Výlet na Slovensko 25. června 2024

2.7.2024 8:00 Helmut Böhme

Výlet na Slovensko 25. června 2024

Cílem mé cesty byly odklony Břeclav – Hodonín – Kúty a přípřež s motorovými lokomotivami v úseku Púchov – Bytča kvůli konverzi na střídavý proud. Dobře, že jsem nejel o den dříve 24. 6., protože v České Třebové se stal velký malér s trakčním vedením. A protože v létě odjíždí z Drážďan nový vlak EC 259 už v 3:01 h, ani jsem nevyužil služby Flixbusu.

Ve vlaku sice chyběly dva vozy, ale i tak byl průměrně obsazený. Do Prahy jsme přijeli včas v 5:24 h, a tak nebyl problém pokračovat vlakem EC 273 směr Budapešť v 5:44 h.


Praha hl.n. EC 273

Strojvedoucímu bylo asi na lokomotivě příliš teplo, a tak zůstal až do odjezdu venku.


Praha hl.n., R 698 do Děčína

371.005 „Pepín“ statečně jezdil až do večera na lince R20.


Břeclav

Jojo, pojedeme odklonem.


Břeclav, EC 273 a EC 106 do Przemysl Glówny

Čas odjezdu byl samozřejmě utopie, neboť nejprve musí náš Vectron objet vlak.


Hodonín

A to se opakovalo i v Hodoníně. Slovenka jedoucí do Skalice na Slovensku se ptala průvodčího, zda jí bude v Kútech čekat přípoj, to ten ale nemohl garantovat. Kdyby EC mimořádné zastavil v Holíči, měla by to domů jednodušší.


Gbely

Za to jsme z nepochopitelných důvodů stali v stanici Gbely, aniž přijel protijedoucí vlak. Železničářka šla na severní zhlaví a vrátila se potom s nějakými papíry. Asi za námi už stál nákladní vlak, kterého jsme v Holiči předběhli, a strojvůdce musel podepsat nějaký příkaz. Také železniční přejezd  nebyl v pořádku, protože tam stál policajt a zadržoval silniční vozidla.


Kúty, vlevo vlak z Bratislavy, ve středu do Trnavy a vpravo z Bratislavy

Protože jsme nabrali do Kút asi hodinové zpoždění, rozhodl jsem se nepokračovat do Bratislavy, ale jet přes Senici do Trnavy.


Přestup v Senici

Proč se jede dieselem pod drátem do Senice, kde se přestupuje do předimenzované elektrické jednotky, je trochu nepochopitelné.


Trnava

ZSSK mi nechtěla vydat bezplatnou jízdenku do Púchova pro vyčerpání takových jízdenek, tak jsem to musel rozdělit do Leopoldova a potom dál zlevněnou jízdenkou. V Trnavě byla spousta žaků, kteří se shromáždili u podchodu a asi nevěděli, že dlouhý vlak má víc jako jedny dveře na nástup, a tak to trvalo 5 min, než všichni nastoupili.


 Púchov, 754.084

V Púchově právě přivezla vlak z Bytče a chystá se na další výkon


Púchov, přípřež


Bardotka 749.248 čeká na další výkon


Púchov, pracovní vlak

Tím vlakem s elektrickou lokomotivou uprostřed asi testovali, zda střídavý proud funguje.


EC 122 do Prahy

V 16:08 jsem se vydal na zpáteční cestu.


Olomouc hl.n.

Protože člověk nikdy neví, zda dorazí do Prahy včas, koupil jsem si místenku do Pendolina a přestoupil v Olomouci do SC Pendolino. Jak se potom ukázalo, byly těch 125 Kč zbytečně vyhozené peníze, protože i EC 122 dorazil včas a kromě toho EC 258 do Německa čekal 20 min na zpožděný EC z Budapešti.

Další fotky najdete na https://postimg.cc/gallery/x2s4FV5Y a videa:

Břeclav – Kúty: https://youtu.be/YgeaZ7HKBVA

Kúty – Trnava: https://youtu.be/na3_FHDG9UI

Púchov: https://youtu.be/l0zOV0zPuhM