Den otevřených dveří v CZ LOKO Jihlava

3.6.2024 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Den otevřených dveří v CZ LOKO Jihlava

V sobotu 1. června 2024 otevřela brány široké veřejnosti firma CZ LOKO ve svém jihlavském závodě. Zatímco v České Třebové uspořádali podobnou akci před čtyřmi roky, v Jihlavě se konal den otevřených dveří poprvé. Přilákal nejen velké množství rodičů s ratolestmi, akce ostatně připadla na mezinárodní den dětí, ale také železniční fandy, kteří si chtěli prohlédnout produkci CZ LOKO.

Firmě CZ LOKO se na našem webu nevěnujeme poprvé, většinou je však pozornost upřena na českotřebovskou pobočku. V Jihlavě přitom areál prochází rozsáhlou modernizací a zároveň zde dominuje výstavba nových lokomotiv, zatímco Česká Třebová se zaměřuje na opravy. Firma v Jihlavě sídlí od roku 1994 a dnes zaměstnává na 280 lidí, samotné dílny se mohou pochlubit více jak 150letou historií.

Stavba dílen Rakouské severozápadní dráhy započala roku 1871 ve stylu obvyklém pro tuto dráhu, tj. hrázděné konstrukci. Postupně přibývaly další objekty. Zásadní zlom nastal roku 1959, kdy správkárna vyhořela a byla prakticky postavena znovu. Dílny se od 70. let zaměřovaly na opravy dvounápravových motorových lokomotiv, až roku 1991 se započalo s rekonstrukcemi velkých dieselových lokomotiv. Chátrající depo se stalo roku 1994 základem Jihlavské lokomotivní společnosti, předchůdce CZ LOKO. Dnes je zde soustředěna novovýroba včetně nejnovějších produktů, využívajících duální či hybridní pohon, a to Dualshunter 2000 a Hybridshunter 1000.


Hala B (kovovýroba)

Areál si projdeme postupně tak, jak byl přístupný návštěvníkům, které u vchodu vítali plyšoví maskoti Effíci. V první hale B je umístěna kovovýroba – vyrábí se zde kabiny lokomotiv. Jednotlivé díly sestavy se umístí do tzv. 3D přípravku a celá kostra se svaří. Teprve poté se kostra přesune na další pracoviště, kde se oplechuje a zaizoluje. Ve vedlejší hale R taktéž probíhá kovovýroba – stavba předních a zadních kapot, výroba rámů soustrojí či rámů pro vozidla řady 794 a MUV75, i drobnějších komponent. S halou sousedí lakovna.

V následující hale D se provádí příprava rámů a montáž soustrojí. V současné době se zde také provádí montáž ETCS do vozidel MUV75 Správy železnic. Nový nebo modernizovaný rám se umístí do zvedáků nebo na opěrné podstavce. Nejprve se začnou montovat kabelová koryta a natahují se kabeláže, následují vzduchové rozvody. Teprve poté se spasuje kabina a soustrojí. K vidění byl zkompletovaný Hybridshunter 400. Tato posunovací lokomotiva primárně používá k pohonu trakční baterie a záložní dobití zajišťuje přídavný spalovací motor.


Hala D, lokomotiva 719.401-2 (Hybridshunter 400)

Připravený rám se přesouvá do nejnovější haly K, kde nejvíce místa připadá na montážní prostor. Je tu celkem pět kolejových pracovišť a jedna průběžná kolej. Probíhá zde vlastní stavba lokomotivy. Vedle řady 744.1 ze zakázky pro ČD Cargo zaujaly hned dva Dualshuntery 2000 v různém stadiu zpracování. Tato lokomotiva je určena pro středně těžkou posunovací a traťovou službu na tratích elektrifikovaných systémem 3 kV ss a pro provoz v nezávislé trakci je vybavena spalovacím motorem Caterpillar C32. To umožňuje využívat výhod nezávislé trakce při vozbě nákladních vlaků na elektrifikovaných tratích a zároveň díky dostatečně výkonnému spalovacímu motoru zajišťuje bezproblémový provoz na tratích, které elektrifikovány nejsou.

Kompletní Dualshunter pro dopravce Mercitalia byl vidění na venkovní ploše, včetně provizorního označení řadou 190 od Drážního úřadu, které však v italské vlastní nebude používáno. Před halami bylo možné také prohlédnout stroje řady 744.1 pro různé dopravce, zpřístupněna byla i kabina. V hale K se nacházelo i rozsáhlé modulové kolejiště v měřítku TT klubu modelářů z Mohelnice.


Hala K, modulové kolejiště modelářů z Mohelnice

Pro návštěvníky byla nachystána řada dalších aktivit. Malí i velcí se mohli svézt jak ruční drezínou, kde si silou svých svalů zajistili pohon, tak i v kabině drezíny MUV75. Děti zabavil vystupující kouzelník, kterého později vystřídala zpěvačka Olga Lounová. Děti se také mohly „vyřádit“ u celé řady her. Nechyběla možnost koupě občerstvení a suvenýrů, akce se též účastnili se svou prezentací hasiči a zdravotnická záchranná služba.

Den otevřených dveří byl vydařenou akcí, jehož návštěva se rozhodně vyplatila. V příštích letech se navíc neplánuje otevření veřejnosti ani českotřebovského, ani jihlavského závodu.

Všechny fotografie pořízeny 1.6.2024 © Jiří Mazal

Úvodní snímek: Dualshunter 2000 s provizorním označením 190.001-8

Galéria

Súvisiace odkazy