Celkem zamrzlý při chumelenici a silným větrem jsem to potom vzdal.


Tunel před mostem

Kdybych ještě 5 min počkal, dočkal bych se. Návrat bych nestihl, tak jsem aspoň dokumentoval vlak před vjezdem do tunelu.


Žélenky

Vlakem jsem pokračoval do Teplic, kde jsem omylem nastoupil do autobusu linky 484 namísto 482.


Řetenice

Když jsem si toho během cesty všiml, zjistil jsem, že můžu v obci Žélenky přestoupit na vlak a s dalším přestupem v Řetenicích se dostat do Úpořin, kam jsem vlastně chtěl. Alespoň jsem tak poznal vesnice, kam bych se jinak nikdy nedostal a zase jsem žasl nad tím, že Ústecký kraj objednává i o víkendech málo vytížené autobusové spoje na venkově.


Úpořiny

Z nádraží v Úpořinech jsem potom šel pěšky do restaurace u Pondělníků, kde trochu opožděné oslavili masopust. Správným autobusem jsem se potom vrátil do Teplic a vlakem domů. Fotogalerie toho výletu je zde, a video z večerního Děčína zde.


Děčín hl.n.

2. 3. jsem při sice chladném, zato slunečném počasí jel Canopusem do Děčína, kde Arriva přijela s 15minutovým zpožděním z Liberce.


Rozložení starého mostu

Zase jsem jel na vyhlídku Bohemia, kde jsem fotil, jak se rozřeže starý most.


Prostřední Žleb

V Prostředním Žlebu se shromáždily nákladní vlaky a některé i projely po novém mostě.


Úštěk

Přes Ústí nad Labem a Lovosice jsem potom jel do Úšteku, odkud jsem pro zlepšení kondice po zimní lenivosti putoval ke hradu Helfenburk.


Helfenburk

Na cestě jsem potkal starší paní, která venčila psa, a ptal jsem se na cestu, protože označení na silnici nebylo jednoznačné. Tvrdila, že musím strmou lesní cestou dolů, a potom doleva. V lese cestu pravděpodobně vyplenili divočáci, a potom jsem se objevil na skalnaté plošině, odkud vedla jen strmá pěšina do údolí, kde se naštěstí nacházela označená cesta, která vedla k hradu. Jenom jsem se divil, proč hrad postavili hluboko v lese, a ani na internetu jsem se o tom nedozvěděl.


Ostré

Na hradě byly značené cesty na autobus do obce Ostré doleva 3,5 a doprava 2,5 km. Pochopitelně jsem volil kratší cestu, když jsem ale dorazil ke kopci, bylo tam zmatené označení, že se mám vrátit po cestě, kterou jsem právě přišel. Nadávajíc jsem odbočil doleva, ta cesta vedla zpět ke hradu, dolů do údolí a na druhé straně zase nahoru. 7 min před odjezdem autobusu jsem dorazil na zastávku. Řidička autobusu se těšila, že měla aspoň jediného cestujícího a i vlak do Lovosic řídila žena-strojvůdkyně.


Mn v Děčíně

V Děčíně jsem potom fotil úplně poddimenzovaný manipulák …


810 z Rumburka

… a pomalu historické vozidlo z Jedlové, než jsem se zase vrátil domů.

Fotogalerie je zde.

Súvisiace odkazy