Oslava na německé úzkorozchodky Goßdorf-Kohlmühle – Hohnstein

30.8.2023 8:00 Helmut Böhme

Oslava na německé úzkorozchodky Goßdorf-Kohlmühle – Hohnstein

Jako každý rok si půjčí spolek pro obnovu dráhy v Saském Švýcarsku parní lokomotivu. Tento rok to byla zase saská IVK 99.1608. 27.8.2023 jsem proto vyrazil zjistit, co je na trati nového.

O dráze jsem několikrát informoval, např. na https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/7012-Uzkorozchodna-draha-v-Saskem-Svycarsku/  Sice by byla lepší návštěva 26. 8,, jelikož aspoň odpoledne bylo slunečné počasí, bylo mi ale příliš horko, tak jsem se toho dne věnoval jiným záležitostem.

DB mě zase „potěšila“ zrušením prvního ranního vlaku „kvůli náhlému onemocnění personálu“ bez náhrady. Aspoň jsem měl alternativu v podobě tramvaje č. 7 . Ten víkend došlo navíc k výluce na hlavním nádraží, protože něco kutili na elektronickém stavědle a na mostě na západním zhlaví.


Dresden Hbf

Tak došlo k neobvyklému zajíždění EC z Berlína dolů na kusou kolej, kde svou jízdu ukončil. Cestující do Ústí nad Labem byli dopravováni NAD. Vpravo přijíždí Desiro z Kamenze na nástupiště č. 13, kde jinak zastavují jenom S-Bahny Bad Schandau – Schöna.


Bývalá přijímací budova v Hohnsteinu, kde vedle sidlí soukromá autobusová společnost

Z Pirny jsem pokračoval autobusem linky 237 do Hohnsteinu. Navzdory nepříznivému počasí v něm jeli i lidé do skalního masivu Bastei, bylo i slyšet ukrajinštinu.


Bývalá trat’

Po povoleném procházení firemního terénu se objevuje bývalá trasa, nyní sloužící jako cesta k rodinným domům a ke koupališti.


Most

Zde na zeleně označené trase je zachován železniční most ...


Informace

… s informaci, o čem se jedná


Na mostě

Dá se tam i projít


Traťové telefony

Někdo na cestě i instaloval železniční artefakty


Vláček se blíží do zastávky Glasstrasse

Potom jsem procházel přes Ehrenberg na nynější konečnou, protože jsem nechtěl čekat na další autobus.


Konec sjízdnosti tratě

Byly tam postavené budky na občerstvení a prodej železniční literatury. Trat’ už pokračuje dál, ale ještě není podbitá kolej. Jak spolek píše zde, měl by být další most hotový už v roce 2022, z finančních důvodů se ale rozhodli, že obstaraní kolejí,  pražců, štěrku a půjčení pracovních strojů má přednost. Tu jsou i fotky, jak most obnovili.


Obnovení mostu


V dalším průběhu štěrk už je, ale ještě není podbíjeno


Zatím konec trati

Ta bílá látka je geotextil, co má zabránit tomu, aby ze země rostl plevel. Vzadu je zábradlí dalšího mostu, co čeká na obnovení.


NAD na zastávce Unterehrenberg

Prošel jsem trat’ do autobusové zastávky Unterehrenberg, odkud z protisměru přijela bezplatná NAD Hohnstein – Lohsdorf – Ulberndorf. Objednána byla proto, aby automobilisté nejeli do obce Lohsdorf, kde je omezená možnost parkovat. Velkého ohlasu se ale nedočkala, skoro každý se snažil se dostat co nejblíž k nádraží. Jinak pokračuje rekonstrukce parní lokomotivy 99 585 a bojuje se s byrokracií kvůli obnovení směr Goßdorf-Kohlmühle, neděje se ale nic nového.

Jak říká německé přísloví „Mühsam ernährt sich das Eichhörnchen“ (s obtížemi se živí veverka), takže uplyne ještě mnoho let, než budou koleje aspoň do konce obce Ehrenberg. Snad se toho dožiji. Původně jsem chtěl ještě navštívit akce v muzeu polních drah v Herrenleite, protože ale pršelo, vrátil jsem se radši domů. Je tam také akce na konec sezóny 30.9. a 1.10.

Další fotky i z minulých let jsou na https://abload.de/gallery.php?key=idgh8uXR a video na https://youtu.be/xd68Bd2dYO4.

Súvisiace odkazy