Deň v znamení motorákov (po druhé)

18.6.2024 8:00 Sebastián Langhoffer

Deň v znamení motorákov (po druhé)

Dlhodobým priaznivcom Vlaky.net bude tento nadpis určite povedomý a trochu viac určite napovie aj výraz v zátvorke. Opäť pôjde o reportáž zameranú na motorové vozne, opäť pôjde o reportáž z Trate mládeže a opäť pôjde o reportáž zachytávajúcu pravidelnú osobnú dopravu pod taktovkou ZSSK ako aj jazdy mimoriadnych vlakov.

Pri hľadaní podkladov k jednému článku som na webstránke OZ Zubačka Tisovec natrafil na aktuálne podujatia, kde mi padla do oka pripravovaná akcia s ich 820-kou v súvislosti so šesťstým výročím obce Kozelník a sedemdesiatym piatym výročím Trate mládeže. V tejto súvislosti budú v ten deň, 15.6.2024, vypravené až štyri páry mimoriadnych osobných vlakov na Trati mládeže. V tej chvíli mi neprebehlo hlavou nič, pretože rozhodnutie bolo urobené vlastne už pri prvom pohľade na oznam. K akcii som síce registroval len skromné množstvo agitačného materiálu, no aj moja známa o nej počula, nakoľko mala v pláne ísť v sobotu ochutnať miestny guľáš. Kto čaká z mojej strany niečo podobné, toho sklamem hneď v úvode, ja som totiž celý deň strávil pri trati.


Ja som išiel na oslavy za motorákom

Ráno vstávam zavčasu, aby som stihol prvý pár vlakov ZSSK do Štiavnice. (V kútiku duše som aj napriek veľkému nadšeniu dúfal, že pôjdem na iný, neželezničný výlet, no cesty ľudské sú nevyspytateľné.) A tak sa zdarne pre priaznivcov Trate mládeže a singroviek vydávam ráno na vlakovú stanicu. Vážim si úprimnosť, a preto sa úprimne priznám, že osobný vlak do Zvolena, o ktorom som si myslel, že ide o 4:52, išiel o 4:42. Nadšenie z tohto zistenia bolo neskonalé. Po triezvej úvahe a štúdiu cestovného poriadku na stanici som dospel k záveru, že ak kopnem do vrtule tak ešte možno stihnem nejaký autobus. A tak sa aj stalo. Až v autobuse som zistil, že síce som si pripravil rozpis vlakov medzi Štiavnicou a Dúbravou, no kompletne v ňom chýbala zmienka o čase odchodu prvého osobného vlaku do Štiavnice zo Zvolena.


812.019 ako Os 5751 ma vo Zvolene počkal

Až vo Zvolene sa mi šťastie nalepilo na päty, chytil som ranný osobný vlak a vyrazil na cestu plnú zážitkov. Prvý pár som mohol vynechať, no túto jazdu som využil na prieskum trate. Vytýčil som zaujímavé miesta a obzrel ich prístupnosť a rozhodol sa tiež pre vystúpenie v Studenci. Tu som zopakoval akčný manéver z minulého roka a rýchlym pochodovým tempom vyrazil oproti minulému roku na opačný smer, do Štiavnice. Na ceste ma hneď zrána skoro zrazila srnka. Po krátkom blúdení po kľukatej asfaltovej ceste som nakoniec šťastne našiel správny smer na stanicu. Neviem či som už taký slepý alebo tam skutočne nikde nie sú navigačné značky. Urobil som pár fotiek v stanici, aby som rozohrial objektív a rozhodol sa, že pri tuneli tentoraz ešte šťastie pokúšať nebudem.


Pri hľadaní štiavnickej stanice zbežne fotím miestnu dominantu

Po týchto prvých ranných kilometroch som išiel párovým vlakom späť do Hronskej Dúbravy. Čakal som totiž, že tam už bude nachystaná singrovka, a tak aj bolo. Pár momentiek a nastupujem do druhého vlaku na Štiavnicu. Tentoraz však vystupujem v Kozelníku. Po dokumentačnej snímke 812-ky v stanici ihneď vyrážam na cestu k viaduktu. Tu zaujímam stoj rozkročný nad jarkom pri ceste a vo chvíli keď sú kŕče v stehne najsilnejšie začujem zatrúbenie. Ozve sa charakteristický hrmot vznikajúci pri zdolávaní konštrukcie mosta a vo výške sa objaví vyparádená krásavica. Po rozhýbaní sa sa vraciam do Kozelníka, kde fotím vyparádený stroj, vcelku vkusne zdobený stuhami vo farbách obce. Následne dokumentujem „križovanie“ s osobným vlakom, pričom stretávam miestneho nadšenca, od ktorého sa dozvedám pár zaujímavostí.


Križovanie motorákov v Kozelníku

Od posádky som zistil, že do vlaku stačí nastúpiť a ísť, tak som tak urobil. Ďalšiu dokumentáciu vykonávam v Štiavnici a párovým vlakom sa vraciam do Banskej Belej kde fotím križovanie s 812-kou ZSSK. Tu sa na určitý čas moje cesty s mimoriadnym vlakom rozídu. Moje ďalšie kroky smerujú k zdokumentovaniu zlikvidovanej výhybky od vlečky Dinasu v Belej. Nasleduje pochod k tajchu kvôli dokumentácii prejazdu po Belianskom viadukte pri ďalšej jazde mimoriadneho vlaku. Vzhľadom na to, že môj fotoaparát nie je schopný fotiť niekoľko snímok v sekvencii som s výsledkom spokojný. Trafiť motorák dlhší ako 812-ka medzi bujnejúcu zeleň pod mostom začína byť skutočným umením. Párový mimoriadny vlak pôjde skoro hneď späť zo Štiavnice. Preto sa vydávam po ceste, ktorú mi raz ukázal starý otec, aby som sa dostal do lesa a mohol zhotoviť jeden záber singrovky aj v hore. To sa mi vcelku tiež darí, potom už len vyčkám prechod normálneho osobného vlaku do Štiavnice, ktorý križoval so singrovkou v Belej.


812.019 ako Os 5754 je vďačným nácvikom pred ostrými streľbami na Belianskom viadukte

Nakoniec sa prehováram, že lepšia možnosť už možno nebude a idem si po ďalší traťový záber singrovky medzi stráňami a kopcami. Pekné miesto nachádzam za Belou, tu sa rozložím a čakanie si skracujem čítaním Dickensa. Darí sa mi nakoniec zhotoviť ďalší záber a uháňam späť do dopravne v Belej, aby som stihol križovanie a jazdu singrovky späť nadol, s ktorou mám v pláne ísť až do Dúbravy. Po ďalšej fotodokumentácii si sadám do oddielu k staršiemu pánovi, s ktorým máme až po Kozelník príjemnú debatu. Dozvedám sa, že jeho mama vo veku šestnástich rokov pracovala tiež na stavbe Trate mládeže. V Kozelníku sa singrovka až na pár výnimiek vyprázdňuje. Presúvam sa do oddielu za stanovišťom a využívam neodolateľnú príležitosť – otvoriť si okno a vystrčiť hlavu, dokonalé podčiarknutie príjemného zážitku z dnešného dňa.


M240.0039 čaká na križovanie v Banskej Belej

V Hronskej Dúbrave definitívne fyzicky opúšťam singrovku, no nie fotograficky. Rozhodujem sa pre pokus o dokumentáciu jej prejazdu popod nápis TRAŤ MLÁDEŽE. Fotografiu nacvičujem na jednom páre osobných vlakov v podaní 812-ok. Pri čakaní sa v tichu ozýva zvučná vrava a lomoz konárov. V mojich predstavách hra detí sa mení na zistenie, že pôvodcami hluku sú fotiči dobývajúci korunu stromu s vidinou skvelej fotografie. Dlhú chvíľu čakania si krátim sedením v mravenisku. Singrovka ma prekvapila. Keď som začul jej trúbenie, vedel som, že už je neskoro, a tak to aj dopadlo. Jeden pokazený záber však snáď nepokazí celý deň naháňania. Vcelku spokojný s dnešným výkonom sa vyberám osobným vlakom domov, kde sa až v počítači ukáže, čo som vlastne dnes vyplodil.

V závere by som rád poďakoval posádke vlaku za príjemné a pohodové cestovanie, ako aj organizátorom akcie za mimoriadne príjemný zážitok a skutočnosť, že sa našla vôľa na vypravenie niekoľkých párov mimoriadnych vlakov.

Webstránka Zubačky: https://www.zubacka.sk/

Webstránka obce Kozelník: https://kozelnik.sk/

Celá sprievodná fotodokumentácia: autor článku, 15.6.2024

Titulná fotografia: Stretnutie generácií v Hronskej Dúbrave

Galéria

Súvisiace odkazy